Приемането на еврото в Словакия - история на успеха!

Щефанец: То не доведе до покачване на цените
Обновена: 23 фев 2020 22:26 | 23 фев 2020 20:14, Екип на Dnes.bg
170

В Словакия, която прие еврото през 2009 година, нямаше покачване на цените заради смяната на валутата, казва в специално интервю пред Милена Милотинова за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR словашкият евродепутат от ЕНП Иван Щефанец.

"Първата година след приемането на еврото в Словакия покачването на цените беше 2%. Толкова беше покачването и година преди приемането на еврото - при използването на местната валута. Така че няма промяна. А в сравнение с други държави от Централна Европа - страни, които все още не са приели еврото, като например Чехия, Полша и Унгария, където имаше скок на цените през последните 10 години, Словакия постигна най-добрия резултат - имаме най-ниско покачване на цените, най-ниската инфлация сред тези четири страни.

А сме единствената страна от Вишеградската четворка, приела еврото. Така че това е най-доброто доказателство, че въвеждането на еврото не значи покачване на цените. Независимо от многото коментари и очаквания в обратна посока, при нас това не се случи – еврото не доведе до покачване на цените. Минималното покачване на цените, доколкото го имаше, беше причинено не от еврото, а от други обстоятелства, но не от еврото," отбеляза словашкият евродепутат.

10 години след приемането на еврото от Братислава през 2009 година, повече от 70% подкрепят еврото, чувстват го като своя валута, обяснява Щефанец.

"Еврото прави живота им по-лесен – то им спестява пари, защото не се губят пари от курсовите разлики, когато пътуват, носи стабилност, бизнесът също спестява. Но най-вече - важно е за хората, спестява им пари. Нашата икономика е много свързана с еврозоната, логичният резултат беше страната да приеме еврото. И хората го разбраха. Затова в Словакия приемането на еврото е история на успеха," категоричен е словашкият евродепутат.

"А и по принцип е така – еврото като цяло може да се нарече история на успеха. Защото това е сравнителна млада, нова валута, но стана втората по сила валута в света. Мисля, че въвеждането на единна европейска валута беше добро решение от страна на европейските институции и страните-членки," казва Иван Щефанец.

Целия разговор на Милена Милотинова с Иван Щефанец - вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
12
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
Не вярва! Живота в БГ за работещите хора се сгорчава и обеднява благодарение на управляващите и затова не вярва!
65
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да сме добре с еврото трябва да имаме силна икономика.Бг икономиката е на ниво бананова република.Вождът посещава наскоро отворен цех за гумени маркучи на някаква турска фирма там работят стотина роби на 600-700 лв не е ясно на колко ги псигуряват може би на 500 лв или половин работен ден и това се изтъква като силна икономика.. Не сме готови за еврозоната ! Аз не съм *** просто съм наясно с реалното състояние на нещата.Не ни чака нищо добро там.Дано да греша но обикновено съм прав.
64
4
 
14
 
! Отговори
ще цъфнем и ще върже преди 4 години
Може би е така.Възможно е да цитира официални данни.По официални данни и в БГ инфлацията е 1-2%. Реалноста обаче е съвсем различна. Преди 6 год едно сапунче марка "дав" беше 89 стотинки,прах за пране ариел 1.8 кг плик 7.66лв,масло датско "лурпак" 3.99 лв,хляб елиаз 1 лв,запалка "джип" 2.09лв, кисело мляко активиа -90 ст.1л зехтин коста д оро.10.99лв.Стара касова бележка.Сега същите неща купени днес от същото място са- дав-1.90 лв,прах 13 лв,мляко-1.60,хляб-1,60,запалка -3 лв.Зехтин-18 лв. 2%,a?
63
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РусофилАми на мен ми взеха рублите в чейнч бюро,а не искаха да ми вземат китайските пари,доста интересно.
62
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Словаците ходят да работят в Чехия.
61
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дания, Норвегия, Швеция, Швейцария са без евро и си живеят живота. Дори Германия им отстъпва по стандарт и заплати. Португалци, гърци, 'талянци, спанци са с евро и се давят в дългове, ама на, *** пишман европееца с два гроша в джоба и той се бута между шамарите, дето дори икономика няма.
60
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До А Дания???Дания мрази Германия и още реве за отнетите й от Прусия земи. Дания не е немска колония, като България. Дания има националноотговорни политици, тук има дyпeдавци. Най-много от еврото ще спечелят чорбаджиите и т.н. капиталисти от ДС. Затова пеевските медии се надпреварват да хвалят еврото. ГЕРБ и БСП задружно подкрепят еврото. Баш комунистите искат евро :)))))
59
0
 
