Радиоактивната вода от Фукушима – в Тихия океан

Това съветват експертите японското правителство
2 фев 2020 15:15, Нели Христова
58
Радиоактивната вода от Фукушима – в Тихия океан
Снимка: БГНЕС

Група експерти съветват Япония да се отърве от радиоактивната вода в ядрената електроцентрала Фукушима, като я излее в Тихия океан. Този ход може да доведе до притеснение в съседните държави.

Вариантите, които експертите дават на правителството са два - да излеят водата в океана или да я оставят да се изпари. Позовавайки се на стари практики, те препоръчват първото, а правителството най-вероятно ще приеме препоръката.

Натрупването на замърсена вода във Фукушима беше пречка за почистването на авариралата централа, което може да продължи още десетилетия. Напрежението е голямо, тъй като тази година в Япония ще се проведат Олимпийските игри, а някои от събитията са само на 60 км от централата.

След аварията Южна Корея забрани вноса на риба от района на аварията, а миналата година посланникът на Япония бе повикан от правителството за да обясни как страната му ще се справи с натрупалата се вода. Очаква се атлетите, които идват от Южна Корея, да си носят своя собствена храна и детектори за радиация.

След аварията от "Tepco" събират водата, която се използва за охлаждане на авариралия реактор след цунамито през 2011 г., в контейнери. Мястото за съхранението й обаче ще свърши до 2022 г. Системата за филтрация на "Tepco" досега не е успяла да премахне всички опасни вещества от водите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Наполеон Бонапарт преди 4 години
До DeutschlandПърво нищо велико няма в една окупирана държава от пенсионери и бежанци с територия колкото Полша и с грозен и безмислен език, говорен само в Лихтенщайн. ''Умните" бюргери плащат най-скъпия ток в Европа и внасят ток от Франция. Тока във Франция е най-евтиния в съюза. Ядрената енергетика е сигурна, безопасна и екологична ако се спазват всички нужни мерки. Vive la France, най-великата нация на планетата и център на цивилизацията!
51
1
 
1
 
! Отговори
Deutschland преди 4 години
Германия затова си затваря електроцентралите. Затова Германия е велика държава. Изчислили са хората, че рисковете са по-големи от ползите. Евтино било, сигурно било, но да пази Бог ако стане авария и изтече радиация. Замърсяването остава за хилядолетия, да не говорим за човешките, материалните и финансовите щети. А какво правим с ядрените отпадъци? Още не е измислено къде да се складират за милиони години напред, така че хората да нямат досег до тях, да не замърсят подпочвените води и т.н.
50
0
 
3
 
! Отговори
Пиян - залян преди 4 години
От Италия *** и автоморгата , а с тази вода може да напълним яз. Студена ! Така или иначе герберастите направиха страната то***летна....
49
3
 
1
 
! Отговори
миткалото преди 4 години
Тук в Москва на киевската гара за първи път видях част от религиозните обичаи,молитви на мюсюлманите видимо бяха от китайски произход -установили са преди нас .И те тръгнали с един куп тювляци,чержета и други необходими вещи - явно отиваха на поклонение в Мека ли и т.н.По няколко пъти на ден разстилаха килимче ,клякаха и се молеха на своя пророк.Винаги за почваше дядото,предварително му поливаха да си измие ръцете най малките последни -срамуваха се не искаха да се молят но дядото не отстъпваше.
48
1
 
4
 
! Отговори
миткалото преди 4 години
Киевски вокзал означава жп гара в Москва както Казанска,Ленинградска,Яруславска и други.Благодарение на аварията в Чернобил имах времето от 1 седмица да посетя и разгледам всяка една метростанция - всяка една е неповторима и различна от другите. Страхотни архитектурни творения и композиции като започнете от киевската гара ,арабатская,колелото,комсомолска,колхозна,станция Революция и много др.Кремъл чрез вратата от вечният огън прекосен,камбаната,дом съюзьi и излезеш от централн врата на черв пл
47
0
 
