Европа с мерки срещу коронавируса - ръкавици, маски, анкети...

ЕС зове здравните министри да дадат защитни материали на Китай
13 фев 2020 07:00,
26
Европа с мерки срещу коронавируса - ръкавици, маски, анкети...
Снимка: БГНЕС

Събиране на отпадъците от раздаваната на борда на самолетите храна и насърчаване на пътниците да дават информация за здравословното си състояние, са част от мерките, които Европейската агенция за авиационна безопасност издаде към авиокомпаниите заради коронавируса.

Екипажите трябва да се запасяват с достатъчно количество питейна вода, а стюардесите да се доближават към кихащи и подсмърчащи пътници само с маска и ръкавици, се казва в инструкцията.

В нея се препоръчва на екипажите да се осигури и дезинфекционен гел, а пътниците от рисковите полети да попълват анкети с информация за мястото си в самолета и телефон, в случай, че пасажер се окаже заразен с коронавирус, за да бъдат издирени от властите.

Максималното време, в което климатиците на самолета могат да бъдат изключени на земята, ако в него има пътници, се ограничава до 30 минути.

Европейската агенция препоръчва на информационни табла в самолетите да се окачат и съвети към пътниците, сред които да си мият ръцете преди и след всяко ядене, да информират екипажа, ако се почувстват болни, да кихат и кашлят в кърпа и да не си пипат носа и очите.

Днес здравните министри на ЕС се събират извънредно в Брюксел, за да мислят мерки за спиране разпространението на заразата в Европа. До момента в ЕС са потвърдени 35-ма носители на коронавируса в 7 страни. Най-много случаи има в Германия - 16 и във Франция - 11. Трима заразени има в Италия, два в Испания и по един в Белгия, Швеция и Финландия. Девет случая се съобщават от Великобритания и два в Русия.

Очаква се Европейската комисия да поиска от държавите членки да направят инвентаризация на запасите си от защитно облекло и маски и да дадат излишните количества на Китай, където те са свършили. Комисията настоява и да се направи оценка на лекарствените наличности в случай на бум на епидемията в Европа. Здравните министри ще бъдат призовани да си обменят информация и да си помагат за ограничаване на заразата.

Еврокомисията настоява да се вземат и мерки срещу дискриминирането на азиатци и срещу ксенофобски прояви срещу тях. От своя страна Комисията е отпуснала 10 млн. евро за търсенето на ваксина срещу вируса и е изпратила 12 тона консумативи на китайските здравни власти, за да им помага да се борят с разпространението на епидемията.

Евродепутатите, които тази нощ обсъдиха в Страсбург готовността на ЕС за справяне с евентуална епидемия, предложиха различни мерки - от информационни кампании сред населението до мерки срещу всяването на страх и паника и разпространението на фалшиви новини за коронавируса.

По данни на Европейската агенция за превенция и контрол на заболяванията досега в света има потвърдени над 45 хил. заразени с коронавируса. Повече от 44 700 от тях са в Китай. Над 33 хил. от случаите са регистрирани в провинция Хубей, откъдето тръгна епидемията. Още 200 случая са потвърдени в други части на Азия. Заразените в Северна Америка и Океания са общо 35.

Евродепутатите обаче изразиха притеснение, че няма съобщения за болни в Африка заради липсата на проверки на пристигащи там от Китай. От Европарламента препоръчват да се въведат анкети, които пътниците, идващи от рискови държави в ЕС, да попълват с данни за престоя си в Китай, както и да се вземат допълнителни мерки в граничните европейски държави за спирането на вируса към вътрешността.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако съ окаже, чи вируса е опасен кът "Испанката", то при тия либерални европейски закони и с туй пишман здравоохранение..., абе, "спукан ни е гьона"!
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПредпазливХем се плашите от китайския вирус, повече отколкото от европейските болести ХИВ и СПИН, хем купувате китайски стоки! Що за Двоен стандарт?
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПредпазливНямам пари, бе! като толкова много знаеш, дай пари да заминавам за Китай, макар че нямам някакво желание за пътуване към Китай ( и то не е заради вируса). Не съм будист и нямам работа в будистка страна.
14
3
 
