Трите жени, които тихо се изправиха срещу нацистите

Въпреки опасността за живота си, те помагат на много хора да оцелеят
26 яну 2020 16:35, Нели Христова
75
Трите жени, които тихо се изправиха срещу нацистите

Рут Винкелман, Елизабет Шарлот Глоден и Фелиситас Нарлох - тези три момичета, днес възрастни жети, били част от тихата съпротива срещу нацистите по време на Втората световна война. Тогава, обикновени хора правели всичко възмжно, дори и с риск за живота си, да помогнат на онези, чиито животи са били застрашени.

"Не можете да си представите страха, в който живеехме", казва Рут пред BBC. Тя вижда как 16 души от семейството й са отведени в лагерите на смъртта. Момичето обаче успява да се измъкне и живее близо 2 години в градински навес, криейки своите еврейски корени.

"Герои? Не. Не виждахме това като геройство. Беше просо начин да помогнем на онези, които имаха нужда от помощ", споделя Фелиситас. Когато на вратата й се появява еврейка, търсеща помощ, момичето я приема в дома си. Тогава тя е едва тийнейджърка, но е сигурна, че "всеки би направил същото".

"Чисто човешко съчувствие ме спря да го предам на полицията", познатата като Лило Елизабет Голден, заедно със съпруга си и Ерих крие евреи в дома си в Берлин. След това организира безопасно преминаване за тях извън Германия. Двойката успяла да остане незабелязана до 1944 година, когато те скриват генерал Фриц Линдеман, преследван от Гестапо за опита за покушение над Хитлер.

Две от тези жени оцеляват и до днес. Една е убита.

"Когато нацистите дойдоха, ние дори не забелязохме. Всичко се случи постепенно. Напрежението се появи чак след 1938 година, след погрома на "Кристална нощ", спомня си Рут, която тогава е на 14 години.

Кристална нощ е повратната точка - тогава преследването на евреите преминава от чисто бюрократично в брутално.

"Гестапо ме викаше на разпити няколко пъти. Скрих се в един заслон, където никой не ме познаваше и не се налагаше да нося звезда. Разбира се, ако ме бяха хванали, щяха да ме пратят право в лагерите", разказва Рут. Тя губи 16 души от семейството си. Баща й е убит в Аушвиц пред 1944 година.

"Когато погледна тяхна снимка, мога да си спомня всеки един кристално чисто", казва жената. Днес тя е жива благодарение на берлинчани, които пазили тайната й. Хора, като Лило, която отваря дома си за евреите.

Елизабет и съпруга и Ерих имали арийски паспорти, но всъщност били евери. Това им позволило да окриват и помагат на много хора, преследвани от нацистите. Ала последния човек, на когото помогнали, бил генерал Фриц Линдеман. Той бил заподозрян за опита за убийство на Хитлер. Фюрера бил невредим, но искал отмъщение. За това пратил Гестапо по петите на Линдеман.

Генералът е открит в дома на Лило. Тя, майка й и съпруга й са пратени в затвора, а срещо тях започва процес.

"Приехме Линдеман в дома си от чисто съжаление. Когато аз и майка ми разбрахме кой е, отново само чистото човешко съчувствие не ми позволи да го предам на полицията", казва Лило по време на процеса. Но дори и добрият им адвокат не успява да ги спаси. Тя и семейството й са обявени за виновни за това, че са помогнали на Линдеман. Присъдата била смърт чрез гилотина.

Лило била част от берлинската съпротива срещу нацистите, която спасила живота на близо 5000 души. По-голямата част от тези хора били наказани за добротата си. Други, които следвали примера им, останали незабелязани от Гестапо.

"Тя замръзваше. Състоянието й никак не беше добро", спомня си Фелиситас за деня, в който жена се появява на входната й врата.

"Жената каза на мен и на баба ми, че не знае какво да прави от тук нататък. Че е еврейка и че е разкрила самоличността си. И тогава баба ми даде задачата и остави ключовете в ръцете ми: "Заведи я в къщата на госпожа Донат", ми каза тя. Имахме ключове за имота й, а нея я нямаше там. Герои? Не. Не виждахме това като геройство. Беше просо начин да помогнем на онези, които имаха нужда от помощ. Всеки би направил същото", разказва Фелиситас. Но внукът на жената, чиито живот спасяват, не би се съгласил с думите й.

