Унгария отвори границата си за български граждани

47 наши сънародници се връщат от Мароко
18 мар 2020 09:10, Нели Христова
13
Унгария отвори границата си за български граждани
Снимка: БГНЕС

Австрийско-унгарската граница беше отворена снощи в посока България, за да бъдат пропуснати автомобили и автобуси на наши сънародници и граждани на Румъния.

По информация на посолството ни в Будапеща заради голямия брой на превозните средства и извършваните проверки, придвижването става бавно.

30-километрова опашка се образува на вход от Австрия към Унгария, след като страната затвори границите си за пътници като мярка срещу разпространението на коронавируса.

Екатерина Захариева два пъти разговаря с унгарския си колега Петер Сиярто - на 16 и 17 март, и получи уверение, че българските автомобили и автобуси ще бъдат пропуснати. Ще бъде осигурен кортеж през Унгария и Румъния, за да могат нашите сънародници да се приберат.

47 наши сънародници, които се оказаха блокирани в Мароко заради мерките, предприети от местните власти във връзка с разпространението на коронавируса, излетяха снощи с полет от Казабланка за Истанбул.

Извозването им стана възможно благодарение на усилията на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, която вчера разговаря по телефона с колегите си от Турция и Мароко - Мевлют Чавушоглу и Насер Бурита.

Генералното ни консулство в Одрин е информирано за маршрута на прибиране на сънародниците и ще окаже съдействие при преминаването им през турско-българската граница. На територията на България те ще бъдат поети от автобус, нает от туроператора, организирал пътуването им в Мароко.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледам ги тези и си мисля - все към лошя Запад ходят, а през Унгария минават само транзитно, никой не иска в Орбановия рай освен разни интернет войни със съмнителни намерения.
9
2
 
10
 
! Отговори
Илон Мъск преди 4 години
И аз си отложих пътуването до Марс.
8
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак Турция ни помага. Дайте и ние да помогнем нещо на Турция...
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам защо някой трябва да се впечатлява от някаква си група бваноразвиващи се, тръгнали на екскурзия до Мароко?! Какъв е проблемът- ще си постоят малко блокирани, няма да умрат от глад- центровете за бездомни ще ги приемат и толкова. Защо някой ще полага усилия да ги връща!? Не само, че не ми пука, че са българи, ами не знам какво. Аз как си отложих и почивка в LA и road trip в САЩ и над 10 бизнес пътувания?! Всичко отложих, защото така е правилно. Защото съм мислещ- мисля за другите.
6
5
 
20
 
! Отговори
гневен преди 4 години
Защо държавата трябва да се грижи за тези, които отишли в Мароко? Да не ги е пращала държавата? Познайте сега като се върнат какво ще ни донесат? А ние ще плащаме за тяхната безотговорност. Защо не ги оставихте там, докато отмине вируса, да са мислили по-рано.
5
5
 
15
 
! Отговори
12МСП преди 4 години
Ама какви са тези Гондоми,даже бих казал "Резервативи",които тръгнали на екскурзия по време на чума.То тъпотата е божа благодат,но не бива да се прекалява с нея.Защо правителството не инвестира няколко милиона в бивши отдалечени военни поделения,да ги постегне,да ги огради и разни екскурзианти,и техните производни да бъдат затворени там.Разбира се охрана,датчици за движение,инфраред камери,кули по ъглите ,прожектори иинфраред прицели синхронно с тях синхронно РПК
4
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На това време да тръгнеш на екскурзия в Мароко? Като ще се взема една тояга (по-дълга за да удрям от дистанзия), а по туроператор, а по екскурзиант.
3
8
 
23
 
! Отговори
Anonymous преди 4 години
Какво става сънародници?Нали в чужбина беше много хубаво!Защо вместо да си стоите да ви лекуват експерти,вие идвате да убивате малкото останали специалисти.Вие сте не благодарни същества и явно не сте гледали български новини.Молят ви, не ходете при бабите си и дядовците.А вие точно това правите явно нищо не сте научили и в чужбина!!!
2
6
 
12
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
"Австрийско-унгарската граница беше отворена снощи в посока България, за да бъдат пропуснати автомобили и автобуси на наши сънародници и граждани на Румъния".Е, това беше удар под кръста.Можеха да си ги задържат там на границата.Можеха да им дадат палатки и одеала и да постоят до юни-юли.Няма какво да търсят в България
1
5
 
27
 
! Отговори
Трябваше преди 4 години
тия дето са тръгнали на екскурзия по това време, да ги оставят в Мароко и да се оправят сами. Щото това извозване е за наша сметка!