АИКБ: Как спрели предприятия да плащат 40% от заплатата?

Руската армия помага в Италия, нека българската се включи у нас
26 мар 2020 11:26, Павел Гълъбов
47

3128 гледания   |  Още видео
"Ние винаги казваме, че държавата най-добре може да помогне като не пречи. Това важи в много голяма степен и сега. Трябва да се оползотвори всякаква възможност за икономическа активност и да се работи на максимум, където има работа. Товарните превози, особено трансграничните, трябва да бъдат облекчени решително, както и превозът на хора", каза предсeдателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в ефира на "България сутрин".
Още по темата

Според него в мярката 60/40 е допусната грешка.

“Трябва да бъде поправен и параграф 6, където очевидно е допусната грешка, защото прави тази мярка неизползваема. А мярката 60/40 е насочена към предприятия, които са спрели работа и се очаква от тях да платят 40% заплати, 20% осигуровки, включително данъците. Това не е 60 на 40, а е 20 на 80", каза още той.

Велев посочи, че трябва да се увеличи пропускателната способност на КПП-тата, за да не се проверява всеки пети.

"Защо да не помага и българската армия за увеличаване на тази пропусквателна възможност, включително и за товарните превози. Руската армия помага в Италия, ние се чудим дали българската армия дали може да помогне на българите", каза още той.

Шефът на АИКБ допълни, че са помогнали на на предприятията, като са променили организацията на работата.

"В сайта на АИКБ сме публикували препоръки, правила, изискващи се документи от Агенцията по труда. Публикували сме как и откъде предприятията могат да се снабдят с предпазни средства, маски, шлемове", каза още той.


47
Още от Миш-маш
Уелингтън – пингвинът, който се превърна в онлайн сензация
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 2 дни
Никой нормален бизнесмен няма да изгони работниците си. След 3 месеца как ще започне работа, ако няма персонал? Колко време ще трябва за набиране на нов персонал, обучение? Той ще фалира веднага след кризата, ако изгони персонала сега.

Това е вярно, ама колко нормални бизнесмени мислиш, че има у нас??? Повечето са от типа След мен и потоп!
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Чиновник
помощ ще получат фирмите на дпс и гроб, другите кучета ги яли
42
3
 
13
 
! Отговори
Чиновник преди 4 дни
Помощ от държавата ще получат само тези фирми, които коректно са си плащали данъците и осигуровките. Който е укривал данъци и осигуровки и се е правил на голям тарикат, за него пазара ще решава дали да фалира или да остане. Нали това е мантрата на "бизнесмените"- че пазара решавал.
41
2
 
12
 
! Отговори
MKII преди 4 дни
До Solar Power

Това, че един завод е държавен, не означава, че произвежда некачествени стоки. Всичко зависи от ръководството и поставените цели. Около 70% от "бизнеса" в България работи изключително некачествено, а е частен бизнес. И въпреки, че е частен не може да предложи качествена стока или услуга. Просто толкова могат. И затова не е чудно, че нямат резерви. Цялата им работа е такава калпава. И затова сега системата ще се изчисти от калпави бизнеси.
40
0
 
8
 
! Отговори
БАНко преди 4 дни
От всички " мерки" на "правителството " , сравнени със други държави :
ХАЗНАТА Е ПРАЗНА
39
1
 
7
 
! Отговори
1234 преди 4 дни
Герберските тикви не могат да осмислят как ще бъдат изметени със сопите...
38
1
 
2
 
! Отговори
somebody преди 4 дни
Ако се следва логиката на този червенушко , държавата трябва да каже че при неработещи предприятия няма пари за 60%
37
0
 
11
 
! Отговори
БАНко преди 4 дни
Никой нормален работодател няма да вземе кредит за заплатите на не работещи !
Заплатите са за положен труд!
Фонд БЕЗРАБОТИЦА е за тази цел .
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Като му гледам на този СиВи-то фрашкано с олични дипломи! Ами като си толкоо умен предложи решение и стига си рИвал!М/у другото колко дари за борбата с/у вируса? Вероятно нищо, щото ти не си длъжен да го правиш, ти можеш само да взимаш!
35
2
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 4 дни
До 26: Явно нямаш бизнес и не си в час изобщо. Представи си,че имаш завод с 1000 работника. В момента са ти забранили да работиш. Всички трябва да са платен отпуск и ти им плащаш осигуровки и т.н. и 40% от заплатата а държаата 60%. Нали си наясно,че това ще е минимум 4-5 месеца. Всичко по веригата напред няма да ти прави поръчки. Сега колко кеш мислиш,че трябва да държи всяка фирма ?!?!?!? Тя държавата има кеш за 3 месеца само представи си за фирмите !
34
3
 
