Годеницата на Кашоги: Саудитска Арабия прави каквото си поиска

Хатидже Дженгиз признава, че се страхува за живота си
4 фев 2020 22:49, Нели Христова
7
Годеницата на Кашоги: Саудитска Арабия прави каквото си поиска
Снимка: БГНЕС

Според годеницата на Джамал Кашоги - Хатидже Дженгиз, светът се е провалил в това да накаже виновниците за смъртта на журналиста, като по този начин е окуражил Саудитска Арабия "да прави това, което си иска“.
Повече от година и половина след бруталното убийство на Кашоги в Турция все още никой не е наказан.

Коронованият принц на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман бе първият заподозрян. В свое 60-минутно интервю той заяви, че "поема пълна отговорност за убийството, особено след като е извършено от хора, работещи за саудитското правителство". Но принцът и до днес е категоричен – той не е поръчал убийството на Кашоги.

На 2 октомври 2018 година Хатидже Дженгиз остава да чака пред посолството на Саудитска Арабия в Турция, докато годеникът й е вътре за да получи документи, нужни за брака им.

Кашоги така и не излиза от сградата. След като разбира за убийството, Дженгиз изпада в шок. Дълго време се чувства отчуждена от живота. Но сега, въпреки че е ужасена за живота си, тя решава да търси справедливост, тъй като е безкрайно гневна на света, който не успява да държи Саудитска Арабия отговорна за убийството на мъжа, когото е обичала.

"Така те са окуражавани да продължат със своята мисия дори още повече. А ако сега нещо се случи с мен или с някой друг – как ще се почувстват те? Светът ще е отговорен. Ще носи двойна отговорност“, казва Хатидже Дженгиз пред The Guardian.

"Фактът, че ме преследват, брои ли се като атака над личния ми живот? Защото тези неща ми пречат да съм нормално човешко същество...", опраква се Дженгиз.

Връзката й с Кашоги била емоционална. Журналистът никога не споделял за работата си с нея. Ала тя знаела за кампанията, която се води срещу него в социалните мрежи, след като си позволява да критикува Саудитска Арабия в материалите си за Washington Post.  Хатидже дори се изненадала, когато Кашоги признал, че "троловете на Саудитска Арабия го карат да се чувства зле“.

"Той казваше, че те са много добри в това да се бъркат в психиката и чувствата ти“, споделя тя. След това журналистът се опитвал да не им обръща много внимание. Двойката така и не обсъдила дали Кашоги се притеснява, че е подслушван, следен или мобилният му телефон – хакнат. Ала активистката си спомня, че той е комуникирал с важни особи в Саудитска Арабия, принцове и държавни представители, чрез WhatsApp. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
турчина преди 4 години
еми който има много пари той поръчва музиката,така е било и така ще бъде.
3
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хатидже Дженгиз - изключително грозна ...Пък ако махне забрадката косата и 100% раста
2
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато арабите и арабските кадъни умират, България расте.
1
0
 
12
 
! Отговори
Gogo преди 4 години
Не може да бъде - монархия да прави каквото си иска! :)