Концлагеристи от Аушвиц: Фашизмът не е изкоренен

Ще се борим до смърт с идеологията на нацизма, заявяват те
26 яну 2020 19:50, Нели Христова
64
Концлагеристи от Аушвиц: Фашизмът не е изкоренен
Снимка: БГНЕС

На бившите затворници от Аушвиц-Биркенау в Аушвиц днес им е трудно да се върнат в концлагера, но се чувстват задължени да участват във възпоменателните събития. По повод 75-годишнина от освобождението на концлагера от Червената армия, някои от лагеристите в него разказват историите си, предава ТАСС, цитиран от БГНЕС.

Още по темата

"Много е важно да сме тук, за да съхраним паметта", казва Дейвид Левин, който е роден във Варшава през 1925 година. След като въстанието във варшавското гето е потушено, той първо е изпратен в концентрационния лагер Майданек, а след това на 11 юли 1943 г. го прехвърлят в Аушвиц-Биркенау. През януари 1945 г. той е отведен в Бухенвалд, където е освободен.

За първи път от 75 години насам спомените нахлуват в главата на ветерана Игор Малицки, който се озова в концлагер на 17-годишна възраст; и който за първи път след войната прекрачва прага на лагера. "Беше много трудно вътре, особено когато започнаха да задават въпроси. Когато отидох в Биркенау, в мазетата на взривената газова камера имаше много човешки трупове, и ни принуждаваха да ги влачим оттам навън, а бяхме 17-годишни деца”, разказва той.

"За мен е важно да дойда тук, защото фашизмът беше победен, но не и унищожен. Затова историите от онези времена трябва да се разказват на младите хора”, казва Малицки. “Ако не разкажете тогавашните истории, фашизмът ще вдигне глава и ще започне нова война, която ще бъде по-лоша от старата. Следователно, за това идвам тук”, добави той. “Ще се борим до смърт с идеологията на нацизма", каза 95-годишният ветеран.

"Когато ме попитаха кое е най-лошото в концентрационния лагер, отговорих, че това е моят номер. Роден съм в семейството на командир, и видях, че със същите номера жигосват конете (В Аушвиц на ръката на всеки затворник е бил татуиран с уникален номер – бел.ред.). Мислех, че съм превърнат в добитък", каза Малицки. “Второто най-лошо нещо са децата. Д-р Менгеле извади зъбите ни. Беше страшно. И жените. Отношението към жените беше ужасяващо", припомня си с тъга бившият затворник.

Възпоменателните събития по случай 75-ата годишнина от освобождението на Аушвиц ще започнат в понеделник сутринта с полагане на цветя при Стената на смъртта в Аушвиц-I, ще продължат следобед в палатка, поставена пред портите на концлагера, където ще говорят затворници, и ще завършат пред паметника на жертвите на нацизма в Биркенау, където ще бъдат запалени свещи в памет на жертвите.

Представители на над 54 държави дойдоха в Аушвиц, за да почетат жертвите на нацизма в този ден, включително няколко президенти и премиери, членове на парламента, представители на международни организации, духовенство, както и около 200 бивши затворници на лагера. България бе представена от президента Румен Радев, който поднесе цветя в памет на жертвите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
2
 
! Отговори
В момента преди 4 години
Действащ нацизъм в момента имав Хохолия и Шляхтичия.
26
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фашизмът е жив в Кремъл
25
4
 
9
 
! Отговори
Хитлер преди 4 години
Не е фашист, той е социалист. Мусолини е фашист, франко е фашист, Хитлер е социалист.
24
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези които днес се наричат американци са убили около 96 000 000 индианци докато освободят "новия свят" за себе си. Но никой не ги укорява А защо не са укорявани? Това е силно укоримо! Това което описва библията е че около 40 години израилтяните са избивали местното население обитаващо "обетованата земя" за да я освободят за себе си. Но никой не ги укорява. Защо не ги укоряват за този техен геноцид над туземното население на "обетованата земя"
23
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фашизма не само че не е изкоренен ами се появяват и нови фашистки държави като Русия.
22
7
 
