Шефката на МВФ: Коронавирусът излага на риск световната икономика!

ЕС не виждал смисъл от паника заради разпространението в Италия
Обновена: 23 фев 2020 18:48 | 23 фев 2020 18:47, Веселина Йорданова
67
Шефката на МВФ: Коронавирусът излага на риск световната икономика!
Снимка: БГНЕС

Епидемията от новия коронавирус излага на риск възстановяването на световната икономика, което вече е крехко, предупреди днес управителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Франс прес.

Тя говори в Рияд след края на двудневната среща в саудитската столица на министрите на финансите и на управителите на централните банки на страните от Г-20.

"Вирусът Ковид-19, световна санитарна извънредна ситуация, наруши икономическата дейност в Китай и може да изложи на риск възстановяването", заяви Георгиева.

Европейският съюз не вижда смисъл от паника заради разпространението на вируса в Италия, където двама души починаха, а над 100 се заразиха, каза еврокомисарят за икономиката Паоло Джентилони, цитиран от Ройтерс.

Джентилони даде да се разбере, че "ЕС има пълно доверие в италианските власти и решенията, които те взимат. Споделяме безпокойството за възможно (разпространение на) заразата, но няма нужда от паника."

В заключителната декларация от срещата финансовите министри и централните банкери на двайсетте водещи икономически сили изразиха очакване за умерен растеж на световната икономика през тази и следващата година благодарение на по-хлабавата парична политика и на отслабването на търговските напрежения. Те също така обещаха да следят последиците от коронавируса, съобщи още Ройтерс.

Вчера Кристалина Георгиева каза, че МВФ очаква ръст на световната икономика тази година от 3,2 процента - с 0,1 на сто по-малко от предишната прогноза, от януари.

Климатичните промени бяха споменати във финално комюнике на Г-20 за първи път след встъпването в длъжност през януари 2017 г. на президента на САЩ Доналд Тръмп, казаха дипломатически източници, цитирани от Ройтерс.

В компромисния текст, отчитащ американските възражения, пише за проучване на последиците от климатичните промени върху финансовата стабилност, въпреки че те не са споменати сред рисковете за световния икономически растеж.

В заключителната декларация финансовите министри и централните банкери от Г-20 освен това изразиха желание да се договорят за реформа на данъчното облагане на дигиталния сектор до края на годината с цел увеличаване на данъците, които плащат големите корпорации, предаде ДПА. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: кристалина георгиева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тази беше отишла да изнася лекция в търновския университет миналата година, чудно защо само около 20 души й бяха уважили лекцията.
27
2
 
9
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
МАЛИЙ, ТАЯ ПО ГРОЗНА ОТ СТАЛИН И МЕРКЕЛ ВЗЕТИ ЗАЕДНО. ДА НЕ Е...НИКОГА
26
1
 
8
 
! Отговори
мастикаджия преди 4 години
От Сталинка по вреден вирус има ли?
25
0
 
6
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Щях да пиша нещо.но Василев каза всичко,кой разбрал ,разбрал.Жалко ,че България не разполага със политици,но пък е добре ,че САЩ са със нас
24
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква изкуствена паника, бе? Китайците значи решиха да си блокират половината държава и да си съсипят икономиката ей така, щото им е кеф?!
23
16
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Стига с тая истерия бе !Коронавирусът при хората е за предизвикана изкуствена паника, както африканската чума по прасетата, лудата крава по говедата, птичия грип при птиците и така нататък.Не позволявайте да ви манипулират с подобни глупости !
22
3
 
26
 
! Отговори
до ПроСоТо преди 4 години
И мен тази Кристалина ми прилича на рептил. Нищо българско няма в нея, човешко също.
21
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кристалинавирусът е по-опасен за световната икономика.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до любопиткоДа си жив и здрав да пишеш по форумите! Ако имаше финансова култура - нямаше да ти се налага...
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще провали на Нинова конгреса...освен, ако не е решила да разреди "членовете" !
18
3
 
4
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Омазват невидимите джаджички с кал и започват да минават малко през стени, отслабват стените!И еякулатът минава през стени и не се забременява отведнъж.
17
2
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
немам проблем да си обясня и категоризирам ЗА СЕБЕ СИ много личности...Обаче кака ви Сталинка Георгиева ми е пълна мъгла.."Ай-Кю" то ли ми е ниско../а то е 139!/,некакво "извънземно" ли е тая персона не знам,но повтарям:-Тая е "Черна кутия" за мен...А за вас?
16
0
 
6
 
! Отговори
любопитен преди 4 години
До до любопитко - благодаря ти!!! Отговаряш макар и индиректно на въпроса ми. явно са хвърляли боб и едно зърно е отхвърчало под дивана, а всички са с ишиаси и не могли да се наведът та да видят резултата - и решили -0,1% е достатъчно...
15
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един е коронавируса у нас той се нарича - русофилство.Той е уморил в 7 милионна България десетки хиляди българи за същото време, за което в едномилиарден Китай са умряли около две хиляди !
14
0
 
22
 
! Отговори
ЗАЩО преди 4 години
А защо България не затвори границите ? Искате да видите какво ще стане ли ? Сеир ?
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мартениците ще поскъпнат ей... Ние като една от най-големите "работи" във ЕС нали и това вече не можем произведем...
12
1
 
5
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Невидимите джаджички ще ги видите с инфраред и ултраблу
11
0
 
8
 
! Отговори
fact преди 4 години
БРАВО,БРАВО,БРАВО.ШЪТ ДАУН на севтовната икономика.
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
както е структурирана икономиката,няма начин да се избегне епидемията,шанс да не се заразят имат само фермерите,дето не ходят по магазини,защото си произвеждат всичко,както и отдалечените села с по 50 човека,всичко останало ще изкара вируса,е някои няма да могат да го изкарат,който оцелее до есента ,вероятно ще може да се докопа до ваксина,обикновено ваксините се появяват наесен
9
1
 
5
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Вие за електромагнетизъм чували ли сте?Има и невидими камери и микрофони, защо мислите е толкова тъмно, тиквата копа да заравя магнити, трябват ви моливи да не ви следят.