Блокират сайтове на некоректни онлайн търговци

Санкциите стигат до 10 000 лева при първо нарушение
27 яну 2020 11:56, Петя Славова
8

2126 гледания   |  Още видео

Некоректните онлайн търговци ще бъдат блокирани по решение на КЗП. Мерките са част от европейска политика, подкрепена и от българското законодателство.

"За да може фалшиво съдържание да бъде премахвано онлайн, е необходимо органите на ниво ЕС, дори и на глобално ниво да могат да обменят информация. При достатъчно доказателства да свалят това съдържание. Най-добрият вариант е това трансгранично сътрудничество да се разгърне в по-голям световен мащаб", каза в студиото на "България сутрин" председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Той разкри, че има предвидени санкции, които могат да стигнат до 10 000 лева при първо нарушение и до 20 000 лева при второ.

Още по темата

"Потребителите ще са защитени дори да не бъде установено кое лице стои зад некоректната онлайн практика. Ние и сега проверяваме, както по сигнали на потребители, така и по време на кампании. Установявайки някакво нарушение, сега имаме и стъпка напред - да се преустанови хостването и това нещо да го няма в ефира", коментира Маргаритов.

По думите му основно ще се контролира за нелоялни практики, при които потребителят е заблуден с невярна инфорамция или липсва важна информация, която влияе на решението. Той уточни, че става въпрос за повишаване на доверието и обмен на информация между институциите в различните страни в ЕС.

"Няма качествено различие в това, което Комисията ще изпълнява занапред", изтъкна Маргаритов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той заяви, че има ефект по отношение на превенцията, тъй като резултатите показват, че миналата година жалбите в КЗП са намалели и за първи път не са се увеличили.

"Има нарушения при онлайн търговията, които са извършени неумишлено, а заради непознаване на правилата. Кумулирането на процента намаление е некоректно. Законът казва, че трябва да се анонсира процента намаление от старата цена", допълни Димитър Маргаритов и призова потребителите да гледат реалната цена, която плащат, а не толкова процента на намаление.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 1

Всичко е до таксата бе! Тени долурите така - полицията и местния прокурор го глобяват с 20% и акдяяя!
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Затова сайта се хоства в Тайван ...
6
2
 
4
 
! Отговори
:( преди 2 месеца
Емаг са пълни измамници!
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това ще е поредния инструмент вредящ единствено на малки и коректни търговци. Всичко което властта прави е единствено в интерес на огромните международни корпорации. Същите които дават 800лв заплата, сдъвкват те и те изплюват.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И тоя сайт трябва да го бкокират!
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те ги бликират , онези си създадат нов сайт с друго име и пак правят нарушения !
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
най - после! ама до кога?
1
0
 
8
 
! Отговори
.. преди 2 месеца
Докато не окошарите всички измамници няма да има файда.
Той изкарам 100 000... ти го глобявах 5000 и го оставяш спокойно да продължава...