10
 
! Отговори
Хамлет преди 4 години
Хората не обичат несправедливост и бедност. Хората вярват , че в държавата в която живеят ще ги предпази от това. Хората са патриоти , защото искат държавата да е техен гарант за тяхното бъдеще. Ние държава ли сме още, туй е въпросът?
58
7
 
7
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Аз предлагам да приемем рублата, братя! Хубава славянска валута с надписи на кирилица. Пълниш една торба рубли и отиваш в питиепродавницата. Половин кило рубли - стакан тройной. Кило рубли - стакан чист спирт. Ако не е свършил, де.
57
4
 
5
 
! Отговори
а бг преди 4 години
До А Дания???е там има хора които мислят ! а българина про***ст взенайко се бута там където не му е работата за пореден път ! този път обаче ше изгори мн лошо и за последно ! тва ви го горантирам ...но хората са казали про***ст народ - слаба държава ! а българският освен че мн про***ст е и много злобен и завистлив ....кво да стане с такива Ганиовци ?!!?!
56
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
почнаха да ни къпят братя,няма да има оттърване ...
55
4
 
12
 
! Отговори
А Дания??? преди 4 години
В Дания монархията е решила, че това не е добре за държавата и евро не е прието, а са водеща икономика.
54
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България не успяха да я направят 16-та република по времето на Бай Тошо, но ще я направят немска провинция по времето на демокрацията.
53
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаха, не ги интересували договори. Вас може да не ви интересуват, но Германия я интересуват. Подписали сте ги и сте се съгласили да предадете суверенитета си на Берлин и да приемете еврото за ваша валута. ТОВА е неизбежно. Вие сте прекалено малки, вие не сте Англия. Нямате икономика. България е длъжна по договор да участва в създаването на единна европейска нация със свой канцлер, армия, език, конституция. Ein Volk, Ein Reich, Ein Fuhrer
52
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ са богати и имат евра и като искат ще си държат еврата. Но да налагат на целия народ евро вместо лев е фашизъм и тоталитаризъм.
51
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До stilingИталия също е с евро, но си е корумпирана и така и не се справиха с мафията си. Нещо каза ли?
50
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито ви искам еврото , нито ви искам евросъюза.Договори имало,а някой пита ли народа дали го иска?За тия които са на хранилката не е от значение лев-евро.А все по-обедняващите хора дали го искат? Германеца може да се перчи на запад - на изток ще му бият чимбери.
49
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е глупости)минималната е 580 евро ясно е са по добре от нас ....не зна кво се бият в гърдите герб като и децата знаят че сме най зле от ЕС
48
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние сме приели еврото за валутен борд и това е достатъчно. ЕС са тези които не искат да приемат лева за равноправна валута. Нали уж сме равноправни членове с другите държави. Който иска евро, нека си печели евро, ние не пречим, но не трябва да се унищожава лева насила, само защото другите са приели евра.
47
2
 
14
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 4 години
До АнонименгЕРМАНИЯ си беше добре и преди тва и сега пак .... и истината е много проста - защото имат огомен търговски излишък с останалта част на Европа ! затънаха държавите които имаха тъогвски дефицити особено тези с по-големи такива като Гърция иТАЛИЯ ....абослютното също ше се случи и с БЪлгария ! никва разлика няма да има ...дори ние ше затънем още по-бързо защото нямаме абсолютно никаква икономика ....