Учени доказаха: Гледането на футбол е опасно

Най-застрашени са най-отдадените фенове
24 яну 2020 20:30, Нели Христова
26
Учени доказаха: Гледането на футбол е опасно
Снимка: БГНЕС

Отдадените футболни фенове се подлагат на толкова силен психологически стрес докато гледат любимия си отбор, че това може да се окаже опасно за здравето им.

Учени от университета "Оксфорд" взимат проби от слюнката на бразилските фенове по време на сблъсъка между Германия и Бразилия на Световното през 2014 година. Тогава германците надвиха бразилците с историческото  7:1.

Резултатите показват изключително завишени нива на хормона кортизол, което може да доведе до повишено кръвно налягане и напрежение на сърцето. Проучването стига и до друг извод – то не намира разлика между нивата на стреса у мъжете и жените, въпреки че се твърди, че "мъжете са по-отдадени на отбора си".

"Феновете, които имат дълбока връзка с отбора си – тези, които имам чувството, че са едно с отбора си, изпитват най-високите нива на психологически стрес когато гледат мач“, обяснява доктор Марта Нюсън, експерт от Центъра за изучаване на социалната кохензия към университета "Оксфорд“.

Тези, които са "по-обикновени фенове" също изпитват стрес, но не в толкова високи нива.

Завишените нива на кортизол могат да свият кръвоносните съдове, да повишат кръвното налягане и да увредят вече отслабено сърце. Високите нива от хормона също така създават фалшиво чувство за обреченост, страх, че живота ни е в опасност или че някой ще ни нападне.

По-стари изследвания показват завишаване на сърдечните удари при големи мачове, независимо дали феновете подкрепят отделен отбор или страна.

В своето изследване учените от "Оксфорд“ взимат проби от слюнката на 40 бразилски фена преди, по време на и след три от мачовете по време на Световното през 2014 г. Разбира се, най-стресирани те са били по време на сблъсъка с Германия.

"Това беше мъчителен мач – толкова много хора избухваха в плач“, казва доктор Нюсън пред BBC. Тя обяснява, че феновете са си създали механизъм за справяне със стреса – в такива моменти те се прегръщат или проявяват чувство за хумор. Така, нивата на кортизол спаднали в края на мача до нивата, които са били преди първия съдийски сигнал.

Доктор Нюсън препоръчва стадионите да пускат по-слаби светлини след мачовете, придружени с успокоителна музика. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си футболен фен си е ментална болест по принцип.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сляпата вяра в медиите бсъщо е опасна
20
0
 
13
 
! Отговори
Рънърса преди 4 години
Какво е футбол?...22-*** милионери тичат след една топка и милиони балъци седят и ги зяпат пред телевизора
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1994-та бях дете и съответно без усилия чист и балансиран човек. Не изпитах голяма емоция гледайки световното. Не ми беше зле но не ми и пукаше. Малко не разбирах защо хората се дивят толкова на това което някакви хора там някъде си правят. Впити в телевизорите и видиотени. Сега мога да изпитам повече защото съм по-свързан с външни неща и те могат да ми клатят емоциите нагоре и надолу. Което според мен поне не е признак на личностно усъвършенстване.
18
8
 
4
 
! Отговори
До 16 преди 4 години
Ти си нямаш на представа каква еуфория е да видиш отбора ти да надвие силен противник на голям форум. Най-вероятно 94 още не си бил замислен още. Аз това което го изпитах след победата над Германия тогава, не съм го изпитвал никога повече през живота си. По-хубаво е от секс.а и най-вероятно от всички видове наркотици.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бразилия-Уругвай 1:2 - световен финал през 1950На претъпкания 200 хил. стадион Маракана след последния съдийски сигнал цялата церемония по награждаването просто не се състоява, като в суматохата някой от ФИФА все пак успява да връчи купата на уругвайците.Абсолютен траур в Бразилия, съпътстван от много самоубийства на фенове.
16
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само кръгъл едеот може да стане футболен фен.Това са психично болни индивиди.
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опасно е,разбира се-най-вече жена ти да не те чалоса с нещо по главата,докато ти си гледаш мача!!! Ужассссссссссс.....!!!!!!!!!!
14
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да,опасно е,когато нашите вкараха гол на немците на световното в САЩ,от радост и скачане,счупих дивана и след това целия град излезе навън да крещи от радост,дори полуголи жени от колите развяваха български знамена и натискаха клаксоните!
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дайте нещо и за гледането на п_о*рно дали е опасно, че колкото съм навъртял там - да спирам навреме.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те намерили кой футболен мач да анализират... пълни глупости.
11
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Футболът е спорт за елементарни типове!
10
15
 
18
 
! Отговори
Край преди 4 години
Трудно може да се измисли по безсмислен и затъпяващ начин да изживееш 90мин.
9
5
 
28
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
С турските сериали е още по-зле
8
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова футбол се гледа на кана вино.
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Особенно българския футбол
6
4
 
24
 
! Отговори
Слънчарски преди 4 години
Следващият път в новините очаквайте: "Дишането е опасно за здравето! Учени с половин милиард евро бюджет от ЕС разкриват, че всеки първи който е дишал кислород, умира!"
5
15
 
19
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
22 празни глави бягат подир една пълна с въздух.
4
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В този смисъл сексът не е опасен.Доказано е че по време на секс не е възможно да получиш сърдечен удар. А футболът, само като чуя шума от стадион ме обхваща депресия.
3
19
 
21
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
Ха здрасти. Сега ли го установихте? достатъчно е само да погледнете средностатистическият футболен запалянко за да установите, че всеки от тях е оли.го.френ и душевно болен.Нямо по про.сташ.ки спорт от футбола и от неговите привърженици. У нас има три забранени теми Азис, Слави Трифонов и футбола. Едно и също са.