Връх Шипка няма да бъде прекръстен на Свети Никола

Българските географски имена в Антарктика са 1433 на брой
16 фев 2020 22:43, Анисия Иванова
109
Връх Шипка няма да бъде прекръстен на Свети Никола
Архив: Булфото

Връх Шипка няма да бъде прекръстен на Свети Никола. За втори път Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президента е отказала да уважи такова искане, става ясно от отчета ѝ за миналата година.

За 2019 г. комисията е провела едно заседание, на което е разгледала 10 преписки с искания за преименуване. Сред тях е и ново предложение за възстановяване на името на старопланинския връх Свети Никола, който днес е Шипка. Комисията вече е отхвърляла веднъж подобно искане от инициативна група от Казанлък и от историческо дружество от Стара Загора, съобщава 24 часа.

Смяна на името на върха трябва да е предшествана от широк обществен дебат, е становището на комисията с председател секретаря по регионално развитие на държавния глава Цвета Тимева. През 2017 г. с подобен мотив комисията към Радев отхвърли и искане за смяна на името на първенеца на Балканите връх Мусала със Свети Иван Рилски.

Отхвърлено е и искане за промяна на името на град Сопот на Вазовград. Мотивът на членовете на комисията е, че за да бъде направено преименуване, трябва инициативата да е на местната власт, и то след проведен местен референдум.

Връх София и залив Свети Никола обаче ще има вече на Антарктида. Комисията е взела решение да даде наименования на 8 географски обекта в Ледения континент по предложение на МВнР. Повечето от тях са на имена от историята и културата ни като Иван Несторов, Христо Хараламбиев и др. Отказ има обаче 4 други обекта да бъдат кръстени на кораби и предприятия.

Към юли 2018 г. българските географски имена в Антарктика са 1433 на брой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
9
 
5
 
! Отговори
Ники преди 4 години
Предците ни са се били връх Свети Никола и на връх Шипка(съседния на върха с паметника на Свободата), обаче ние днес "свободните" им наследници наричаме върха с паметника Шипка, защото на *** не им харесало това свято място за страната ни да носи името на светец и са го кръстили връх Столетов, после култа към Столетов позападнал и кръстили *** и този връх Шипка. Какви освободители, какви пет лева, щом и този връх ще ни казват как да наричаме?
24
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Факт Ако може по - малко факти, и повече преклонение и признателност защото не е въпросът в комунистите а във факта че Русия представете си е благоволила да ни спаси от турците. Някой просто иска тотално да отрече това независимо по какъв начин.Това е най - малкото неблагодарност.Пак казвам, не ме интересува какви интереси е имала Русия, за мен поробения, е било важно някой да махне хомота от врата ми. И Русия е била единствената която го е направила.Това са фактите другото не знам какво е
23
3
 
12
 
! Отговори
До 20 преди 4 години
"Опълченците на Шипка" от дядо Вазов.Какви комунисти са те подгонили. Кога го е писал Вазов и кога е починал? Елементарен въпрос за ученик в основното училище.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хан ТервелЕ добре че си ти да вдигнеш нивото. И бъди така любезен, избягвай да се кичиш с имена на исторически личности, до които и на йота не се доближаваш. Така ги обиждаш.
21
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шипка си е по добре ...аман от тия измислени светии
20
13
 
7
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
Нашите деди са знаели защо кръщават важни места и върхове на светци, а не на някакви си храсти и трънаци....Но днешните ни общественици не са на това ниво.
19
12
 
7
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Свети Никола (Шипка) е връх в Стара планина с надморска височина 1326 m, разположен на изток от Шипченския проход. До 23 ноември 1951 г. върхът носи името Свети Никола, а след това до 7 октомври 1977 г. връх Столетов.През 1934 г. на върха е построен Паметникът на свободата, до който водят автомобилен път и каменно стълбище. Шипка се нарича и върхът (с височина 1232 m), разположен на север от главното било и на запад от Шипченския проход. Комунистите са сменили имената. Възстановете ги!
18
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те такава е цялата работа на нашио велик президент радеф.За 11 бона заплата - толкова.Бара си по цял ден мад ата и се чуди какво да прекръсти.
17
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шипка се е казвал съседния връх, а този е бил Св. Никола. Битката е била на Шипка. Построили са паметника на Св. Никола и са го преименували Шипка. Защо подменяте истината?
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 16Спартак също е историческа личност. Не е възрожденец, ама...
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам всички футболни клубове носещи имена на наши бележити възрожденци да бъдат прекръстени или възстановени предишните оригинални имена "Динамо", "Спартак",...!
14
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кръстени на кораби и предприятия. МалоумиеВярно. На Запад е много обичайна практика големи фирми да си платят, за да нарекат на себе си или основателя си улицата, на която се намират. Известен пример е Адидас на адрес Ади Даслер Щрасе 1 срещу конкурента Пума отсреща на Пума Вег 1 в Херцогенаурах, Германия.
13
10
 
8
 
! Отговори
Хаахх преди 4 години
До АнонименАлооо абе немаш ли интернет който да не е свързан с русия.Монтана било латниско,смех.Я напиши Монтанезиум некъде по интернета ти ,па дано научиш нещо.Върха е бил Свети Никола и паметника се е казвал така.Абе друго си кагото връх Мусала се е казвал Сталин.
12
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОИ ХОРА ИСКАТ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКАИ Защо!?Трябва да четете малко повече!!!!ЕТО част от 10 -ти протокол на Ционизма!Цитат....,,,ПРЕЗИДЕНТИТЕ НА РЕПУБЛИКИТЕ СА КАРИКАТУРИ НА ВЛАДЕТЕЛИ.Трибуната не по-лошо от печата осъди владетелите на бездействие и безсилие и с това ги направи непотребни, излишни, вследствие на което в много страни те бяха свалени. Така стана възможно възникването на републиканската епоха и тогава ние заменихме владетеля с карикатурния израз на управлението с президента на републиката, който е взет от тълпата, из средата на нашите креатури, на нашите роби. Ето
11
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев да изправя Фатмо на подсъдимата скамейка, че нищо българско и родно не защитава
10
6
 
1
 
! Отговори
аз ПЪК ПРЕДЛАГАМ преди 4 години
ДА СЕ КАЗВА ......????!!!ГАБРОВО.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6Монтана идва от не от латинско, а от римското наименование на селището "Монтанезиум" !
8
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се бъркайтеВръх Шипка е където е паметника. Още са му казвали Столетов.А Св Никола е съседният връх (на запад)който е по-висок с 200 метра от вр Шипка.
7
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой нищо няма да прекръства. Имената ще си останат такива каквито са, защото исторически така е било и така трябва да си остане. Който продължава да реве и да дрънка глупости просто не е никакъв патриот, а просто български враг, който нищо не разбира от историзъм. Учете се от вашите любими западняци които никога нищо не променят просто защото знаят да ценят историята си и да я приемат такава каквато е. Кога най - после ще поумнеете?
6
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А не може ли да върнат името на истинския връх Шипка, където наистина е била битката. Защо е трябвало да строят паметника на съседния връх?