2
 
! Отговори
Предпазлив преди 4 години
До 15Ти като си толкова умен и безстрашен защо не вземеш да отидеш на екскурзия до Китай или някоя друга азиатска страна или дори като видиш някъде азиатци из България да ходиш да се ръкуваш с тях и да ги поканиш на гости у вас
13
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само глупаците си слагат маски и ръкавици. Даже и в София се появиха такива откачалки - я в градския транспорт, я по гарите. Като някакви сектанти. Не се боя от въпросния вирус, защото той ще премине. Ходя навън и на работа БЕЗ маска и ръкавици. Не смятам моите сънародници българи, с които пътувам постоянно в транспорта или се движа насред улицата или докато пазарувам с жената в магазина, за толкова опасни, че да се крия с маска и да показвам пренебрежение погнуса от тях.И жената е без маска
12
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИДВА КРАЯТ НА ТЪПИТЕ ЖЪЛТИ ***!ДОСЕГА ИМАШЕ ВЕЧЕН ВЪЗХОД НА КОМУНИЗМА, НО МИТАТА НА ТРЪМП, ПРОТЕСТИТЕ В ХОНГ КОНГ И ВИРУСА ОБРЪЩАТ НЕЩАТА.*** ОТ ГЛАД ЯДАТ КУЧЕТА, ЗМИИ, СКАКАЛЦИ И ДРУГИ ГАДОСТИ.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се погледне броя не на инфектираните, а на оздравелите и се сравни с починалите, ще се види че смъртността за сега е около 20%. Затова са и военните им са наложили строга карантина на градове с общо население три пъти повече от българското. Ако се разпространи в България, при нашата администрация - 5млн заразени, 1млн починали.
10
16
 
2
 
! Отговори
Киро преди 4 години
Стига се вживявайте бе хора, колко хора боледуват от Грип всяка година, в България. Поне 1 млн., замислете се в град голям 6,7...10 млн. дали някой щеше да забележи ако 2000 човека са болни и 10 умрат, защото те започнаха да блокират града при такива цифри. Определено заболелите са много повече, но смъртността е малко по-висока отколкото при нормален грип, засяга главно хора с хронични проблеми. Н5N1 беше друга бира с 50% смъртност, но за късмет не се предаваше лесно.
9
1
 
7
 
! Отговори
Предпазни мерки преди 4 години
Приемайте витамин Д в големи дози (поне 20мг), не си пипайте лицето, и не стойте близо до кашлящи и кихащи хора!
8
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма страшно, вирусът е опасен само за китайци със слаба имунна система. Евтини екскурзии в Азия - сега.
7
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС няма да спре полетите,само препоръчва стюардесите да се приближават с маски до кихащи пътници?!?! Този ЕС е подигравка с хората в Европа. Трявада се закрие.
6
4
 
19
 
! Отговори
липса на вода преди 4 години
Интересно ми е как хората от Перник, Радомир и др. ще спазват добра хигиена като имат вода по 5-10 часа на ден... Нещата отиват към размирици, протести и мъчни времена за много хора...
5
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изгодно продавам апартамент в Ухан.Близо до пазара.
4
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2А ако пламне русия, ко ши праят алкашите?
3
3
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
НАД 100 ХИЛЯДИ СА ВЕЧЕ ЗАРАЗЕНИТЕ ОЩЕ НЕ СА ГИ ОТЧЕЛИ НО ДО КРАЯ НА СЕДМИЦАТА ЩЕ ГИ ОТЧЕТАТ!!!ЗА СЕГА ИНДИЯ, БАНГЛАДЕШ И МИАНМАР-БИРМА БИВША ЧАСТ ОТ ИНДИЯ СЕ ДЪРЖАТ НО ПЛАМНЕ ЛИ ПОНЕ ЕДНА ОТ ТЕЗ ТРИТЕ ЦЕЛИЯ СВЯТ ЩЕ ПЛАМНЕ!
2
1
 
9
 
! Отговори
ВИК Пловдив преди 4 години
750 лева заплата взимам, е. ал съм ти и вируса!
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ако пламне ЕВропа? Какво ще правят либералите