Тръмп и Грета в Давос: Сблъсъкът е неизбежен

Двамата за първи път ще са на едно и също събитие след срещата на ООН
21 яну 2020 15:37, Нели Христова
70
Тръмп и Грета в Давос: Сблъсъкът е неизбежен
Снимка: БГНЕС

"Честно казано, не мисля, че бих му казала нещо, защото очевидно той не слуша учени и експерти, така че защо ще слуша мен", така Грета Тунберг отговори на въпрос на BBC дали би говорила с президента на САЩ Доналд Тръмп. А днес бе дадено началото на Световния икономически форум (СИФ) в Давос, където сблъсъкът Грета Тунебрг - Доналд Тръмп ще е неизбежен.

17-годишната активистка изнесе реч в швейцарския курорт, с която иска да даде ясно послание: да се сложи край на "лудостта“ с изкопаемите горива.

Доналд Тръмп също ще присъства на срещата, като това ще е първият път в който двамата с Грета ще присъстват на едно и също събитие от срещата на ООН в Ню Йорк миналата година. Тогава младото момиче бе заснето как гледа с нескрита злоба президента. Именно след като пътищата им се пресякоха за кратко, активистката заяви, че "не би пропиляла времето си“, разговаряйки с Тръмп за климатичната криза по време на събитието в ООН.

Посланието на Грета също така е индиректно отправено към Доналд Тръмп, който се подигра на шведката, че има "проблем с овладяването на гнева". Президентът, който е сред най-известните скептици по отношение изменението на климата, се завръща в Давос, след като пропусна форума през 2019 г. заради проблеми с работата на администрацията и нейното финансиране.

Миналата година пък Грета заяви пред лидерите в Давос, че "къщата ни гори". Тя намери подкрепа сред организаторите на Световния икономически форум, включително неговия 81-годишен основател Клаус Шваб, който заяви, че светът е изправен “извънредно положение.”

“Не искаме да достигнем върха на необратимостта на изменението на климата, заяви Шваб пред репортери във вторник. - Не искаме следващите поколения да наследят свят, който става все по-враждебен и все по-малко обитаем – помислете само за горските пожари в Австралия.“

Ежегодно проучване на рисковете, публикувано от СИФ в сряда, поставя климатът и другите екологични заплахи пред рисковете, породени от геополитическо напрежение и кибератаки. За първи път проучването установи, че всичките първи пет дългосрочни риска са екологични – от екстремни метеорологични събития до бизнес и правителства, които не успяват да смекчат и да се адаптират към климатичните промени, пишат от БГНЕС.

Устойчивостта е основната тема на тазгодишната среща в Давос, която се провежда в момент, в който светът се бори с глобалното затопляне, което се влошава заради нарастващите разделения между нациите и бизнеса как да се справят с него.

Срещата, на която ще присъстват над 50 държавни и правителствени ръководители, включително германският канцлер Ангела Меркел и италианският премиер Джузепе Конте, събрани в алпийския курорт, има за цел да даде конкретен смисъл на „капитализма на заинтересованите страни“ – концепция, че компаниите трябва да служи на интереси на цялото общество, а не просто на техните акционери.

"Бизнесът трябва да обхване изцяло капитализма на заинтересованите страни, което означава не само увеличаване на печалбите, но и използване на техните възможности и ресурси в сътрудничество с правителствата и гражданското общество за решаване на ключовите въпроси от това десетилетие“, каза Шваб. “Те трябва активно да допринесат за един по-сплотен и устойчив свят.”

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ме интересуват климатичните промени. Никой не може да докаже със сигурност какво е било времето преди 200 години, да не говорим за 500. Това, което ме интересува, е въздуха, който дишам, да е като на боровец, а не да смърди на дизел и недоизгорял бензин. Има дни, в които вървя по улицата и кашлям до повръщане на някои места. Навремето имаше едни "екобус" - ове, дето направо ми разпаряха дробчетата от кашляне. Е те товаме интересува! Обаче Петко бачка на 30 км и му требе транспорт.
36
5
 
2
 
! Отговори
Discovery преди 4 години
До: "Това е естествен цикъл на климата нищо не е..."Какъв естествен цикъл? Естественият цикъл се състои в промяна, в продължение на хиляди години. Тук говорим за рязка промяна в рамките само на 50на години, където промените се виждат много ясно. Честно казано спомням си преди 20на години, когато вече се говореше, че ще имаме проблеми и в какво ще се състоят тези проблеми, ами хората буквално си го бяха предвидили. Само погледнете "зимата" и ще ви стане ясно, че промените са сериозни...
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е естествен цикъл на климата нищо не е статично всичко се променя циклично.Сахара е била джунгла ,станала е пустиня ,ще дойде време пак да стане джунгла А тази истерия е умишлено създавана с цел печелене на мноооого пари
34
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грета е много сладка.
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някакво си дете болно психически си го мери с Тръмп . Това просто е някаква лудост или превъртяла работа на нейните родители. Всеки тинейджър може да говори същите глупости като тая Грета ли е или не знам.
32
3
 
4
 
! Отговори
RD преди 4 години
До долния с бабата Ако имаше 10 милиарда баби, които варят лютеница, нещата щяха да са драстични. Просто се размножихме прекалено много.
31
3
 
