България може и да изключи Huawei от изграждането на 5G мрежи

Страната ни вероятно ще се присъедини към Чехия
31 яну 2020 10:43, Ния Христова
29
България може и да изключи Huawei от изграждането на 5G мрежи

Миналата година през декември Чехия забрани на операторите в страната да използват софтуер или хардуер, производство на китайските гиганти Huawei и ZTE. Възможно е България да приеме едно подобно решение. Темата коментира експертът Ясен Гуев в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Проблемът, за който САЩ говорят, е реален", коментира Гуев. Той смята, че това е политическо решение, тъй като Китай е конкурент, който може да злоупотреби с достъпа до мрежата за събиране на данни и манипулиране.

"Проблемът е, че в Китай държавата може да поиска най-различни типове услуги от китайските компании и те няма как да откажат".

Според Гуев конкуренти на Huawei може да се търсят в лицето на Nokia, Ericsson и евентуално Samsung. Това са компании с огромен опит. Той отбеляза, че премахването на китайския гигант ще намали конкуренцията, което от своя страна води до риск от увеличение на цените.

"Huawei не може да бъде изключена напълно", добави Гуев. Той поясни, че от САЩ нямат възможност да изградат 5G изцяло без китайската компания.

"САЩ никога не са използвали китайски компании като доставчици. В Европа огромна част от телекомите обаче ги използват, защото те са добри и предлагат добри цени".

Според Гуев решението у нас ще е в ръцете на Държавна агенция за национална сигурност и националния координатор по киберсигурност Явор Колев.

"Ще трябва да има национални решения", подчерта Гуев. Исканията от Брюксел по въпроса значат, че е необходим повече инженерен капацитет от страна на държавата.

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари