Китайският вирус – податлив на спирт и дезинфектанти

Организацията на МЗ за предпазни мерки засега е "брилянтна"
5 фев 2020 08:10,
26
Китайският вирус – податлив на спирт и дезинфектанти
Снимка: БГНЕС

Пробите за коронавирус и на семейството в хасковската болница, за което имаше съмнения за болестта, и на мъжа, който пристигна на Летище Варна със симптоми на грип, са отрицателни. Мерките за неразпространение на вируса у нас обаче остават засилени. "Министерството за първи път от четирите заплахи, които съм преживявал, сега в момента брилянтно взима организационни мерки", обясни пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Още по темата

Той каза, че младите не боледуват тежко, но пък разпространяват. По-възрастните хора боледуват тежко.

За да се установи болестта трябва да се вземе материал, който да се съхранява на температура от 4 градуса.

Той определи като "брилянтна" работата на здравното министерство. Те са пуснали и инструкции какво трябва да правят болниците. Той препоръча да се следи сайта на министерството. Там се дават последите инструкции на СЗО.

"Нещата динамично се променят, получават се нови знания за този вирус, за неговия начин на предаване, инкубационен период и ние за това всеки ден ги качваме на сайта с промените", заяви проф. Кантарджиев.

От контактът 90% от хората се разболяват от коронавруса, обясни той. При контакт с вируса до третия ден човек може да не е болен, но да го разпространява.

"Още не се знае начинът на разпространение, колко трябва да е близък контактът. Коронавирусът е много податлив на дезинфектанти. Умира много бързо от спирт", обясни проф. Кантарджиев.

Продължава разпространението на китайския коронавирус. Броят на жертвите вече е 491. Заразени са над 23 хиляди души.

Относно грипната обстановка в страната проф. Кантарджиев обясни, че случаите на заболелите са се увеличили. По негови думи пикът е тази седмица.

До сега са боледували децата от 5 до 14-годишна възраст. Последната седмица са боледували от 0 до 5-годишни. Грипната инфекция се е изместила в ранна детска възраст.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето защо в Русия няма коронавирус ! - дезинфектанта за вана който пият си върши работата.Време е и ние да го почваме !
20
2
 
8
 
! Отговори
Бай Митьо преди 4 години
Абе знаех си аз, че над 2,5 -3,0 промила няма да издържи тоя вирус. Така, че смело се ваксинирайте. Ежедневно с мезе. Яко домашняк, мръвка и чеснов-антивирус!!!
19
2
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
... и щом ще се лекуваме с ракия това не е болест за мен!
18
1
 
1
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
Ракия му е майкатааааа !!!!
17
3
 
1
 
! Отговори
Природозащитник преди 4 години
С коронавируса да се действа като с африканската чума - болните да се унищожават и загробват масово в общи гробове и това се отнася за район в радиус от 100 км. от огнището на зараза. Да защитим животните - и те са хора.
16
1
 
2
 
! Отговори
ваксина преди 4 години
"Умира много бързо от спирт"
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи прав ще се окаже героят от телевизията - пийте ракия да нямате вируси! Водата е само за миене (ако не сте перничани).
14
2
 
4
 
! Отговори
do 1 преди 4 години
не си интересен, дри шльо!
13
3
 
21
 
! Отговори
Mopcku_ преди 4 години
Какви са брилянтните мерки, които министерството е взело? Преди няколко дни излетях лт страната оъ летище Варна. Обичайната тъпотия, тук таме някой спящ полицай от Гр.полиция на някой ъгъл, или кола, един двама рамп-агенти тичащи насам-натам. Двама-трима гледащи лошо на лична приверка и някоя подпираща се на нещо продавачка в скъпия дюти фрий.Вчера се прибрах в страната през летище София. Картинката бе подобна на идилията от Варна. За строгите мерки чета и разбирам от пресата и изявите на Баце.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е 100% крият в БГ или пък не могат да го диагностицират. Как ше го крият, ако не знаят, че е тук. Как може да скрия нещо, ако не знам, че това нешо го има?
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1И какви са ти вярванията, ако миже да споделиш?
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може ли малко по-тихо от лекалства вчера главата ми кънти.
9
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Профилактично ежедневен прием по 200 мл.гроздомицин!
8
4
 
3
 
! Отговори
А А преди 4 години
На ракия "Цар Киро", податлив ли е ?!
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен потребител преди 4 години
Анонимен по долу, какво се опитваш да направиш, само един откачен може да го прави, нали знаеш, който копае гроб другиму, сам пада в него. ТИ СИ ЗА В ЛУДНИЦАТА, МАНИАКАЛНА, АГРЕСИВНА, С РАЗДВОЕНИЕ НА ЛИЧНОСТТА, ШИЗОФРЕНИЯ, КОЯТО СЕ КРИЕ ЗАД ПАРАНОЯ И ИЗНАСИЛВАНИЯ И БОЙ, ОЩЕ ОТ РАННА ДЕТСКА ВЪЗРАСТ.
6
7
 
3
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
Тоя дето пръска вируси, ако е вярно, трябва да бъде сготвен, с лук и къри. Тия дето слухтят за заплахи за живота на Вожда Тиквун, да свършат малко полезна работа! И дано професора не трепе вируси, че за *** нещо, първо трябва да е живо, а вирус извън тялото не изпълнява дефиницията за живо същество, както бактерията например.
5
24
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е 100% крият в БГ или пък не могат да го диагностицират. Изпръсках една дозина тоалетни-води и парфюми по хората навън и още не фаща дикиш. Е как така?? Всичките са правени сега в Ухан и близки градове. И с експресна доставка са. Няма начин поне някое да не е било заразено. Няма начин да не е плъзнала зараза вече. Всичко изпръсках. Чакам още доставка и продължавам, дано новата доставка да има повече заразни парфюми
4
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една болест лекува ли се с ракия значи е лечима!
3
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да почваме ракията
2
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи спокойно може да пием спирт и дезинфектанти ! СУУПЕР