Страдаме ли от номофобия или страх от липса на смартфон?

Според психолозите сме пристрастени към телефоните си
6 фев 2020 17:45, Нели Христова
16

Вече над 97% от населението на България използва мобилен телефон, а близо 95% пък притежават смартфон, това сочат данни от проучване на един от големите телекоми у нас. Но колкото и да ни улесняват технологиите, те водят със себе си проблеми. Технологичните хора обаче са заплашени от нов тип пристрастяване - номофобия (страх от липсата на мобилен телефон).

"Това вече е признато като проблем, това си е вид пристрастяване. По-скоро е пристрастяване към интернет, отколкото към мобилното устройство. Има клиники по света, които лекуват интернет зависимостите. Това е най-големият проблем на човечеството - губи се социалната комуникация. Някои хора едва ли не поддържат онлайн връзки. Те изпитват истински чувства към човека отсреща, без никога да са го виждали и докосвали", коментира психологът Ина Антонова пред Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че самотата ни идва от лесния достъп до информация. Антонова посочи, че колкото по-информирани сме, толкова по-сами искаме да останем и тогава изпадаме в самотност.

"Няма с кого какво да си кажем, защото знаем всичко. Може да потърсим в Google, това са погрешните ни представи. Всичко това се дължи на много страхове - да не ни видят, да не ни опознаят. Винаги имаме време да измислим отговор, да избягаме и да се скрием безнаказано", поясни психологът.

"Пристрастяваме се към собствените си позитивни хормони - допаминова зависимост. Най-добрата методика за справяне с проблема с пристрастяването винаги е била стимулация и награждаване. Няма как да заработи "това ти вреди, спри да го правиш", каза още Ина Антонова.

По думите ѝ ограничението е насилие, а насилието поражда компенсация, което означава, че ще засилим зависимостта. Трябва да променяме поетапно интересите си и да се ангажираме с дейности, които също ни носят удоволствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смартфона е инструмент и предназначението му зависи от това, в чии ръце се намира. Никой не ви кара да имате смартфони или да се регистрирате във фейсбук. Те не правят народа по-***, просто показват колко *** е вече.
12
0
 
4
 
! Отговори
Пенчо преди 4 години
90 % от хората със смартфон им е трудно да го отключат....
11
2
 
12
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Абе добре си беше по златните години на социализъма - тогава ги нямаше тия модерни глупости мобифони и инернети, *** пак по-добре си живеехме. Много по-добре от сега.
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В днешно време ако нямаш смартфон и фейсбук на него, то не те имат за човешко същество - нито на работата, нито приятелите...
9
2
 
7
 
! Отговори
Св преди 4 години
Тъкмо се зачудих, как 97% имат телефон, а 95 % смратфон (както пише в статията), но слушайки видеото, казаха 75 %, което е по - логично. Т.к. аз също никога не съм имал смартфон, както и повечето пенсионери. 75% от ползващите мобилен телефон в света (Индия, Китай и много азиатски страни и африкански страни) също нямат смартфон, колкото и да не им се иска на повечето големи компании и соц. мрежи.
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До какво?Каква е оаранията! Голямо следене е! Човек ако се опита д а направи нещичко, да СВ замогне и веднага гоноочват ...
7
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знам отлично кое е добро за мен и кое не, така че не ме поучавайте! А от български психолози съвети не искам - ако зависеше от България, щеше да забрани интернета. Вдички тук са с повредено от комунизма съзнание. И да, Гугъл ми дава безценна информация, но това не ми отнема способността за собствено мнение и жива комуникация. Какъвто е човек в живота, такъв е и в социалните.
6
1
 
1
 
! Отговори
Бай Мангал преди 4 години
СЗ телефон до ся не съм си купувал. Виж, за краденето е друга работа..
5
5
 
1
 
! Отговори
до 4 преди 4 години
не лъжи
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не давам повече от 50 лева за телефон! И смартфони не ползвам! Не нося милиционер в джоба!
3
1
 
2
 
! Отговори
Един от тях преди 4 години
До 666Потвърждавам, че е така. Ни е за вале добро! Вие сте неспособни, дори и на елементарен самоконтрол! Трябва да се РАДВАТЕ, че има кой да се грижи за вас.
2
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Виж ся, загУбеняки! Акинимале такива, щяха да ти опрат пистолета у главата инокс щеше д вслушал. Ай малчи там ...
1
5
 
14
 
! Отговори
666 преди 4 години
Естествено че сте пристрастени. Нали това е целта на ИНЖЕНЕРИТЕ. Но има и друго.Ако знаехте какъв инсталиран софтуер има на вашите смартфони и ако знаехте какво всъщност могат да правят тези устойства едва ли щяхте ги ползвате толкова много. Даже сигурно повечето щяхте на мига да изхвърлите смартфоните и да забраните и на децата си дори да се доближават до такива устройства.ИНЖЕНЕРИТЕ обаче разбират тази "неефективност" и вече имат готови решения. Гответе се скоро да ви инплантират чипове!