Саудитска Арабия започна ценова война с Русия, петролът пада

Поевтиняването е с 30%, търсенето намалява заради коронавируса
Обновена: 9 мар 2020 07:26 | 9 мар 2020 07:22, Елка Василева
74
Саудитска Арабия започна ценова война с Русия, петролът пада
Снимка: архив, БГНЕС

Цените на петрола отбелязаха най-големия спад от 1991 г. насам в понеделник, след като Саудитска Арабия започна ценова война с Русия, като намали продажните цени и се закани да освободи своите досега задържани запаси на пазара, разклатен от намаляващото търсене заради епидемията от новия коронавирус, съобщи Ройтерс.

Цената на сорта Брент спадна с с 31,5 процента или с 14,25 долара до 31,02 долара за барел.

Това е най-големият спад като процент от цената от 17 януари 1991 г. при началото на войната в Персийския залив, както и най-ниската цена от 12 февруари 2016 г. Към 1,14 часа по Гринуич цената на сорта Брент беше 32,61 долара.

Западнотексаският сорт петрол поевтиня с 27,4 процента или с 11,28 долара до 30 долара за барел. Това също е най-големият спад от войната в Персийския залив и най-ниската му цена от 22 февруари 1991 г. Към същия час сортът се търгуваше на нива от 32,61 долара.

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, се опитва да накаже Русия, втория най-голям производител в света, за това, че в петък не се съгласи на намалението на производството, което предложиха страните от ОПЕК. ОПЕК и други производители искаха да наложат ограниченията върху производството, за да стабилизират падащите цени в резултат на последствията от епидемията от новия коронавирус.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По нашите бензиностанции дали ще се отрази или отново ще лъжат и ще ни обясняват врели некипели...до няколко дни ако цената е над 1,80-1,90 значи има яко спекула.Нещо не виждам логиката - да се бориш срещу намаляващите цени...като ги намалиш...
50
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какъв китай някой го приключи за 100 г напред
49
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От десетки години САЩ използват цената на нефта за сриване на икономиката на Русия, а преди това на СССР. Нищо ново под слънцето. За съжаление САЩ гледат само да са над всички. Помните ли как сринаха преди години икономиката на Япония, когато Япония можеше да стане първа икономическа сила в света и от което Япония още не може да се оправи?
48
2
 
6
 
! Отговори
доктора преди 4 години
60% от износа на Германия е за европа, 25% от колите се изнасят за САЩ. Ето защо германците настръхват когато се заговори за инициативата 16 = 1 на китай или за мита за немските коли в сащ
47
11
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Задава се нова ревалюция... - "сибирска пролет"...
46
2
 
10
 
! Отговори
доктора преди 4 години
Германия винаги търси пазари. Не напразно икономиката на източна и южна европа беше унищожена. В Европа произвежда само Германия. С общата валута ,с квотите се толерират само Германия и донякъде Франция. И после имат наглостта да ни казват в лицето колко сме мързеливи и нископроизводителни. Живея в Германия от 6 години-ние работим повече от тях. Доклад на ЦРУ-без Германия И.Европа би била 3-4 пъти по богата, Германия без източна европа 5 пъти по бедна. Германия йивна след 2004 година
45
4
 
5
 
! Отговори
доктора преди 4 години
И да в краткосрочен план Германия ще спечели от цените на петрола но в дългосрочен ще загуби. Основата на немската икономука е автомобилостроене, самолетостроене, оръжие(концентрирани основно в 3 провинции). ако намалее покупателната способност на Русия износа на германия умира. една кола може да се сменя на 2, 5 или 20 години (пример България). Без топло обаче не може
44
1
 
10
 
! Отговори
доктора преди 4 години
Официално 45% от износа на Русия е петрол и петролни продукти, а за С. Арабия този дял е 90%. Но има и други фактори-големина на държавата,внос, външен дълг. И да Русия има най-малък външен дълг като процент от БВП 14,6%. Но американския и европейския дълг е деноминиран в долари и евро. Това значи че те могат да го заличат като печатат пари (с цената на хиперинфлация),проблема ще дойде когато някой поиска този дълг да не е деноминиран в евро или долар.
43
2
 
10
 
! Отговори
Жеков преди 4 години
Страхотна новина, хубаво е да има повече такива.
42
4
 
11
 
! Отговори
До Sichtpunkt 53 преди 4 години
А КАК СЕ ЧУСТВАТ акциите на Ню-йоркската биржа - те растеж ли имат ?)
41
2
 
10
 
! Отговори
До Sichtpunkt -54# преди 4 години
Прав си ,че като пада цената .то и себестоймоста на даден продукт пада ,но това не означава .че VW например ще намали Пасата СИ от 60 000 ЕВРО на 50 000 евро,нали ? Да ,да ще има някаква % намаление на себестойноста на продукта ,но това не означава ,че купувачите ще купуват,щото те е намалело с 5%...но монетата има и друга страна ...кой ще купува VW...КОГАТО по Европа крачи с широка крачка спад на покупателната способност на хората -а?
40
2
 
8
 
! Отговори
турчина преди 4 години
много експерти,много нещо тук и от петрол разбирали
39
0
 
7
 
! Отговори
Бай Кольо Дизела преди 4 години
Явно това не важи за нас Марсианците!
38
0
 
18
 
! Отговори
Преди преди 4 години
време по една ТВ вървеше интервю с един от петролните босове у нас. Попитаха го защо когато цените на петрола се вдигат, веднага и цените на горивата отиват нагоре, а когато падат никой не бърза да ги сваля? Той отговори арогантно нещо от сорта какво да ви обяснявам, като не разбирате. Те така!
37
8
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Комунягииии, за има-няма 1 час изготвих един комплект документи и съм 100 кинта напред - без касов бон и фактура :))))))))))))))))))))))))) Второто ми име е ефективност :)))))))))))))))))))))))))) понеже съм американски възпитаник....
36
1
 
5
 
! Отговори
До Sichtpunkt преди 4 години
Прав си ,не съм сигурен ,защото сигорност има само в това ,че ти ще умреш -само смърта е сигурна в този живот,останалото е "може би" -Ясно ли ти е или да ти обясня на пръсти.. .Мислиш ли ,че Германия ще й дойде "дюшеш" с падането на цената на нефта -14 месеца производството пада в Германия....?)
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека камиларите да наказват Русия )))))), но тя има и други приходи , не само и единствено от петрол. Даже някой руснаци работят , за разлика от камиларите. Там работят само пакита и Филипино. След няколко години , като влезнат масово електричките, и без пари да ни го дават няма да им го вземаме петрола, за пиене не става. Вместо да вдигат цената и да вземат последното което могат , те свалят. Абе камилари.
34
3
 
18
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Може би ще пострада и Русия ,но ЕС ще се разпадне,а САЩ ще "гръмне" с техният дълг-22 трилиона... .Панчо, ти дори не си сигурен в това което пишеш "Може би". Икономиката на САЩ е много профилна и не зависи само от износа на една суровина. ЕС ще изпита само оргазми от понижението на цената. На германската икономика ще и дойде дюшаш!
33
9
 
16
 
! Отговори
Аааааа преди 4 години
До 7. Не в другите държави се занимават частни дружества, а в Русия се издържа държавата. Произвеждат оръжия, окупират територии, предимно на слаби държави, подкупват оправници с две думи имперстват.
32
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е безкомпромисна. Иска да става само както тя каже. Дано стане 1$ като във Венецуела.При това не е най - големият производител!