"Много малко хора са били като нея. Тя е невероятна. Без нейната намеса и помощ, нямаше да познавам баба си. След войната, след освобождението, баба дойде да живее с нас. И бе жива още 20 години. Има една еврейска поговорка: "Ако спасиш един живот, спасяваш целия свят" и Фелиситас направи точно това", казва Алекс Хабел, внукът на жената, спасена от семейство Нарлох.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хммм Прекрасната Вселена сътворена от Бога е наклеветена с лъжи, разрушавана ограбвана безогледно от обсебения от дявола нечестив луд престъпник Хитлер и неговите нацистки съучастници в престъпленията и съвременни неоненацистки ислямски и комунистически последователи като вас!. Светът на Хитлер и ада на дявола на който всички злодеи като него са се *** да служат вмести на истинския Бог! Щом ви харесва дяволското изчадие Хитлер идете в ИДИЛ и вършете към ада с всички злодеи като нацистите
38
0
 
1
 
! Отговори
Justice Defense преди 4 години
Слава на Господ че е имало и праведни хора, коитот не са се предали на дявола като престъпницте нечествитв корумпирани назистки злодеи-лъжци,крадци,клеветници,развратници убийци,и др. управялвани от дявола злодеи врагове на Бога и разрушителина Божиите скъпоценни живи тоения. но добрата новина е че праведните които вършат Божията воля да спасяват хора ще отидат в рая, а всики нечестиви злодеи като нацистите ще горят вечно в ада докато платятя за всяко тяхно престъпление и за всяка невинна жертва
37
2
 
2
 
! Отговори
Чифутски лъжи преди 4 години
Отново бълване на еврейска повръщня и лъжлива пропаганда.
36
2
 
2
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Не дочетох статията, но да напише срещО ?!!! Вие сте за затвор
35
2
 
2
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
жети, просо, забелязОх, евери, Окриват, грешки при членуването... Изобщо как тази е журналистка, и какво прави редакторът в това издание, изобщо той в час ли е с правописа ?
34
4
 
0
 
! Отговори
Here it comes ... преди 4 години
Би било добре да следваме новите си братя отвъд океана с техния милитаризъм, но ние не можем да се откажем от правото то да бъде право ... Мисля, че е време да си постоплим взаимоотношенията с зад атлантическо тихоокеанските си "съюзници" от САЩ!
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми те немците и сега от състрадание отварят вратата си и подслоняват няколко милиона араби. И ще си плащат после за състраданието.
32
4
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
До британо-френското нападение над Германия, евреите в Германия можеха да отворят магазин както и да напуснат страната. Бяха 0.5% от населението. В същото време в САЩ чернокожите 10% от населението нямаха тези права. В СССР този процент беше 99. А после - ''на война като на война'' - за предателите - лагер.
31
9
 
18
 
! Отговори
хммм преди 4 години
Аз мисля че ако Хитлер беше спечелил днес света щеше да е много по-напред, проучванията нямаше да са в насока да се забременяват мъже и как на жени да им расте брада а можеше да сме стъпили и на марс вече. Плюйте колкото си искате по него, но всеки нормален човек вижда накъде отива света днес. Без контрол и посока, безконтролни популации, глад, мизерия и унищожаване на качествените нации които са прогреса на света. Дайте плюс за Хитлеp и нaцистите и минус за Еврeите и англeтата.
30
2
 
1
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 4 години
До: номер 33 (Чичо)Да, да, сигурно вярваш също така, че Хитлер е още жив и се крие в Аржентина?
29
2
 
3
 
! Отговори
човек преди 4 години
Тук в тази статия не се уточнява, че Фриц Линдеман, както и тези, които са го укривали, са били осъдени от така наречения "Фолксгерихтхоф", в превод на български което означава "Народен съд", създаден от нацистите с цел осъждане на враговете на националсоциализма.Да ви звучи познато? Народен съд? А?
28
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: 32Генералисимус Сталин е бил по-жесток към евреите отколкото ефрейтор Хитлер Шикългрубер.Няма за какво да му благодарят.След войната жената на външния министър на СССР, този същия който беше сключил пакта с Pибентpoп е арестувана и хвърлена в затвора, защото се оказва, че била еврейка!
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 31Да ама ной загубихме войната тай че ко са радваш ни моя та разбра ...
26
5
 
5
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
поредното доказателство защо трябват Лагери - много предатели, много нещо и всичките родом от Юдея!
25
8
 
22
 
! Отговори
7 преди 4 години
Ако не беше чичко Сталин с желязната ръка фашизмът сега щеше да шества и цели нации щяха да са изчезнали !Отблъснаха ги при Москва , ликвидираха ги при Сталинград и ги обърнаха в бягство . За да не комунизират Европа се намесиха САЩ и Англия ! Това е положението !Истината ще победи !
24
5
 
4
 
! Отговори
11 преди 4 години
До SharkЗащото се възражда под благовидните и несъвсем, думи като национализъм , ксенофобия , антисемитизъм . Да се каже направо , че това са модификации на фашизма , целящи неговата легитимация !Отровата , която остави не е изчезнала - нацизъм !
23
4
 
23
 
! Отговори
АНТИСЕМИТ преди 4 години
***,СТИГА СТЕ ПИСАЛИ ЗА ХИТЛЕР И СТИГА СТЕ НИ МАНИПУЛИРАЛИ ПО ТОЗИ НАЧИН.В МОМЕНТА ЕВРЕИТЕ ДЪРЖАТ ВСИЧКО И КОНТРОЛИРАТ ЦЕЛИЯТ СВЯТ.
22
16
 
5
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
а за хората изправили се срещу комунизма защо няма статии?
21
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистки.
20
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо са допуснали след края на втората поред световна война разпалена от немците, това презряно племе да съществува? Че американците са ги и захранили с пари, за да може отново да надигнат глава!