Бизнесът срещу цената на тока, ще има ли протести?

Васил Велев призова за ускорено включване в ERМ ІІ
12
Бизнесът срещу цената на тока, ще има ли протести?
Снимка: БГНЕС

Работодателите отново скочиха срещу цената на тока за бизнеса. Между 3 и 9 март те ще имат поредна среща с представители на държавата и парламента за обсъждане на напредъка по над двадесетте мерки за решаване на проблемите в енергетиката.

След това ще решат дали да продължат с преговорите или да предприемат по-радикални стъпки, включително и протести, каквито имаше преди няколко години.

За нас това е изключителна важна среща, защото цената на електроенергията за българската индустрия от началото на годината е най-висока в ЕС, без да се броят доплащанията, които правим като такси "задължение към обществото" за неправомерната държавна помощ за централите в Маришкия басейн - ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3, към които сега се добави и ТЕЦ 2 чрез решението на НС и заповедта на министъра на енергетиката, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред журналисти.

Той отново повтори позицията на работодателите, че правилният начин е да се развалят договорите за неправомерна държавна помощ, да се одобри механизъм за капацитет и да се проведе търг - които централи дадат по-добри цени, те ще получат тази ограничена държавна помощ. В този случай, по думите на Велев, цената на енергията би била конкурентна на българския пазар, предаде БТА.

Друга важна за бизнеса задача е либерализацията на пазара, което е необходимо условие да се одобри този механизъм и да се проведат търгове. Така че местни играчи да не могат да манипулират нашия малък пазар, което в момента се случва, каза Велев. Той посочи, че тези играчи са както от страна на БЕХ, така и големи търговци в частния сектор.

Четирите национално представителни организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, поискаха оставки на ръководствата на БЕХ, на ТЕЦ "Марица Изток 2" и на Българската независима енергийна борса. Причината за исканите оставки е, че от началото на годината цената на електроенергията за индустрията в България е най-висока в цяла Европа заради "некадърното" управление на сектора.

Велев участва в организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България среща на тема "Актуални възможности и необходими действия в подкрепа на българския бизнес".

Пред БНР Велев коментира, че влизането на България в чакалнята на еврозоната е национален приоритет, който ще подобри бизнес средата и ще ускори икономическия растеж.

"Нашата позиция е ускорено включване в чакалнята ERМ ІІ. Самото влизане в нея ще подобрява конкурентната позиция на страната. Моментът, в който да се излезе от чакалнята и да се влезе в еврозоната, е важен, но той е втора стъпка, която има време да бъде обсъждана кога точно да бъде извършена. Важно е обаче да се влезе в чакалнята, за да се извлекат предимствата от тази макроикономическа стабилност, от ограниченията, които налага валутният борд", заяви той.

Големият бизнес няма страхове от започналите проверки на прокуратурата на приватизационни сделки, каза Велев и допълни: "Това е важна тема, обществото, което не подкрепя предприемачеството при декларирана привързаност към пазарната икономика е обречено на изоставащо развитие. В България продажбите на всички компании, взети заедно, са от порядъка на 300 млрд. лева. Обществените поръчки са 6 млрд. Зависимите от държавата бизнеси са от порядъка на няколко процента…90% от бизнеса у нас е този, който работи на международните пазари, работи по правилата и тези бизнеси заслужават уважение, а не охулване".

Според него единиците, които са престъпвали закона, трябва да понесат цялата му строгост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Bdbdh преди 4 години
Знаете ли кво ким чен ун организира работна среща за 1 г някой от више стоящите да е кандидат и тия за тока и те са за там
10
0
 
0
 
! Отговори
Ndndn преди 4 години
Хора не пишете вече разни коментари тия медиите сайтовете разни телевизии платени и да видите кво ще стане в България сев пак по горе писаното е машина за промиване на мозаци а те това правят обреден съм че няма едни няма други всички падат едните било по добри няма такъв термин да има да можеш да маниполират хората
9
0
 
0
 
! Отговори
Бизнеса преди 4 години
Е изграден от хора на които униформата е екип на адидас или найк .
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като им е скъп да си правят, имат пари.
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мафиотчетата на Боко Тиквата пак гладят тесла за Материала.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво е да продаваш скъп ток от вятърни мелници и да купуваш евтин ток от Козлодуй. Бизнесът дори измисли перпетуум-мобиле и произвежда ток от фотоволтаици през нощта.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бяха времена когато един "бизнемен" продаваше ток на НЕК по едни високи цени, а купуваше от регулирания пазар за бизнеса си. Сега нещата се обърнаха и онова вземе да се гелира повече
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай ганюТи пращиш от компетентност.
3
2
 
5
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
пееш ли си пенкеле ама кой ли те слуша...за съжаление управляващите си играят техни игри на зависимости и не се интересуват от реформи а и компетентността им е прекалено слабавсичко се случва ден да мине и колкотода няма протести поулиците се закърпват проблеми с временни фалшиви обещания на един индивид който се е взел за месия и господ
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако слушаме картелите на бизнеса, ще обсъждаме не цената на тока, а липсата на ток. Зимата токът е по-скъп. Търсене, предлагане. Много искат да пратят домакинствата на свободния пазар, а те да се върнат на регулирания.
1
3
 
10
 
! Отговори
Бизнесмен преди 4 години
Аз заминавам в Барселона да си бизнесменствам!Там и простите мис *** карат поршета.Добре е там.