Стрелецът от Ханау е имал расистки и крайнодесни подбуди

Десният екстремизъм все повече отравя германското общество!
20 фев 2020 18:40, Елка Василева
49
Стрелецът от Ханау е имал расистки и крайнодесни подбуди
Ангела Меркел. Снимка: БГНЕС

Има много признаци, че заподозреният стрелец в германския град Ханау е действал, воден от расизъм и крайнодесен екстремизъм, заяви канцлерът Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

Меркел каза, че властите ще направят всичко възможно да изяснят причините за нападението.

"Към момента има много индикации, че действията на извършителя са продиктувани от крайнодесен екстремизъм, расизъм и омраза към хора с различен произход, религия и външен вид", каза пред журналисти Меркел.

"Расизмът е отрова, омразата е отрова и тази отрова съществува в обществото и е причина за много престъпления", допълни тя.

Още по темата

Германският външен министър Хайко Маас призова да се засили борбата с десния тероризъм, който според него отново е станал заплаха за Германия, предаде ТАСС.

"Ако подозренията се потвърдят, то жестокото престъпление в Ханау ще стане третото дясноекстремистко нападение в Германия през последната година. Десният тероризъм отново представлява опасност за нашата страна. Тук не трябва да омаловажаваме нищо", написа той в Тwitter.

"Демокрацията трябва да се защитава от враговете на свободата. това касае правовата държава, но и всички нас. Скръбта и ужасът трябва да станат за нас стимул още по-решително да защитаваме нашата демокрация", подчерта Маас.

Анегрет Крамп-Каренбауер, лидер на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел, каза, че десният екстремизъм все повече отравя германското общество", а президентът Франк-Валтер Щайнмайер нарече случилото се в Ханау "терористичен акт на насилие". "Убеден съм, че мнозинството от жителите на Германия осъждат това престъпление и всякакви форми на расизъм, омраза и насилие. Няма да отслабим усилията си за гарантиране на мирно съвместно съществуване в нашата страна", заяви Щайнмайер, цитиран от Ройтерс.

Френският президент Еманюел Макрон също изрази дълбоката си скръб и пълната си подкрепа за Германия пред лицето на трагичната атака, предаде Франс прес.

"Нашите мисли са с жертвите и с почернените им семейства. Заставам до канцлера Меркел в борбата за нашите ценности и защитата на нашите демокрации", заяви Макрон в послание в Тwitter.

Крайнодесният италиански опозиционен лидер и бивш вътрешен министър Матео Салвини заклейми атаката в Ханау като "кърваво безумие". "Ужасна касапница в Ханау, в Германия. Моля се за невинните жертви, а мислите ми са с ранените и семействата на загиналите в това кърваво безумие, прегръщам в израз на солидарност германския народ", написа Салвини в Тwitter, цитиран от ДПА.
 

/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия - неуспялото проектче на бисмарк от 70-те да 19 век, загубило всички войни, сбирщина от бежанци и пенсионере с грозен и безполезен език говорен само в Лихтенщайн. Интегрирането на бюргерите върви с пълна сила.
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стрелецът е с крайнолеви антирелигиозни комунистически възгледи.
39
3
 
9
 
! Отговори
Здравомислещ преди 4 години
Какъв расизъм бе?! Всички убити са от бялата раса! Проблемът е с исляма! Никой не избива китайците, а те са друга раса...
38
1
 
11
 
! Отговори
Нещо неясно? преди 4 години
И правилно. Те тези крайнодесни подбуди не са дошли от хвърчилото на баба ми.Мадам меркел ги предизвика.Или?
37
1
 
7
 
! Отговори
дрън дрън преди 4 години
Има и един "българин" от застреляните. Сигурно му е заприличал на турчин.
36
1
 
25
 
! Отговори
бай Густав преди 4 години
Ако беше някой от гостите на Меркел, цяла седмица щяха да усукват, докато му кажат името. После щяха да заключат - не е терористичен акт, а амок!
35
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами, чудя се защо преди нямаше такива случаи в Германия. Какво се промени и кой беше виновен?
34
1
 
21
 
! Отговори
2 преди 4 години
Тази забрави ,че тя е в основата на тези проблеми....
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре бе някакъв се комплексирал изпаднал в криза и почнал да гърми.Хубаво.Ами като някакъв талибан гръмне бомба и после каже че лично Мохамед и алах така са му казали?Или някакъв побъркан либераст който настоява че в него живеят към 50 вида пола?Мъжки,женски,полу жена полумъж ,дух на мъж с душа на жена с тяло на *** и така нататък.Ми някакъв миризлив брадат камилар който крещи че всички европейци са му роби защото пак мохамед така му казал? Тия кви са?Според левите това са нормални граждани
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам за мерника, но в немските медии има откъси и от манифеста, и от интернет страницата му, където в биографията си не е написал да е работил някъде. На 43 години е живеел при родителите си, което в Германия е много необичайно. За сметка на това най-смешното е детски спомен как майка му го къпала и казала Толкова е малък. Сам си го е написал и вчера я застрелял.
31
0
 
15
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Доста точен мерник за аутсайдер и неудачник,за какъвто го представят.
30
2
 
26
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Германското общество го отрови Меркел с ****отската си имиграционна политика и последвалото в резултат на това ислямско нашествие!Нормално е в един момент германците да си поискат обратно държавата!Естествено с такива актове няма да стане,иска се голяма организация!
29
2
 
1
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Не е вярно.Посръжник е на Меркел и на нейната загнила партия
28
3
 
4
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
а може и да е операцийка на бнд-то, очистват малко туршко арапингелска мършаля и натопяват некой райхсбургер и саботрат подкрепата за АфД и мобилизират лелките бежанколюбки.
27
1
 
13
 
! Отговори
гост преди 4 години
това е само началото ,докато не се появи новия ади
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 27Това са "подробности", те хибридните *** на таквиз "дреболии" не обръщат внимание и не коментират!
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно и на германците вече им е писнало социалните им фондове да са достъпни само за неплащащите осигуровки---На бежанците помощите ли са виновни, че тоя тип преди да се самоубие е застрелял МАЙКА СИ, която не е понасял, и е написал в собствения си манифест, че на 43 години е девствен и никога не е имал приятелка? И не знам колко осигуровки е плащал, защото в биографията на интернет страницата си е писал само за образованието си, но не и къде и какво е работил.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заглавието е погрешно. Не "отравя", а "оздравява" германското общество.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дай на комунисти и фашисти само убийства един пирон не са закова ли за човечеството
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да ги понатиснат малко ислямистите.Нормалните хора се чудят как да колонозират Марс и Венера а те се водят по предсказанията и сънищата на някакъв Мохамед който се изгубил в пустинята.Трябва да им спрат социалните помощи и да ги пратят в Саудитска арабия.Местните ще ги сцепат от бой и ще им демонстрират нагледно шериат.Нали тва искат?За кражба ампутация на крайници.За по-тежки престъпления -обезглавяване или няколко хиляди удара с камшик.Без значение на пол и възраст.