Обещахме си с Италия: Свободно движение в ЕС, но не за боклука

Страната била на първо място по превенция в Европа срещу коронавируса
Обновена: 30 яну 2020 16:07 | 30 яну 2020 16:07, Веселина Йорданова
39
Обещахме си с Италия: Свободно движение в ЕС, но не за боклука
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България и Италия ще работят активно за прекратяването на всички нелегални превози на отпадъци. Това каза министър-председателят на Италия Джузепе Конте, който е на официално посещение у нас по покана на българския премиер Бойко Борисов.

Той обяви, че е разпоредил на италианския министър на вътрешните работи за тяхното прекратяване. "Не бива да се допускат нелегални превози на отпадъци", отбеляза Джузепе Конте.

Още по темата
Борисов заяви, че в рамките на седмица двете страни ще работят съвместно, за да се разбере дали някой се опитва да заобиколи закона, възползвайки се от свободното движение на стоки в Европейския съюз. "Ще накажем виновните, ако има такива", изтъкна българският премиер.

Това, че може да има свободно движение на стоки в Европейския съюз, не означава, че трябва да става нелегално, изтъкна Джузепе Конте. "Абсолютно трябва да бъде изкоренен всеки стълб на нелегалност", заяви още италианският премиер.

Италия е на първо място в Европа по превенция на коронавируса и неговото разпространение, отчете Джузепе Конте. Той посочи, че са набелязани много мерки на италианските пристанища. Бойко Борисов смята, че за да се ограничи разпространението на този вирус, трябва да се работи активно и срещу нелегалната миграция.
По време на разговора им на "четири очи" двамата премиери са обсъждали двустранните отношения и възможностите за още по-активното им развитие, предаде БТА.

Премиерът на Италия благодари на Бойко Борисов за ролята на България по въпроса за разширяването на ЕС. Джузепе Конте отбеляза, че Балканският регион е бил на първо място на Съвета на ЕС по време на българското европредседателство. Според него Албания и Северна Македония трябва да влязат по-бързо в ЕС.

Италия и България ще работят и за прехода към производството на зелена енергия, но това трябва да бъде подкрепено с финансови средства. Италианският премиер е на мнение, че България все повече започва да взема ролята на "енергиен хъб". Това е важно за инфраструктурното развитие на България и ще позволи на страната ни да израсне допълнително и да дава своя принос. Това е в интерес и на всички европейски страни, които имат желание да диверсифицират своите енергийни доставки. Конте е доволен, че по тези процеси работят и италиански дружества.

Бойко Борисов добави, че двете страни работят много силно в сферата на енергетиката. В сферата на отбраната също се отчита засилено сътрудничество. С близо 5 млрд. евро е нараснал стокооборотът, посочи българският премиер. Ръст се отчита и в текстилната, кожухарската, обувната, винарската и много други промишлености. Има повишение на инвеститорите. Освен това близо 150 000 италиански туристи са били в България, посочи Борисов.

По темата за Берлинския процес българският премиер заяви, че Италия е водеща държава в него. Това, че на България и Северна Македония е дадена възможност да бъдат домакини на този процес, е изключително важен знак. "Оценката, която получава България за ролята й в региона, е достатъчно ясна", допълни Бойко Борисов. Той е запознал колегата си и с интерконектора от Александруполис до България, защото той ще се свързва с Южния газов коридор. В бъдеще време може и от Кипър да идват допълнителни количества природен газ.

"Ние сме способни да вдигнем капацитета с още 3-4 млрд. куб метра и да го прекараме за Европа", уточни Бойко Борисов. Срещата между двамата премиери съвпада с отбелязването на 140 години от началото на дипломатическите отношения.


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 5 месеца
голееееми обещания голямо чудо
такива обещания се договарят на ниво заместник министър
нещо друго не произлезе ли от тази безсмисленна среща
не е за чудене ако нищо друго смисленно не е произлязло то от наша страна само усмивки и ръкостискане друго няма какво да предложим
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Той обяви, че е разпоредил на италианския министър ...". Ох, не мога! Кралят Слънце заповядва и обяснения не иска да слуша!
28
0
 
6
 
! Отговори
Sss преди 5 месеца
И какво сега? Ще има "легализиране" на боклука и ще се продължава с внасянето?? Ами тези тонове миризливи "инвестиции" на винету, с тах ко правим??? Откъдето дошли там и отишли! Вземете и бонус: дебела лижлива тиква!
27
0
 
2
 
! Отговори
Парадокс преди 5 месеца
"Свободно движение в ЕС, но не за бок лука"

И начия чий го дири там?
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Каква поредна лъжа, драги сънародници.... Този през живота си истина не е казал! От много години внася, но сега се разчу.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
НЕ на еврото и герберските гробари!
24
0
 
6
 
! Отговори
Интересен факт преди 5 месеца
Нашия *** където отиде, от там почват да ни доствят ***...
23
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тец Бобов дол гори боклука, а той е на Ковачки, а Ковачки е с БСП направете си сметката.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-важната задача пред българското
общество е изритването на главния
пиндостански слуга.
21
9
 
1
 
! Отговори
рашка говняшка преди 5 месеца
Русофилите няма да могат да спят тази вечер.
След като няма Южен поток при който трябваше да предоставим тръбата на Русия, сега си направихме с 1/3 по-евтина и е наша. Парите остават в България, газта ще идва от различни источници и Русия няма да може да налага монополна надбавка. От това следва че от Русия ще им казват: Няма пари, вие сами си се провалихте. Затова ще трябва да сте благодарни на по-малко!
Протестърите ще трябва да са доволни на един сандвич и един наднник само.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От Италия трябва да внасяме само песни, кафе и кафемашини.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма да се докаже че има такива ,защото и тоя е в кюпа -туй е все едно един министър да ви каже да бе аз ще си подам оставката ама нищо няма да се промени
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами той боклука им е вече тук -бля бля бля пяк на Б.Б конграчулейсъншите
17
2
 
14
 
! Отговори
СС преди 5 месеца
Боко гробаря на България !!! Изгони младите българи и внася отпадъка на ЕС !!! И още е на власт ???
16
0
 
5
 
! Отговори
фдж преди 5 месеца
еееей и един ка4ествен *** не можем си направи а го внасяме!!
15
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз не мога да се начудя защо Борисов мълчи, че търговията с боклука я върти Ковачки, който е спонсор на БСП?
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Ще накажем виновните, ако има такива", изтъкна българският премиер.

Ако има такива ? Да бе хиляди тонове *** сами са се натоварили на контейноровози и са се метнали тук на почивка. Егаси дебелоочието на кратуната ненаядена.
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Разсипаха я тая държава, и боклука си го внасяме отвънка
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Истината е че отпадъците са много ценен ресурс за икономиката на България.
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ГЕРБ кара италианската мафия да изглежда като Уницеф в сравнение с тях.