Над 1200 са заразените в Турция, 30 са жертвите

„Турските авиолинии“ спират полетите си освен до 5 дестинации
23 мар 2020 17:30, Елка Василева
32
Над 1200 са заразените в Турция, 30 са жертвите
Снимка: архив, БГНЕС

До 30 достигна общият брой на жертвите на коронавируса в Турция. Броят на заболелите е 1236, съобщи здравният министър на страната Фахретин Коджа.

До момента в страната са направени над 23 340 теста. В Турция пристигна и партида китайски комплекти за бързи тестове за Covid-19.

Над 11 000 турски граждани, пристигнали в страната от чужбина, се намират под карантина в освободени ученически и студентски общежития в 23 области в страната, каза министърът на младежта и спорта Мухарем Касапоглу.

По-рано по сигнал на граждани в Коня двойка, завърнала се от Германия, беше глобена по над 3150 турски лири (около 1 000 лв.) всеки за нарушаване на самоизолацията.

Още по темата

От днес започна дистанционното обучение за учащите се в югоизточната ни съседка. За целта ще бъде използван канал на държавната радио-телевизия ТРТ, а уроците ще бъдат достъпни и в интернет.

Като част от мерките срещу новото заболяване се позволява на държавните служители да работят дистанционно и при гъвкави схеми на работа.

Някои общини започнаха програми за услуги за гражданите с хронични заболявания и над 65 години, за които има издадена забрана да излизат от домовете си.

Четири банки с мажоритарно държавно участие – „Зираат банк“, „Халкбанк“, „Вакъфбанк“ и „Иш банкасъ“ – обявиха пакет от облекчения за клиентите си във връзка с епидемията от коронавируса.

Те отлагат падежа на плащанията на кредити и обявяват допълнителни кредитни линии в подкрепа на пострадали от кризата бизнеси.

Шест големи кредитни институции в страната пък намалиха работното си време с клиенти. Те ще обслужват граждани на гишетата си между 12 и 17 часа.

Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу обяви на пресконференция днес план от 13 точки за борба с последиците от епидемията.

Той поиска държавата да осигури доход от 2000 турски лири (около 700 лв.) за всеки гражданин в нужда, да не бъдат спирани комуналните услуги и начислявани лихви за неплатени битови сметки; финансовото министерство да покрие разходите за наем на обектите, затворени с укази на президента или министерски решения и на заетите в тези обекти да се изпрати обезщетение от фонда за осигуряване при безработица.

Вчера „Турските авиолинии“ обявиха, че от 27 март спират полетите си до всички дестинации, с изключение на пет – Адис-Абеба, Вашингтон и Ню Йорк, Москва и Хонконг. Вътрешните полети на авиокомпанията ще се изпълняват с по-малка честота, а товарните полети ще продължат да оперират по установения график и без промени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: Турциякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
1
 
! Отговори
мигрант преди 4 години
Отказах се да ходя у европта!Връщам на село при маслините!
12
4
 
0
 
! Отговори
ЗАГАДКА преди 4 години
От днес за утре - как се появиха тия хиляди у съседката?Или това са още ходещите мигранти дето Гърция спря?
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цитат: Над 11 000 турски граждани, пристигнали в страната от чужбина, се намират под карантина в освободени ученически и студентски общежития ==А в България кога ще има реална карантина?
10
6
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
83 милионна държава плюс 4 милиона бежанци заболелите и умрелите ми се виждат малко.Като гледам какво е в Италия или Испания.
9
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как са ония дето отрепаха стадото на хоратабез причина?Природата си връща взетото!Всяко действие си има противо действие.
8
4
 
10
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Вземайте пример от китайци и германци!ДИСЦИПЛИНА РЕД И ВИСОК ДУХ!
7
8
 
7
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Нали Сърбия Турция забраниха на своите граждани да се пребират от чужбината!Решението е много строга карантина-единственото!
6
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анониментия 1200 заразени са за по-малко от седмица, само днеска са над 300 и 9 починали
5
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
те до оня ден дремаха, даже и мачове си играехе и изведнъж цъфнаха, същото се заформя и в Русия
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При 1200 заразени и 30 умрели смъртността е под 3%,даже е 2,5%.
3
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Tурският министър на здравеопазването съобщи, че от утре в Турция ще започнат да се прилагат нови произведени в страната тестове за бързо установяване на новия коронавирус, съобщава електронното издание на в. "Сабах".Фахреттин Коджа информира парламента за най-новите действия в борбата срещу Ковид-19."Целта ни е да правим по 10-15 хиляди теста на ден", посочи министърът, цитиран от БТА. Той добави, че Турция е получила поръчка от САЩ за 500 хиляди теста за установяване на новия коронавирус
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки дошъл от там и не само трябва да са поставени поне по 2 седмици задължителна карантина карантина.
1
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Световния лидер САЩ са поръчали 500 хиляди бързи тестове от Турция.