9
 
! Отговори
БАНко преди 4 дни
Намерете аналог в света .
Заключен завод плаща заплатите и ги осигурява в бюджета ???!!!
И 80 % да му обещава СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ , работодателя ще плаща 20% + 200 лв. на лежащи в къщи .
Китай Ю.Корея С. Корея Русия Куба Венецуела .........
Това може да стане , ако работодатели носят лично такса сигурност в СИК и ИПОН .
33
2
 
17
 
! Отговори
Гашо преди 4 дни
Предусещам след 2 месеца, когато тази зараза премине, как 5 години ще се върти мантрата, че кризата а е съсипала бизнеса и няма пари за нормални заплати. Досега оправданието беше - ниска производителност
32
2
 
12
 
! Отговори
Solar Power преди 4 дни
Тук трябва да се помисли за съкращение на администрацията. Едно 10% спокойно може да се отреже сега. Защото след още 1-2 месеца дори и с продадения мерцедес пак няма да има кинти :) Така,че Амон Ра не заблуждавай никой !
31
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Никой нормален бизнесмен няма да изгони работниците си. След 3 месеца как ще започне работа, ако няма персонал? Колко време ще трябва за набиране на нов персонал, обучение? Той ще фалира веднага след кризата, ако изгони персонала сега.

Бизнесмените реват като роми за държавни помощи. Гладни били, дай, бате, некой лев за жината и дицата.

Пускат фалшиви новини за фалити и уволнения, за да получат материална облага от държавата. Трябва да се разследват за измама.
30
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Абе ясно, че Бойко даде така, както дава на пенсионерите 40лв т.е подигравка, по-добре нищо. Ама тия бизнеси дето им викат не знам защо бизнеси и само крадат и източват и те и слагат надценки 500% и осигуряват на минимална и не плащат на хората нищо и какво ли не дано да фалират. Хората така или иначе се спасяват поединично, както винаги
29
5
 
8
 
! Отговори
От Германия преди 4 дни
това умишлено се поддържаше от правителството защото беден и прост народ много по-лесно се манипулира отколкото обратното .Какво да правиш такъв е 80% от матерЯла..
28
4
 
16
 
! Отговори
От Германия преди 4 дни
вчера Бундестагът прие пакет от мерки за 750 милиарда евро .Ще бъдат обезщетени всички ,които заради кризата в момента не работят ,включително фризьори ,музиканти ,собственици на квартални кръчми и така нататък .Всеки ,който си е осветлил оборотите ще бъде обезщетен със съответната сума.Проблемът в България е,че масово фирмите осигуряват работниците си на минимална работна заплата ,останалото се плаща кеш .Точно тези ще издърпа сега късата клечка -това умишлено се поддържаше и от правителството
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Когато един летец стане бизнесмен, той не може да разбере нищо икономическо и финансово. Иска само той да е на плюс. Национализирайте го този ревльо и един кадърен екип да почне да управлява
26
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Абе ей ,държавата предлага 60% идеята е работодателят да плати още 40% и да може да запази,своята фирма и своето производство!Утре когато премине бурята,да може отново да със запазена структура и да може без проблем да стартира своята дейност!Твоята идея каква Е,държавата да поеме издръжката със 100% финансиране на всички закъсали фирми?Няма Държава дори и от доста по богатите страни която може да издържи финансово на такова предложение!
25
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
В Швейцария вчера приеха, че държавата ше плаща заплата на всички останали без работа поради вируса, директно по банкова сметка без посредници....
У нас плащат на работодателите, а не на най-засегнатите.
За какъв капитализъм и свободен пазар говорим тогава? Промяната у нас е единствено че средствата и предпиятията минаха в определени хора, които продължават да източват обществени средства за лично облагодетелстване.