18
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Анонимен Най-много същества в историята е избил т.н. другар Сталин, независимо от чужди или "свои" народи. И странно, но той продължава да има милиони обожатели. Хитлер е направо хуманист в сравнение с грузинския ***. А най-големите шовинисти, националисти и ксенофоби са самите евреи. Това им е заложено от религията и вярата в техния господ. Техният господ им заповядва да избиват друговерци, чужденци, богохулници, хомосексуалисти и всичко различно.
21
0
 
22
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Колко ли палестинци са избили евреите,откак съществува ..държавата им?Наближават ли милион?
20
4
 
21
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Като гледам тези старчоци на снимката, ми призлява. Съгласен съм да не забравяме жертвите на националсоциализма, но защо нищо не се приказва за 200 милиона избити индианци от американските бандюги, 20 милиона индийци, умрели от гладна смърт - жертви на англичаните? Защо нищо не се съобщава за престъпленията на французи, испанци, холандци, турци, италианци? Сталин затри 10 милиона и повече, Мао - над 40 милиона... А колко са жертвите на ционизма в днешно време? Хора, нека да не забравяме...
19
12
 
14
 
! Отговори
До 1 и 4 преди 4 години
Вие сте чудовища, не хора! Такива като вас са създали концлагерите - срам и позор за човешкия род! Човекът е на 95 и се бори, като разказва, защото е минал през ада. А вие? Какво правите? Пропагандирате анти-човешки, анти-хуманни идеи, които превръщат хората в зверове?
18
7
 
6
 
! Отговори
до 18 преди 4 години
Така наречената от Вас "популярна лексика" всъщност е терминология на кремълските феодални тирани.
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро четох за доктор Менгеле че бил предупреден от ЦРУ че го преследват Мосад еврейското ЦРУ дори американците му помогнали да избяга в Южна Америка защо е бил толкова ценен че да му помагат явно е бил учен не шарлатанин както казват евреите
16
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И бьлг са расист. Само докато излезне статийка за фюрера и цак моментално изкачат от черупките си като охлю....колко е бил велик а всьщност е бил един изперкал австриецц.
15
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 16 е добре де прав си.Но разбираш че се използват в популярната лексика като синоними нали.
14
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 15 Това с евреите си е между германци и евреи.Но това че германците избиваха други германци не нацисти славяни сърби французи поляци руснаци чехи и други европейци няма да го простя сори.А Израел е друга ракия.Днес нацизма се утвърждава именно чрез краен еврейски и американски национализъм.Евреите от жертви станаха убийци и доказаха, че са същите като германските нацисти с нищо не са по-добри от тях де.
13
7
 
14
 
! Отговори
ЗАПОМНЕТЕ! преди 4 години
Не трябва да се забравя, че фашизъм е имало единствено в Италия на Бенито Мусолини, иначе еврейският народ е жертва на германския национален социализъм и на руския примитивен комунизъм. Всичко друго е лъжа...
12
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12 прав си.Но и другите дето пишат тук са доста прави.Аз съм категорично против нацизма ама кръвно против.И в същото време съм съгласен с вас че евреите са същите расисти и нацисти като германците и дори по-големи.Причината сега да говорим за германски а не за еврейски концлагери е че евреите бяха военно по-слаби но с геноцида срещу палестинците наваксаха нацистката дивотия.На мен проблема ми е че немските нацисти избиваха и славяни и други германци който не са нацисти и други.
11
5
 
5
 
! Отговори
Краси преди 4 години
До АнонименА защо потокът от желаещи да живеят в САЩ не намалява?
10
2
 
20
 
! Отговори
да преди 4 години
тия са като не.ите-не спират да говорят за расизъм, а от тях по-големи расисти няма
9
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фашизмът избяга в САЩ.
8
5
 
26
 
! Отговори
Мика преди 4 години
Нали сте богоизбрани бе защо така все някой иска да ви трепе. Първо римляните се опитали да ги избият защото Константин велики е смятал че те не са полезни за обществото, опитват се да се внедряват на високи постове и да саботират управлението като целят бързо забогатяване. След това Наполен 2ри почти успял да ги унищожи в Европа, но бързо се навъдили отново и съвсем друг човек от друга държава с име Адолф ги разкатал за трети път. Държавите около тях в момента не ги понасят, защо ли горките те?