Връх Шипка няма да бъде прекръстен на Свети Никола

Българските географски имена в Антарктика са 1433 на брой
16 фев 2020 22:43, Анисия Иванова
109
Връх Шипка няма да бъде прекръстен на Свети Никола
Архив: Булфото

Връх Шипка няма да бъде прекръстен на Свети Никола. За втори път Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президента е отказала да уважи такова искане, става ясно от отчета ѝ за миналата година.

За 2019 г. комисията е провела едно заседание, на което е разгледала 10 преписки с искания за преименуване. Сред тях е и ново предложение за възстановяване на името на старопланинския връх Свети Никола, който днес е Шипка. Комисията вече е отхвърляла веднъж подобно искане от инициативна група от Казанлък и от историческо дружество от Стара Загора, съобщава 24 часа.

Смяна на името на върха трябва да е предшествана от широк обществен дебат, е становището на комисията с председател секретаря по регионално развитие на държавния глава Цвета Тимева. През 2017 г. с подобен мотив комисията към Радев отхвърли и искане за смяна на името на първенеца на Балканите връх Мусала със Свети Иван Рилски.

Отхвърлено е и искане за промяна на името на град Сопот на Вазовград. Мотивът на членовете на комисията е, че за да бъде направено преименуване, трябва инициативата да е на местната власт, и то след проведен местен референдум.

Връх София и залив Свети Никола обаче ще има вече на Антарктида. Комисията е взела решение да даде наименования на 8 географски обекта в Ледения континент по предложение на МВнР. Повечето от тях са на имена от историята и културата ни като Иван Несторов, Христо Хараламбиев и др. Отказ има обаче 4 други обекта да бъдат кръстени на кораби и предприятия.

Към юли 2018 г. българските географски имена в Антарктика са 1433 на брой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 75 НикиНе се прави на умен. Не ти достига мозъчен капацитет за тази сложна дейност
64
16
 
11
 
! Отговори
Крис преди 4 години
Най добре да се прекръсти на връх Мустафа!!! Сега вече американците ни освободиха от подлите руснаци които премахнаха османският ни бащица! Да живее америка и *** внесен от демократична европа и братска Африка! Кой не скача е червен! Не искаме *** а чернокожи и всекакви за по добър генетиче матрял!
63
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Връх Св. Никола от всичките околни е единствен и най подходящ за паметник и хората да го посещават.
62
9
 
35
 
! Отговори
Ники преди 4 години
Боевете на Шипка са за овладяване на прохода Шипка и се водят реално на 3 върха - Орлово гнездо, Шипка и Свети Никола! Върха с паметника се е казвал Свети Никола! Опълченците са се били на Свети Никола и са вярвали, че той им помага. Името на върха е сменено от комунистите, без значение колко минус ще ми цъкнат рудофилистиците.
61
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, България има и по-големи проблеми, които обаче не са в правомощията на РРадев. Той в същото време не ще да свърши като хората дори това, което може.
60
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност Шипка е съседният връх, а този с паметника е Св. Никола. Има и трети връх - Орлово гнездо. И на трите е имало опълченци, защитавали прохода. Комунистите с цялата си глупост обаче немогат да преживеят факта, че паметникът е на връх, именуван на светия и се сменили името му два пъти. И сега има два върха Шипка. А защо Резидентът не иска да възстанови истината е ясно. Партията е права, когато съгреши дори. Пфу!
59
8
 
12
 
! Отговори
Обективно преди 4 години
Не разбирам защо са тия драми за едно географско название???Толкова проблеми има в държавата точно за това да хванем да се дърлим???
58
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено ,че връх Шипка трябва да върне историческото си име връх"Свети Никола" и това ще стане.Естествено е ,че връх Мусала ще си остане. Естествено е, че град Благоевград трябва да въне старото си име Горна Джумая или да носи хубавото българско име ИЛИНДЕН.Естествено ,че град Сандански трябва да носи името си Св.Врач. , Гоце делчев-Неврокоп.Естествено е,че веднага Димитровград трябва да му се смени името. Естествено е, че Хр. Пимпирев трябва незабавно да бъде изгонен от Антарк. Преим всичко
57
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Св.Бойко да се прекръсти няма ли да има нещо и на бащицата?
56
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилството е тежко психическо заболяване.
55
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква е тази глупост с прекръстването на връх Шипка в Свети никола??? Бойко вече се оля тотлно... Този човек си е за съд и присъда. Доживотна. Самата идея си е престъпление срещу Държавата!
54
15
 
13
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Няма нищо по-грозно от неблагодарността!!!!
53
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно на шипка и сите си дадете задните части в баш робство!
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИ двата върха са обсадени от турците. Единият е от юг на прохода а другият Шипка на север към Габрово.
51
7
 
5
 
! Отговори
Друг шофер преди 4 години
Точно моите мисли! И аз разсъждавах над същото. Поне в случая "Шипка" трябва да отпадне правилото за паркиране при минимум 1.5 метра отстояние от най-близката стена, защото стени наоколо просто няма. Няма нужда и от разрешителни табели: пътят ще води всички патриоти към върха! Но трябва да помислим как да организираме паркирането така, че да не затруднява барбекютата. Трудно ще е, ако няма законни паркинги, предвидени по проект.
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само дето боя е на съседния връх ..а това че паметника е на тоя се дължи на факта че на съседния чукар просто е нямало как да се сложи Все пак е строен в началото на 20 години...
49
1
 
10
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ШИПКА да си остане да живее БЪЛГАРИЯ
48
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Под това име българските опълченци са го защитавали, под това име когато са свършили патроните са хвърляли камъни и телата на другарите си срещу турците, под това име турците са били отблъснати, въпреки че са били много повече.Шипка заслужи правото си да остане в историята.И Вазов го е разбрал прекрасно когато е писал стихотворението - `О, Шипка!`
47
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А без опълченците какво ...Сюлейман минава и с шутове някой си заминава към тайгата .. и Турция си записва поредната победа над русия Имено Шипка е решаващото сражение за войната ФАКТИ
46
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То не се и налага Битката тъй или иначе се е водила на съседния Връх ...а на тоя е само паметника ...Факт