За да спасят сезона: Носят сняг с хеликоптери в Пиринеите

Еколозите се разгневиха на операцията
17 фев 2020 17:15, Нели Христова
14
За да спасят сезона: Носят сняг с хеликоптери в Пиринеите

Тази седмица температурите в Пиринеите са над 10 градуса, а ски пистите, които трябва да радват любителите на зимните спортове, останаха голи. Сняг няма. Курорти като Le Mourtis затвориха посредата на сезона, но други решават да не се откажат. За да спаси сезона си, френският курорт  Luchon-Superbagnères поръчва 50 тона сняг.

И така, в Пиринеите се провежда "странна" спешна операция. Хеликоптери взимат сняг от по-високите части на планината и го стоварват по пистите за начинаещи и деца в Luchon-Superbagnère. В продължение на два часа машините пренасят 50 тона сняг. 

Още по темата

По думите на кмета на града, средствата, които са вложени в операцията, ще се възвърнат многократно, тъй като сезонът няма да бъде загубен.

"Всичко това ще ни струва между 5000 и 6000 евро, но го правим знаейки, че инвестицията ще се върне десетократно", казва той в свое изявление, цитирано от The Guardian.

Ако пистите затворят, това ще коства работата на 80 души - операторите на лифта, учителите по ски, продавачите в магазини за екипировка под наем и работещите в ресторанти.

"Няма да успеем да покрием цялата писта със сняг, но без тази малка операция, трябваше да  я затворим цялата и то по време на празниците, когато имаме най-много посещения от начинаещи и деца, които искат да се научат да карат ски", добавя кмета и обяснява, че е наясно, че операцията не е много екологична, но и няма да се повтори.

"Няма да правим това отново. Този път нямахме избор", казва той. Разбира се, опитът на френският курорт да спаси сезона си разгневи еколозите. Според тях, вместо да се адаптираме към климатичните промени, ние допринасяме двойно за тях.

Но от Luchon-Superbagnères защитават решението си - периодът от февруари до март е познат като "зимните ски ваканции" във Франция. Това е най-доброто време в годината да се посетят планинските курорти на страната.  Именно в този период Luchon-Superbagnères печели 60% от приходите си за годината, ала мекото време доведе до затварянето на 22 от пистите, а едва 6 останаха отворени.

За първи път в Пиринеите се използва хеликоптер, който да пренесе сняг от по-високата част на планината към по-ниската, но операцията не е единствена по рода си. Подобни мерки от дълги години се взимат в Алпите.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 4 месеца
Ето защо "зелената" мафия у нас работи срещу втори лифт на Банско и пречи да се развива!
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ужас... Цяло лято една капка не капна, цяла есен- също. Зимата- да не коментираме. Сняг няма в Алпите- ходя всяка година минимум по 2 пъти там на ски- по Коледа почти нямаше сняг в Австрия. Малко след това падна, но много под очакванията. След седмица заминавам- поне в този курорт има доста към момента. Не отива на добре този свят. Суша, необичайни урагани за Европа, а разни *** от Перник седнали да ми реват, че от нехайството си язовирчето им било празно. Има доста по-сериозни неща от вас.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 10
Военните машини оставят въглероден отпечатък, не само като са на военни действия.
Едно вдигане на изтребител и 30 тона керосин отиват.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Странна е тази работа с екологията. При едни военни действия, дори и в малък мащаб, лети и се взривява какво ли не, и никой не го смята този въглероден отпечатък. А тук - хеликоптери докарали сняг от планината - не било екологично. А колко човека ще карат ски, вместо да се шляят наляво и надясно с личните си автомобили? А освен това, няма ли да държат повече на природата и планините, ако карат ски? Някой от еколозите смятал ли ги е тези ефекти, или всичко е първосигнална реакция?
9
1
 
1
 
! Отговори
Втрещен преди 4 месеца
Това е фалшива новина.
8
3
 
3
 
! Отговори
Рашко преди 4 месеца
Гледам Цеко (Минев) и той пълни багажника на Цекомобила със сняг за да спаси сезона на Банско.
7
0
 
4
 
! Отговори
До 5 преди 4 месеца
Те от супер богатата Англия не могат да намерят един самолет да евакуират хората си от круизния кораб в Япония , ти за България разправяш. Всичко е за пари и печалби в днешния свят , мой човек.
6
3
 
9
 
! Отговори
Gogo преди 4 месеца
За какво им е да се учат да карат ски като след време така или иначе само ще го гледат по документални филми...
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тези сняг пренасят, в Боколандия болно дете не можем!?
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
това е загубена кауза!
3
3
 
1
 
! Отговори
язе преди 4 месеца
Нале ви казах ве. Сега ще пляснат по ЕС субсидии сняг от Сахара, алчните хотелиерчета. После пак ще го връща народа с лихвите.
2
5
 
3
 
! Отговори
.!. преди 4 месеца
Значи няколко неща е важно да се знаят тука! Първото е, че ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ И ИЗМЕНЕНИЯ В КЛИМАТА НЯМА! И второто е, че ТОЧНО ТАКИВА НЯМАЩИ ЗАТОПЛЯНИНИЯ И КЛИМАТИЧНИ ИЗМЕНЕНИЯ Е НЯМАЛО И ПРЕДИ 500 000 000 години! И тогава също така е нямало такива климатични промени! Това е за тия дето им липсва глобалното затопляне! Другите мисля, че ше разберат проблема!
1
5
 
18
 
! Отговори
Минчо Пас-ников преди 4 месеца
Така или иначе ще се принудят да затворят, защото до 10 максимум, 20 години климата в Европа ще стане тропичен, а сняг няма да има дори в Скандинавия. За това пък в реките ще има крокодили.