Путин освободи "сивия си кардинал" Владислав Сурков

Това не е първият път, в който той изпада в немилост
19 фев 2020 12:12, Нели Христова
17
Путин освободи "сивия си кардинал"  Владислав Сурков
Снимки: БГНЕС

Тайният стратег Владислав Сурков дълги години е познат като "Сивият кардинал“ в руската политика. Той е един от най-близките съветници на Путин и оказва силно влияние върху президента зад кулисите.

Ала макар според много експерти именно Сурков да помага на Путин да задържи здраво властта в ръцете си, вчера той бе освободен от поста си.  В президентската администрация Сурков отговаряше за Украйна, въпреки че преди месец тези отговорности бяха свалени от плещите му, а Дмитри Козак се зае с Украинския въпрос.

Не е ясно дали Сурков ще получи нова позиция в Кремъл. Изявлението на сайта на правителството също не дава ясна представа защо един от най-близките хора на Путин е бил освободен.

Но според Габриел Гейтхаус от BBC, това не е последното, което виждаме от Сурков. Преди години, нищо не можеше да се случи в Русия, без "Сивият кардинал“ да е замесен зад кулисите. Той контролираше партиите в руската Дума, както и подкрепящата Путин младеж на улиците. Заедно с това, той подкрепяше артисти, които са против политиките на Кремъл. Говори се, че Сурков контролирал дори и опозицията.

Сурков е ерудиран и непримирим - той се възползва от широк спектър от културни референции - от теорията на западните медии до Бийт поезията и гангстерския рап - като през цялото време централизираше властта околосебе си и своя шеф.

За първи път "Сивият кардинал“ изпада в немилост по време на протестите срещу Владимир Путин през 2011 – 2012 година. Неспособността му този път да успее да установи контрол над улиците се виждаше като провал, или дори предателство, от правителството.

Той се завърна обратно, като човекът, който ефективно ръководи войната на Русия в Източна Украйна. Онези, които го познаваха обаче видяха един неспокоен човек, с намалени сили. Експертите описваха новата му роля като „златна клетка“. Но сега дори и това го няма.

Това не е първия път, в който властта е взета от ръцете на Сурков, но няма и да е последния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според Габриел Гейтхаус от BBC, преди години, нищо не можело да се случи в Русия, без Владислав Сурков да е замесен задкулисно. Процесите в Русия са динамични и Путин от началото на тази година решително се освобождава от петоколонниците-copocoиди какъвто е Сурков. Ако Владислав беше човек на президента на РФ, защо BBC толкова се е загрижило за неговата бъдеща кариера? Какво съвпадение - вчера Сурков беше официално освободен и точно вчера възникна изостряне на положението в Донбас и престрелки.
13
2
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
СПОРЕД МЕН- ГО ПОДГОТВЯТ ЗА НОВИЯ "ПУТИН" НА" ВЕЛИКАТА РУС " !!!!!!!!
12
1
 
2
 
! Отговори
турчина преди 4 години
каквото кажат вишите масони това става,нито Путин нито Тръмп могат да кажат нещо!
11
1
 
9
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Подмолното използване на изрази като "сивия кардинал" се ползва главно спрямо правителства или личности които не са любими на медийната машина, САЩ или ЕС. Защо не чухме подобно изказване когато Тръмп уволни Флинт или Болтън, и двамата кариерни политици били цял живот в администрации назначени без да бъдат избирани. Няма спор, че всяко правителство си има тъмните страни, но начина по който представяте новините оставя чувството за двоен стандарт, което не е журналистика а откровена пропаганда..
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тезата за "сивия кардинал" на Кремъл е лансирана от плитkoyмни политолози. В президентската администрация Сурков отговаряше за Украйна, но преди месец тези отговорности бяха свалени от плещите му, а Дмитрий Козак се зае с украинския въпрос. Така че Владислав Сурков от повече от месец е никой. И няма никакво изпадане в немилост. Смени се правителството. Процесите с Украйна буксуват. За прогреса на Новорусия е нужен нов човек с друга хватка. Всичко е пределно просто и прозрачно.
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Провала на тоя Сурков е в Украйна, след Порошенко москалите мислеха че работата им в Украйна е опечена! Но както е традицията в сесесере 1 и 2 нещата винаги се объркват, Тръмп им даде оръжие на украинците, а за тая година ще има и екстра доставки на крилати ракети за брегова охрана + помощта за ВСУ е вдигната допълнително! Отделно ЗА СЕВЕ СИ Украйна вече внася само щатска газ от Полша, а ядреното гориво за АЕЦ- овете- директно от Щатите!
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9путин отдавна е сменен с пионка. Вижте ранните му снимки и сегашните - наподобяваща леко ,но различна структура на лицето. Вижте и ушните миди - различни са.
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая снимка е най-малко от преди 10 години. Тука още товарищ Путин не е придобил днешния си монголоиден вид.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Владислав Сурков ръководеше руските действия и политика в Украйна той назначаваше и уволняваше правителствата на измислените ДНР и ЛНР. Явно че там нещата не вървят по начина по който му се иска на Путин и другаря Сурков вече не е необходим.
5
1
 
4
 
! Отговори
+- преди 4 години
Чак пък сивият кардинал,като треснат нещо от Днес препечатено от някоя западная медия,няма таквоз нещо-просто не е съгласен с новата политика на Кремъл спрямо Русия и бива уволнен.
4
3
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
1 по малко?вова разполага със стотици такива не го бъркаколко явно е че успехът в русия идва със овластяване или близостта със властимащитози кардинал отдавна се е укрепил със добро състояние за черни дни и ако не ядоса путин то нищо няма да му бъде отнето само мижавата служба
3
6
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ФАЛШИВИЯ ПУТИН ИМА АБСОЛЮТНАТА ВЛАСТ В КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ!!!ИЗБОРИТЕ В КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ СА ФАРС ПРИ КОЙТО СЕ ОБЯВЯВАТ КАКВИТО СИ ИСКАТ РЕЗУЛТАТИ, ЗАЩОТО НЕ СЕ ОБЯВЯВАТ ПУБЛИЧНО НИКАКВИ ПРОТОКОЛИ ОТ ИЗБОРИТЕ!
2
3
 
6
 
! Отговори
aaa преди 4 години
хахахахаха ама в днеса много ги разбирате тез работи беее
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОЙ ПУТИН СЕ УЧИ ОТ НАШИЯ - ОЩЕ МИНАЛАТА Г. БОКО СЕ ИЗБАВИ ОТ ЦЕЦО.