Кой е виновен за затлъстяването при децата? Родителите!

Те могат да контролират какво хапват наследниците им
18 мар 2020 17:45, Нели Христова
28
Кой е виновен за затлъстяването при децата? Родителите!
Снимка: Pixabay

Родителите определят в основна степен хранителните навици на децата - обобщава популярното схващане по въпроса BBC. А ако се провалят с тази част от отглеждането, навличат на потомството си куп проблеми като затлъстяване, хранителни разстройства и ниска самооценка.

Много от децата с наднормено тегло стават обект на обиди и подигравки в училище, а родителите им предизвикват възмущение. "Всеки гледа родителите на дебелото дете и си казва: "Този човек не го бива като родител. Защо е оставил нещата така? Защо не храни детето си със здравословна храна и не го кара да спортува" - казва д-р Джули Луменг, педиатър към Университета в Мичиган.

Това отношение е породено от убеждението, че има неща, които родителят може да контролира и че като цяло децата могат да бъдат контролирани - достатъчно е родителят да започне да прави здравословни избори и да чете етикетите на продуктите в супермаркета.

Дори сред специалистите по храна няма единомислие по въпроса кое е напълно здравословна храна. Има, разбира се, едни генерални правила - например да избягваме храната, която не прилича на храна, идва в кутия, пликче или на прах. Но по-важният въпрос всъщност е: наистина ли родителските усилия са достатъчни, за да се отгледа здраво дете в нормални телесни норми?

Специалистите по затлъстяване, казват, че живеем във вредна среда, в която мнозина дори нямат достъп до здравословни алтернативи, вредната храна се налага чрез агресивен маркетинг и реклама и е значително по-евтина.

Добре е да знаем, че в науката досега не съществува единно мнение защо някои деца ядат повече и напълняват, а други - не, и това понякога се случва в едно и също семейство.

"Ние очакваме от родителите да направят нещо, което възрастните трудно правят за самите себе си. Дори и тези, които успешно свалят килограми, понякога си ги връщат в рамките на година. На възрастните им е трудно да отслабнат, но изискват от родителите да го направят за някой друг и да имат слаби деца - изтъква д-р Луменг.

Поне когато и родителите, и децата са с наднормено тегло, това е доказателство за общо генетично предразположение. Никой не твърди, че биологията трябва да е съдба, но е ясно, че част от стратегиите за чисто хранене не работят еднакво при всички деца. При някои трябва доста по-упорита работа, тъй като има големи разлики в апетита, метаболизма и дори начина, по който реагират на упражнения.
Разбира се, родителските решения са най-важни: не прехранвайте бебетата, избягвайте захарните храни и джънк фуд, не оставяйте децата да ядат пред екрана, предлагайте им често плодове и зеленчуци.

Но онези, които бързо правят преценки и са склонни да обвиняват, трябва да знаят, че невинаги е лесно да кажеш "не" на дете с постоянен апетит, или да даваш повече зеленчуци на дете, което не иска да вкуси "нищо зелено".
Колкото и да ни се иска, самите ние сме идеални примери за здравословно хранене. Има деца, които са по-склонни към напълняване, така че не бива да съдим толкова лесно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
....лятото до 11ч. играехме. Да,носталгия...какви времена бяха, а сега горките дечица, обсебили са ги различните устройства и няма отърване от тях. Така се обездвижват и изобщо не поглеждат какво ядат, мойте тинейджъри могат да карат само на филии лютеница със сирене, ако не ги тъпча постоянно с плодове и зеленчуци и домашна храна. Напоследък дори се научиха да приготвят сами пица, баница, карамел. А утре ще ги строявам да приготвят торта за РД на баба си. Причините за затлъстяв.са комплексни.
23
0
 
2
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
затлъстяването при децата е щото им се купуват готови храни, не се кърмят, мятат се в забавачки от малки, не им се обръща внимани и любимото в българия центриране в некой ъгъл пред телевизора и с паницата от пред. освен това децата прекарват в пъти по малко време на вън от едно време. даже зимат едно време играехме на вън до 7 часа вечерта.
22
0
 
3
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
големи професионалисти тука бе. ядящи авокадо и трици от киноа със соево мляко. научили животя за три деня. отидете в родопите и ги питайте онея дето са на по сто и кусур години и освен свинска мас друга мазнина в живота си не познават. там и климата им помага но да се заклеймява всичко българско тука е жалко. в италиа и испания също си варятъ ракийка, махат свинско, паста, въглехидрати и пак са страните с най голяма продължителност на живота. повечето от вас кикимори дето много ги разбират ще си заминете преди 60 и ше оригате на авокадо мешано с мъжко мляко шото сте много космополитни и ви е
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАз и алкохол не пия,не знам как си ги правите тези обобщения за цялото население,това,че сте видяли няколко индивида,не означава,че цялото население се е юрнало само кроасани да яде и да пие бира!
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На всяка детака площадка се размятат кроасани, десерти, снаксове и сокчета. Купуват се достатъчно, та детето да не те занимава да му приготвяш храна и да имаш време за клюки, цигари и кафе. После мъжа ти минава купува евтинка храна-първо, второ, трето,маате по един хляб с литър-два бира и се чудите защо сте по сто кила на глава и детето е с*иня.
19
0
 
