Безработица ще има, въпросът е до какви нива ще се качи

Сега щяло да проличи кои са добрите стопани в бинеса
Обновена: 23 мар 2020 08:59 | 23 мар 2020 08:58, Камелия Цветанова
35
Безработица ще има, въпросът е до какви нива ще се качи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Без съмнение ще се увеличи безработицата заради извънредното положение, но въпросът е до какви нива и те да не бъдат плашещи, предупреди президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов пред bTV.

Още по темата

 
Според него, ако Законът за извънредното положение изпълни своето предназначение, ще повлияе на пазара на труда добре, но ако не го изпълни, „Господ да ни е на помощ“.

Според него сега  ще си проличи кои са „грижливите стопани“, които мислят за своите работници.

Манолов отбеляза, че освободените работници в сферата на туризма бързо ще бъдат възстановени на работа след нормализацията на ситуацията, още повече че туризмът е със сезонна заетост.

Такъв отпуск може да бъде даден само по инициатива на работника, категоричен е  Манолов.

Коментарът му беше по повод желанието на някои предприятия да пуснат своите служители в неплатен отпуск по време на извънредното положение заради коронавируса.

Президентът на КТ „Подкрепа“ отбеляза, че работодателите могат да пуснат служителите си в отпуск, но не повече от 50% от дните от полагаемия платен отдих за тази година. Могат обаче да ги пуснат в отпуск, натрупан от предни години.

Според Манолов мерките срещу спекулата в закона за извънредното положение са неприложими и ще доведат до създаването на черен пазар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
44
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Деница Сачева - 1500 се регистрират на ден в Бюрата по труда....
7
5
 
43
 
! Отговори
Къньо Раданев преди 4 години
Гурбетчиите мисля, че нямат право на обезщетение в бюрото по труда, защото там се гледат доходите от предходните 2 г., а те не са внасяли нито данъци, нито осигуровки в хазната, т.е. да си хващат пътя обратно, не сме ги карали да се връщат. Нали в България беше гадно :)
6
3
 
43
 
! Отговори
matmatik преди 4 години
Ще има безработица, ще има и нови милиарди, острови и къщи в барцелона. а и мандатец може да има... шотоооо СПАСИТЕЛЯТ НА НАЦИЯТА НАЛИ МЕ РАЗБИРАШ!!!
5
3
 
45
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Всички, които се пребраха от чужбина и са загубили работата си там, сега ще се регистрират в бюрата по труда. Иначе как ще оцеляват, ако нямат спестени пари?! Като прибавим и, че предприятията ни са унищожени, положението ще стане плачевно!
4
2
 
34
 
! Отговори
Кръчмаря преди 4 години
Тоя няма ли кой да го прасне с една лопата. Да плаща той заплатите на неработещите.
3
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само едно е сигурно, че бизнеса на безсмислените профсъюзи няма да пострада хич да нямат членове те пак бият тъпана.
2
2
 
50
 
! Отговори
66868 преди 4 години
Пребройте завърналите се гурбетчии като отправна точка. После прибавете освободените от сферана на туризма. И посе едно след друго фалиращите и затварящите предприятия. Митееее, проблемът е, че държавата няма своите добри стопани и сме си в криза през всичките десетилетия от 1989 насам. При това всичко е с най-люезното съдействие на синдикатите в България. Никого не защитихме при вихрещите метли в предишните периоди. Загубихме квалифицираните и сега сме оголени.
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добър ден,Митко *** откри топлата вода