Защо години наред България плащаше най-скъпия газ в Европа?

Енергийните експерти Еленко Божков и Мартин Владимиров пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 4 мар 2020 11:18 | 4 мар 2020 11:03, Анисия Иванова
246

След дълги и трудни преговори между "Булгаргаз" и "Газпром" цената на руския газ за България падна с рекордните над 40%. Това стана ясно навръх 3 март на извънреден брифинг в Министерския съвет. Как ще се отрази поевтиняването и ще бъде ли усетено от крайния потребител?

"Ако говорим за потребителите на топлинна енергия - те ще усетят намалението след решението на КЕВР. А те могат да вземат такова решение, след като получат предложение от "Булгаргаз", каза енергийният експерт Еленко Божков в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Според друг енергиен експерт - Мартин Владимиров, все още не се знае как клиентите ще бъдат компенсирани, но по-важното е, че намалението е много добра стъпка напред.

"Цялата работа по предоговаряне на дългосрочни споразумения, които не са изгодни за България, не е свършена. Едното е, че сме задължени да купуваме минимум 80% от природния газ по договор от "Газпром", независимо дали го ползваме или не. Това не ни дава възможност да купуваме алтернативни количества в големи стойности през годината. Ние сме последната държава, която се възползва от споразумението между ЕС и "Газпром" за предоговаряне на дългосрочно споразумение и не търсим компенсация за последните 10 години, в които сме плащали 20-30% повече", каза Мартин Владимиров пред Bulgaria ON AIR.

Еленко Божков посочи, че през 2017 г е имало формално съгласие за започване на преговори от "Газпром" по тази процедура.

"България и Гърция бяхме последните държави, които не пипаха дългосрочните споразумения с "Газпром". Всички страни в Централна Европа започнаха да променят условията, така че поне част от цената да се определя от борси за търговия на природен газ, които са в Западна Европа", допълни Владимиров.

От страните членки на ЕС, които доставят руски тръбопроводен газ, само 16,5% работят с нефтен индекс, останалите 57% работят с хъбовия индекс или големите газови борси, разясни енергийният експерт Божков.

"От 2009 г. говорим, че трябва да се предоговорят условията по този договор и до 5 август 2019 г. никой не се е опитвал да направи това. През 2019 г. в България се осъзна, че условията на пазара са толкова по-изгодни от договора ни с "Газпром", че нещо дори ние трябва да направим и да се опълчим на Русия", каза още Мартин Владимиров.

Цените на пазара бяха два пъти по-ниски от тези, които България плащаше на "Газпром", обясни той.

По неговото мнение - спрямо средната цена в Западна Европа страната на ще плаща по 20% повече и след договарянето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
0
 
5
 
! Отговори
Х преди 4 години
Братска цена за братушките... и в същото време в БГ гъмжи от празноглави русофили.
216
1
 
4
 
! Отговори
читател 22 преди 4 години
До Анонимен 121 от преди 7 часа московско време:Другарю от село Глупаво-ами когато при руското робство 1944-89 във ваше село имаше само един магазин и се продаваше "Кучешка радост" до 11 ч., а след това свършваше също и единия вид сирене, как си мислиш- можеш ли да очакваш справедлива цена в единствения магазин? Ако греша поучи ме!а
215
0
 
3
 
! Отговори
Тъпанар 219 преди 4 години
Топлофикация работи на Газ.По скудоумен коментар не съм срещал !
214
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мене руски газ не ми трябва - нито скъп, нито "евтин", нито "безплатен" !Къщата съм изолирал, на покрива фотоволтаици, а в мазето - термопомпа. Половината от енергията ползвам сам, а с другата половина русофилите ми изплащат инвестицията.
213
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко процента от българските жилища са газифицирани?Сигурно 2%.На кого му пука че тарикат-бизнесмените ще плащат скъп газ?Стига са ни занимавали с цената на газа.
212
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 213Комунизма фалира (и в буквалния и в преносния смисъл) тъй че рашките са в търсене на "приятели". Ние не сме им такива въпреки че на някои много им се иска. Като не могат да си намерят се пробват със сила, но и така вече не става ... Що се отнася до "шмекеруване", по-голямо извиване на ръцете от "братята" рушифили България не е преживявала: буквално цялата държава беше опасана от техни хора и когато понечихме да се освободим от тях станахме "шмекери". Айде у лЕво. Благините свършиха.
211
2
 
2
 
! Отговори
Аман от глупости преди 4 години
Кви комунисти и договори? 10 години Герб управлява. А не е пипнат договора по една изключително проста причина - по-високи цени = по-висок акциз и ддс. А това е единствения начин за бюджетиране на всички некомпетентни финансови министри от последното десетилетие. С такъв договор лесно се планират приходи. Това е. Сега ще трябва да смят с операция изваждане - а това им е много трудно.
210
5
 
0
 
! Отговори
До 213 преди 4 години
Ти нещо изоставаш мой човек,паличинката се е обърнала и не руснаците трябва да ни търсят за приятели и братя,а и не може "малкият брат" до шмекери постояно... ЮП,Белене...
209
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради БСП, Атака и всякакви руски ***.
208
1
 
13
 
! Отговори
СС преди 4 години
"Братско" дране от "братушките" ни...
207
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 212Ако разбера, че на тоя, който съм пратил да договори цената на салама, ти си му плащал за да договори неизгодна за мен сделка, а аз съм купил от теб салама, защото сме си "братя", виновен си ти че си го купил, и заради това, че си излъгал доверието ми и повече бизнес с теб, само ак няма друг начин, за "приятелство", да не говорим. Русия направи фатална грешка с това. Явно не са токова умни в политиката колкото си мислят.
206
13
 
4
 
! Отговори
Д преди 4 години
Коментирайте защо Българска държава плаща на Американските тецове най скъпия
205
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз ако ти продам салама за 5 лева а на други го продавам за 3 лева, защото си будала и не си си направил добре сметките, аз ли съм виновен или ти?
204
2
 
14
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
2006 г Р. Овч. обясняваше, че скоро газта няма да достига и ние имаме договорени сигурни обеми. Стандартната лъжа за ограбване на ба лъци. Този из род когато и да го обе сят, се ше е късно.
203
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото сме братушки с руските империалисти и те са НЪ УсвУбУдили и многу нъ убичът.Така би се изцепил един копринкаджия.Затова!По тая причина днес БКП пак са искали премахване санкциите против пРосия макара такива санкции да не съществуват!Важно е обаче непрекъснато да се промива мозъка на и без това в големия си % тъ/по племе,особено над 65 годишни бивши трудЯщи съ!
202
9
 
6
 
! Отговори
АНТОН ТОДОРОВ преди 4 години
До Анонимен192 Не се прави на блъснат от влак . Лукойл нама да плаща данъци ,защото е 70 % собтвеност на РОТШИЛДГРУП-ХОЛАНДИЯ .
201
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По времето на Сергей Станишев, подписаха договор за увеличение с 36% на цената на газа. Излиза, че от 2006 декември до сега /т.е. 14години/ всички Българи са плащали с 40% по-висока цена на газа. А после нека патриотите пеят руски песни.. братушките и другарите хубави ви го набиват а пие си пейте песните и жулете водка
200
6
 
19
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Аз си спомням защо. Защото 2006г. другарят Румен Овчаров подписа един скандален договор в Русия, с който направиха цената на газа доста по-висока от пазарната. Обяснението му беше "ами то след време и без това ще поскъпне, по-добре сега да вдигнем цените, че тогава да не ни дойде шоково поскъпването". Това е поредния безкруполен грабеж на народа извършен от комунистите. И сега Румен Радев обикаля напред назад и се опитва да трупа активи. С престъпления дойдоха на власт, така и управляват
199
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Братушкането на русофилите-предатели с руския Гулаг, ни излиза много скъпо "удоволствие".Пък най-нагло Радев & Корнелия питат защо сме последни в Европа.Добре че е Европа та кръвопийците от Кремъл да свалят цената на газа, въпреки, че и тази цена е по-висока от реалната.
198
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 203Не са мантри, а факти, другарю и днес многократно бяха привеждани доказателства от Евростат. Който разбрал, разбрал, останалите явно ще продължавате с гьонсуратлъка, нали за това ви плащат.