След Brexit: Гърция си иска антиките от Британския музей

Лондон отказва да върне 2500-годишни мраморни скулптури
19 фев 2020 08:12,
29
След Brexit: Гърция си иска антиките от Британския музей
Снимка: БГНЕС

Дългогодишния спор между Великобритания и Гърция за изнесените от англичаните древногръцки артефакти стана част от преговорите за Брекзит, след като Атина официално постави в Брюксел въпроса да поиска връщането на съкровищата, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

Британският музей в Лондон отказа да върне 2500-годишни мраморни скулптури от Партенона, които британският дипломат лорд Елгин изнася от Атина в началото на XIX век, когато Гърция беше под османско турско управление.

Проектопозицията на 27-те страни-членки на ЕС за преговорите за бъдещите отношения с Обединеното кралство включва искане за „връщане или реституция на незаконно итнесените културни предмети на страните, откъдето произхождат“, пише "Фокус".

Още по темата

В документа не се пояснява за какви артефакти става дума, но европейски дипломат посочи, че тези редове са добавени по искане на Атина, с подкрепата на Италия.

Министърът на културата на Гърция заяви миналия месец, че страната му иска да разшири кампанията си за завръщането на скулпторите от Партенона от Лондон и очаква да спечели по-голяма подкрепа от Брюксел в светлината на намаляващото британско влияние след Брекзит.

Нямаше незабавен коментар от кабинета на британския премиер Борис Джонсън, който изведе Великобритания от Европейския съюз на 31 януари, повече от три години след като британците гласуваха на референдум за напускане.

Риториката между Лондон и Брюксел по отношение на условията на бъдещите им отношения се засили този месец преди преговорите, които трябва да започнат в началото на март.

Британският музей казва, че мраморите, които представляват приблизително половината от 160-метров фриз, украсяващ Храма Партенон от V век преди Христа, са придобити от Елгин по законен договор с Османската империя. Гърция казва, че са били откраднати.

Източник от ЕС, който отказа да бъде посочен, тъй като дискусиите за мандата са поверителни, заяви, че позоваването на откраднати артефакти е включено в проекта на документа още през миналата седмица. Източникът заяви, че също има подкрепа от Кипър и Испания и че, поради опасенията на Гърция за мраморите, страните от ЕС са по-загрижени за незаконната търговия с артефакти чрез лондонски аукционни къщи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя Гърция и от преди Brexit и от преди 100 г. си ги иска и какъв е резултаът?Наглосаксите един път заграбят ли - не връщат. Повръщат, но не връщат.За тях с пълна сила важи казаното от един световно известен автор"Всички думи са лъжа. Всяко богатство е крадено".