Тръмп и Грета в Давос: Сблъсъкът е неизбежен

Двамата за първи път ще са на едно и също събитие след срещата на ООН
21 яну 2020 15:37, Нели Христова
70
Тръмп и Грета в Давос: Сблъсъкът е неизбежен
Снимка: БГНЕС

"Честно казано, не мисля, че бих му казала нещо, защото очевидно той не слуша учени и експерти, така че защо ще слуша мен", така Грета Тунберг отговори на въпрос на BBC дали би говорила с президента на САЩ Доналд Тръмп. А днес бе дадено началото на Световния икономически форум (СИФ) в Давос, където сблъсъкът Грета Тунебрг - Доналд Тръмп ще е неизбежен.

17-годишната активистка изнесе реч в швейцарския курорт, с която иска да даде ясно послание: да се сложи край на "лудостта“ с изкопаемите горива.

Доналд Тръмп също ще присъства на срещата, като това ще е първият път в който двамата с Грета ще присъстват на едно и също събитие от срещата на ООН в Ню Йорк миналата година. Тогава младото момиче бе заснето как гледа с нескрита злоба президента. Именно след като пътищата им се пресякоха за кратко, активистката заяви, че "не би пропиляла времето си“, разговаряйки с Тръмп за климатичната криза по време на събитието в ООН.

Посланието на Грета също така е индиректно отправено към Доналд Тръмп, който се подигра на шведката, че има "проблем с овладяването на гнева". Президентът, който е сред най-известните скептици по отношение изменението на климата, се завръща в Давос, след като пропусна форума през 2019 г. заради проблеми с работата на администрацията и нейното финансиране.

Миналата година пък Грета заяви пред лидерите в Давос, че "къщата ни гори". Тя намери подкрепа сред организаторите на Световния икономически форум, включително неговия 81-годишен основател Клаус Шваб, който заяви, че светът е изправен “извънредно положение.”

“Не искаме да достигнем върха на необратимостта на изменението на климата, заяви Шваб пред репортери във вторник. - Не искаме следващите поколения да наследят свят, който става все по-враждебен и все по-малко обитаем – помислете само за горските пожари в Австралия.“

Ежегодно проучване на рисковете, публикувано от СИФ в сряда, поставя климатът и другите екологични заплахи пред рисковете, породени от геополитическо напрежение и кибератаки. За първи път проучването установи, че всичките първи пет дългосрочни риска са екологични – от екстремни метеорологични събития до бизнес и правителства, които не успяват да смекчат и да се адаптират към климатичните промени, пишат от БГНЕС.

Устойчивостта е основната тема на тазгодишната среща в Давос, която се провежда в момент, в който светът се бори с глобалното затопляне, което се влошава заради нарастващите разделения между нациите и бизнеса как да се справят с него.

Срещата, на която ще присъстват над 50 държавни и правителствени ръководители, включително германският канцлер Ангела Меркел и италианският премиер Джузепе Конте, събрани в алпийския курорт, има за цел да даде конкретен смисъл на „капитализма на заинтересованите страни“ – концепция, че компаниите трябва да служи на интереси на цялото общество, а не просто на техните акционери.

"Бизнесът трябва да обхване изцяло капитализма на заинтересованите страни, което означава не само увеличаване на печалбите, но и използване на техните възможности и ресурси в сътрудничество с правителствата и гражданското общество за решаване на ключовите въпроси от това десетилетие“, каза Шваб. “Те трябва активно да допринесат за един по-сплотен и устойчив свят.”

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В качеството си на каква е допусната в Давос въпросната Грета? Кой плаща за този цирк?Това са въпросите на които трябва да отговори журналистката, а не да ни пробутва малоумиците на недоучилото дете!"Честно казано, не мисля, че бих му казала нещо, защото очевидно той не слуша учени и експерти, така че защо ще слуша мен"---Виж, тук е напълно права - няма причина някой с нормално мислене да я слуша! Загуба на време и нервни клетки!
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туй Тъпунберг само ако направи грешката да заговори Тръмп ,оня не си поплюва и ще я навре в *** г3!Няма и да посмее!Да си се занимава там с еврогендерите !
15
4
 
8
 
! Отговори
ники преди 4 години
Докога ще дрънкате глупости. Да, има глобално затопляне. Не, никой няма да си мръдне пръста да направи нещо по въпроса, защото това е свързано със загубата на много пари.Не, никой не му дреме за това, че ще си осер*м планетата и НЕ, никой няма и за в бъдеще да му дреме за това. Всичкото е само бла-бла
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грета изпълнява роля като младите актьори в Холивуд и родителите кешират!
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Треторазряден театър за скучаещи пенсионери.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ООН, Давос, Мадрид... остава само да се появи пред Билдербергите и в Трилатералната комисия, та цирка да е пълен. И после пак ще има такива които да и вярват.
11
16
 
4
 
! Отговори
Тъпи преди 4 години
Какво ше стане когато населението на Земята нарасне двойно или тройно ??? В момента е населението на Земята е около 7-9 милиарда и земните площи винаги ще бъдат унищожени .Климата няма как се се оправи в бъдещето докато не се регулира раждаемостта ,тоест Земята е пригодена за максимум 1 милиард души население
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6И аз това щях да попитам, или някой на ръце може да я е носил?Много сербез това Грета ли какво беше
9
19
 
12
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
През това време докато Грета обикаля световните форуми, среща се със световни лидери и цял свят научи за нейната каузата, вашите деца индиго гледат много умно и се захранват с бира и кюфтета пред телевизора по ваш пример докато гледате заедно "Планета", което въпреки името не е научно популярен канал (поне според моята гледна точка). През това време навиквате жената да носи по-бързо салатата докато предавате урок на детето как да бъде тарикат и му сочите Милко или Коцето, които са на клипа.
8
2
 
14
 
! Отговори
nekoj преди 4 години
До Факт 1974 година (когато не бе модерно да се говори за 'глобално затопляне' или както сега стана по модерно 'глобални климатични промени') пожарите в Австралия са били много по големи!Да ме извинява Грета...
7
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туй осиновено правнуче на мумията Срс нали уж се прибра в Швеция да учи в школото като нормалните деца на нейната възраст???Абе, кой й дава платформа на изява по такива международни форуми???Бат Бойко в сравнение с това шведче е направо последна "дупка на кава.ля"!Резил, бре!!!!
6
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С велосипед ли е дошлаГрета от Швеция до Швейцария?
5
3
 
22
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Излезе статия в NYT, която обвинява "екотерора" за мащаба на пожарите в Австралия. Навремето там са провеждали противопожарна сеч на лесно запалимите евкалиптови дървета и храсталаци, та ако нещо се запали, това да ограничи площта на пожара. Сега, според новото екозаконодателство, глобяват фермерите или ги съдят за огромни суми ако направят подобно нещо, а резултатът е налице - Австралия изгоря. Изгоряха и дърветата, и коалите и хиляди други животни, някои от които на ръба на изчезването.
4
0
 
24
 
! Отговори
льольо преди 4 години
от такива "герои" няма нужда!
3
1
 
38
 
! Отговори
мак преди 4 години
Ако заживее в колиба в гората, без да ползва полезни изкопаеми, ток, дърва, телефон, компютър, без да пътува, без да посещава атрактивни места, тогава ще я нарека активистка.
2
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази и Давос я канят, пък после вервайте, че е случайна! Важно е театърът да продължава...
1
2
 
15
 
! Отговори
ss преди 4 години
туй няма ли кой да почни да го чеши редовно за да се успокои и да не мисли за глупости а да си гледа йо нка та...