"Булгаргаз" ще възстановява средства на клиенти със задна дата

Топлофикациите също трябвало да върнат пари на потребителите
4 мар 2020 13:53, Анисия Иванова
10
"Булгаргаз" ще възстановява средства на клиенти със задна дата
Снимка: БГНЕС

Рязко понижение на цената на доставяния у нас руски газ обявиха управляващите навръх националния празник. След антимонополното решение на ЕК и двустранни преговори, "Газпром" официално са изпратили подписан договор, който предвижда синьото гориво да е с над 40% по-евтино.

"Булгаргаз" ще предложи на КЕВР през април цена от 26,29 лв. за мегаватчас, което в сравнение със сегашните 44,04 лв. е намаление в размер на 40,3%, посочи изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов пред bTV.

"Булгаргаз" ще възстанови на своите клиенти средства със стара дата, разкри Павлов, според когото е справедливо от своя страна клиентите също да възстановят средства на своите потребители. Това възстановяване обаче ще следва сложна процедура.

Още по темата

"За да можем да възстановим разликата в цените, която ще се получи за периода от 5 август 2019 г. до 31 март (2020 г.) трябва решение на КЕВР. "Булгаргаз" ще изготви съответните заявление със стара дата и ще ги внесе за одобрение от КЕВР. И след това Булгаргаз ще възстанови средства на своите над 200 клиенти“, обясни Павлов.

За всеки отделен месец за периода между 5 август 2019 г. и 31 март тази година цената на газа ще бъде различна.

"Има формула, която отразява курса на долара и петролните деривати“, както и котировките на пазарите“, каза директорът на "Булгаргаз".

Павлов е категоричен, че не е търсена специална символика в обявяването на намаляването на цената на газа на 3 март, просто тогава е бил получен договора, а първоначално новият договор е трябвало да бъде финализирано на 28 февруари.

Това не е подарък, защото в съвременния свят на търговията никой не прави такива подаръци, а е резултат от тежки преговори, започнали на 5 август 2019 г.

Директорът на "Булгаргаз" призна, че сме предоговорили цените на газа по-късно в сравнение с други държави като Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония. Това се е случило, защото преди това не е имало основание за преговаряне с "Газпром" в края на 2018 г.

"Имахме добра цена и нямахме много аргументи да искаме намаление", каза Павлов, според когото нещата коренно са се променили през 2019 г., когато на пазара в региона се е появил много втечнен газ, което е свалило цените на синьото гориво.

Междувременно зам.-директор на руския Фонд за национална енергийна сигурност Алексей Гривач е заявил, че България купува много по-скъп газ от други страни и няма основание да иска намаление от "Газпром".

Договорената цена за доставки на газ от Азербайджан в момента вече е по-висока, но вече има основание за нейното предоговаряне, заяви Павлов.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
В тоя парламент и тези институций освен да се граби друго не се знае а нас кучета ни яли
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТЕЦ софия до началото на сезона дължаха пари на булгаргаз сега просто няма да им ги върнат. Крайният потребител ще пие студена вода (платена като топла).
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще кажат, че тези пари ще се държат кто буфер 100%
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи на всяко закупено кило газ на бензиностанцията ще начисляват 40% обратно
6
0
 
10
 
! Отговори
Нашия преди 1 година
Значи за Топлофикация, особенно София, забравете! Тия пари вече са нагласени както трябва където трябва!
5
1
 
5
 
! Отговори
Нашия преди 1 година
Значи за Топлофикация, особенно София, забравете! Тия пари вече са нагласени както трябва където трябва!
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното накрая е колко процента намаление реално ще го огрее крайния потребител например за топла вода. Това зависи от КЕВР, които винаги работят срещу интересите на нас - крайните потребители. Няма да е повече от 5-10%.
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз досега от жаба пера не съм скубал.
2
0
 
26
 
! Отговори
Ощетен преди 1 година
Спирам да плащам на топлофикация докато не ми възстановят разликата!
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Имахме добра цена и нямахме много аргументи да искаме намаление"Господин Павлов, това че плащаме един от най-скъпите цени на газ в Европа "добра цена" ли е, и достатъчен аргумент да започнете преговори за намаляването й? Особено като се има предвид че сте занаели, че други страни в нашето положение са преговаряли.