6
 
! Отговори
Ристу преди 4 години
Може да я продават като енергийна напитка.
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дайте я тази вода тук, ще я бутилирам и във всеки супермаркет.Тя вероятно ще е по-слабо радиоактивна от местната.
45
0
 
13
 
! Отговори
славянин преди 4 години
Така действат в демократичните страни от златния милиард - отърват се от *** и отровите си като ги изхвърлят в океани или ги пращат в третия свят за утилизация! Демократични принципи!
44
1
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Тук се писа у за фундамент 30 м. Той би бил по-голям от Хеопсовата пирамида. И защо точно 30 м? А в Япония имало 50 реактора. Вълната е била около 9 м. Ако беше 30 м, най-малкият проблем щеше да бъде безопасността на централата. По скоро щеше да заличи Япония.
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Уестингхаус не им се получи във Фукушима, ама миналата седмица привикаха Теменужка Петкова в Щатите и чувствам, че ще почнем да купуваме на двойна цена гориво от тях за Козлодуй. Нали сме евроатлантици, няма да го правим на въпрос за някаква си бъдеща авария...
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко, Грета Тунберг геройски ще изпие водата преди да успеят да я излеят в океана.
41
4
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
И това е спорно. Дотам че някои вече се съмняват във вредата от Радиацията. Но ядрото на Чернобил n.# също се стича независимо, че го капсулират. То явно няма спиране.
40
4
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Стават катастрофи за съжаление по различни прини. Но сравнете реакцията и действията по ликвидиране на последствията при Чернобил и Фукушима. За няколко месеца бе тотално ограничено изтичането на радиация в Чернобил и сега там се превърна в атракция да се посещава района. А във Фукушима, 9 години след авариятя, все още продължава радиоактивното замърсяване...
39
1
 
4
 
! Отговори
32 преди 4 години
Ти сцепи Космоса, Архимеде. Те ти казват, че ядрото на n.3 с температура няколко хиляди градуса пропада надолу в земята и топи всичко по пътя си. Може да го спре само спиране на реакцията. Току виж се показало на Банкянския път, ама гравитацията ще го дръпне обратно към Фукушима.
38
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо просто не я изнесат в България?
37
2
 
8
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Централа е Уестингхаус от 50-те години. Тогава а и сега Япония е била Окупирана. Никой не го е било еня за реконструкция. В момента големите държави нямат интерес ядреното гориво да се разхищава за електроенергия в незначителни страни. Основно предназначение -космически кораби, ракети. Дори до Марс. Наистина е било грешка да се използва военна технология в енергетиката, но разходите за заменяща технология явно са непосилни.
36
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЕЦ Фукушима е пълна пародия на централа и на прословутия японски гений...Не е японският, ами американско-японският. Копали са надолу, защото в САЩ най-голямата опасност идва от торнадата, само дето на японския бряг тя идва от цунамитата и най-голямата глупост е да сложат резервното електрозахранване в мазето, което първо ще бъде залято. Да не говорим колко грешки са станали по време на самата авария.
35
4
 
15
 
! Отговори
пепи преди 4 години
Аз съм възпитаник на физическия факултет на софийския университет.Учил съм и атомни електроцентрали. Тази глупост че земетресението е спукало е реактора е изсмукана.Всяка АЕЦ работи на прага на избухването.Заради това има система която вади и маха пръти.Тези пръти забавят реакцията - когато са вътре и увеличават,когато са вънка.Затова има система която ги контролира.При положение че залата е залята,системата спира да работи и реактора избухва.Туй то.
34
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честно казано, аз тук прочетох повече смислени мнения. И знаете ли защо, защото, ето, това е свободата. Когато човек не е зависим от политически и икономически интереси или други интереси, той е безпристрастен, а когато е безпристрастен, той може да използва мозъка си пълноценно.
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пепиПрав си. Здравата логика като твоята е рядкост вече дори в експертните среди. Във време, когато всеки може да си купи практически докторската степен, не ми ги хвали експертите.