4
 
! Отговори
Как кой преди 4 години
Бойко е виновен.В България винаги някой друг е виновен.
18
0
 
7
 
! Отговори
Reo преди 4 години
До 20. Приятелю. Не съдя по себе си. Аз също като теб не обичам тези неща. Но в челната десятка по сърдечносъдови заболявания и мозъчни инсулти как се влиза? Не вярвам да не виждаш как основната храна на младото ни поколение стана дюнерът, хотдогът. Как по пейките в парка се лее бира и водка сред малолетните. Не мисля че греша за липсата на хранителна и здравна култура на съвременния българин
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ReoНито мазно,нито солено обичам,нито шоколади,откъде си направи изводи за нас българите,като съдиш по себе си ли?И без никаква сол,също не е добре за здравето.
16
1
 
4
 
! Отговори
. преди 4 години
коренът на проблема е, че родителите прекалено вярват на правителството и докторята си кое е вредно и кое не. Благодарение на това децата ядат ниско-маслени неща, но с толкова захар и глюкозо-фруктозен сироп за ден, колкото е максимума за седмица и дори за десет дни!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
йхгея
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНе е вярно,българската кухня е една от най-полезните кухни и не използваме много месо или само месо,а по-често използваме много зеленчуци,също плодове,ядки,салати и т.н. и не си падаме много по шоколади,а по ти.квеник,баклава с много орехи,грис халва,локум, реване, крем карамел,пурички с локум,мляко с ориз!А българските манджи не са сухи,за разлика от менютата в ресторантите на запад, защото сухата храна също е вредна за стомаха!Сега ми се прииска една дроб-сърма и кьопоолу.
13
2
 
7
 
! Отговори
Reo преди 4 години
Как ще са родителите виновни бе. Докторите са. Българина яде мазно и солено, пие като за последно, пуши. И като усети че ритва камбаната бяга в болницата, да може после роднините да кажат - умориха го докторите! Беше си здрав, ядеше си, пиеше си и влезе в болницата и ония не можаха да го оправят ами го умориха.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Специалистите по затлъстяване, казват, че живеем във вредна среда, в която мнозина дори нямат достъп до здравословни алтернативи, вредната храна се налага чрез агресивен маркетинг и реклама и е значително по-евтина." , ето точно тук е заровено кучето,изтровиха и почвите и водите,а след това откъде здравословна храна?
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отслабва се,като се увеличи промеждутъка от време между храненията,първите дни до седмица може да не се забележи,но след това се забелязва.Избягвайте ГМО и готово приготвени храни,хранете се с разнообразна храна.А бебетата до 3-4 години нямат дворове да бягат на воля и да играят на чист въздух из двора!
10
7
 
8
 
! Отговори
до 10 преди 4 години
Това с ракията си е болестно състояние. Българинът ракия НЕ МОЖЕ да прави. Да си чувал за дестилация на ракия? Не. Пие си там отпадъчния алкохол и се радва. Защо ли от домашната ракия на човек му се вие свят и може ***, а от истинското уиски- не. Няма да навлизаме в научни теми, но алкохолът, който *** прави по селата, е на 90% отпадъчен продукт и тотална отрова. Малко са истинските майстори. Много малко.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз съм на краставици от 5 дена ама не отслабвам.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът яде лоша храна масово. Няма култура какво трябва да се яде. Набиват се купешки баници вътре с най-евтината отпадъчна мазнина на цена като домашна такава с френско масло и първокачествено бяло сирене и фермерски яйца. Абсолютно нула култура кое и откъде да се купи и как да се сготви. Масово нямали пари, а се редят по топлите витрини на суперите да купуват готова сготвена "храна". Готова руска салата вътре с палмово масло и какви ли не отвратителни неща. Еми, няма култура и това е.
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато се обсъждаше нещо за варенето на ракия преди време излезе един бай *** и гордо рецитираше от екрана - '' Дядо ми е варил ракия , баща ми е варил ракия и аз ще варя ракия '' Ето заради тоя балкански манталитет сме на последно място в ЕС по каквото се сети човек
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отдавна е ясно че българската кухня е виновна з челните ни места по инсулти и инфаркти И липсата на здравна култура разбира се
5
4
 
9
 
! Отговори
до 6 преди 4 години
Абсолютно си прав! Именно поради този факт българинът от векове е ПОСЛЕДЕН е Европа по продължителност на живота. Обожавам някой да ми хвали баба си как добре се храни. Баба му- 140кг. живо тегло, ходи като пингвин, набива яко сол, сланина, отпадъчни храни, които нормален не би ял. Чудно сирене прави- смрад се носи от него от съседните села, не става и за прaсетата. Един зъб в устата си няма, мустаци й поникнали от хубава храна. Сега някой ще се появи да обяснва как тетка му стринкина е на 220г.