19
 
! Отговори
Факт преди 4 години
До До 25 фактАми на баба ми печката е била на дърва и е отделяла ФПЧ и СО2 в атмосферата (не е много екологично, а?), лютеницата също си я е правела на огън в двора, каруцата и целия й инвентар е бил също от дърво (това знаеш ли колко отсечени дървета са?), дрехите й са били от вълна, цървулите от кожа (веганите да ме прощават!); ковачът е използвал дървени въглища, стъкларят също, пекарят също... Я, колко неекологично! А?Айде да не лицемерничим с тези екопростотии, моля!
30
0
 
5
 
! Отговори
аа преди 4 години
това статия за редови полезни и безплатни *** ли е или да
29
1
 
17
 
! Отговори
Факт преди 4 години
До Анонимен 28Именно, пич. Твърде много хора живеят на земята в момента. Няколко ядрени бомби в най-гъсто населените райони на планетата ще ни решат екологичните проблеми ;-) Там ще поникнат дървета, които ще абсорбират излишния СО2 от атмосферата, а ядрената зима ще ни реши и проблема със затоплянето; радиацията пък ще даде тласък на еволюцията и ето, че мечтата на Грета ще се сбъдне - една биоразнообразна еко планета с чист въздух и т.н. еко екстри.
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия страхливи лицемерчета и широките задни отерстия, които искате редуциране на населението, хайде сега ако обичате застанете зад думите си и първи дайте личен пример, като сами сложите край на живота си за да отървете планетата и нас другите от собственото си присъствие. Тъкмо ще има и по-малко замърсяване от вредните емисии, които изпускате в момента. Хайде де! Чакаме! За кауза е!
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"защото очевидно той не слуша учени и експерти, така че защо ще слуша мен" а бе социални нема ли в швеция бе? това рунгелче незавършило десети клас тръгнало да дава акъл. не слушал били учени затова и нея нямало да чуе? смях. ученката тя на батко. да вземеш да изкараш географията, физиката и химията за девети клас ли първо преди да плещиш и повтарях нещо което некой ти е бутнал в ръцете. за слушане нема да те слуша ама ако му дадеш кълка ще ти направят бунга бунга с порко. порко милия ше гледа д
26
8
 
3
 
! Отговори
Burzum преди 4 години
Българското население просто трябва да мълчи като бит г.....то собствената си държава не може да приведе в ред та квалификации ще дава...
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ФактВикаш, да си спретнем една война, а? По възможност - ядрена! Много бързо ще се редуцира населението до няколкостотин, нека са хиляди, а после ще израсне и гора и трева и ... нови биологични видове!Не е като да не е имало масови измирания!
24
2
 
11
 
! Отговори
fact преди 4 години
тръмп ше я подиграе и ошамари. какво друго?Чак пък "сблъсък"!
23
0
 
12
 
! Отговори
До 23 и 24 преди 4 години
А кои сте вие бе, *** такива, че да нареждате и да поучавате останалите хора?
22
1
 
12
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Дедите ни са живели екологично, без фосилни горива, но това не значи, че не са произвеждали СО2. Горили са дърва и през зимата, и през лятото, и то в големи количества. На какво си мислите, че са готвели лятно време - на ток? Ако сметнем, ще излезе, че хората и преди и сега имат почти идентичен въглероден отпечатък на глава от населението. Разликата е, че сега сме пренаселили земята. Твърде много хора. Като се замисля, трябва да редуцираме населението, защото не можем да намалим СО2 емисии/глава
21
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе хейтъри - панелкаджии, кои сте вие да коментирате Грета бе?Ще ви дам само един пример колко сте прости:Представяте ли си, ако в Италия решат да внасят български отпадъци (вкл. токсични), какво ще стане? Ами ще стане Ре-во-лю-ци-я!А нкогато при вас внасят италиански отпадъци, тая новина даже не ви е интересна...Е какъв народ сте вие, и как можете да си позволявате да коментирате Грета???Вие не изглеждате изобщо като цивилизован народ, въобще не е трябвало да излизате от землянките...
20
11
 
6
 
! Отговори
Тъпи преди 4 години
Толкова ли сте *** .Вие въобще не мислите как се развива бъдещето ,Грета е поколението което иска Земята да е чиста и залесена с буйна растителност .Всичко във форума са толкова *** ,защото не са видяли свят преди 30-40 години .
19
0
 
7
 
! Отговори
Немай грижи, ма преди 4 години
Схемата с въглеродните емисии отдавна е отработена, а напоследък финасовите спекуланти обявиха открито "зелена диктатура" - вече не стотици милиарди, а трилиони ще се пренасочват с преференции към "екоакции" и "екокорпорации". И те ще определят кой какъв е. Все едно лисици са поели управлението на птицеферма. Лудичките като Гретето и бившата сервитьорка Окасио-Кортес си изиграха роличките в гадния спектакъл. А занапред на целия свят голямото Дъ да му е яко.
18
1
 
12
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Грета иска да живеем като неандерталци, за да спасим света.Проблемът е, че по него време цялата човешка популация, барабар с неандерталската се изчислява на няколкостотин хиляди души. Сега сме 7 милиарда. Екологичните ни проблеми не се дължат на начина ни на живот, а на броя ни. Глобалното затопляне съществува, но не е проблем. Промени в климата винаги е имало. Никога обаче не е имало толкова много хора на земята, които искат храна, тоалетна хартия (прави се от дървета между другото) и т.н.