Целият фискален резерв стигал само за 140 дни

Загубите за икономиката на ден са по 50 милиона лева
49
Целият фискален резерв стигал само за 140 дни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До момента загубата заради строгите мерки за ограничаването на разпространението на коронавируса е 50 милиона лева на ден, което означава, че целият фискален резерв стига за 140 дена, пресметна икономистът Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика.

Според него обаче има загуби, които не се виждат.

Още по темата
"На ден т.нар. правителствени услуги, които са задължение на гражданите, са 151 хиляди. Между тях има неща, които са свързани с бизнеса – всякакви строителни разрешителни, свързани с ток, вода и прочее. Всичките тези неща в момента не работят, поради простата причина, че хората, които трябва да предоставят тези услуги, не работят. Трябва да се вземат мерки държавната и общинската администрация, териториалните администрации на централните органи, да работят. Само в строителството в момента подлежат на завършване 1500 сгради. Целият бизнес под риск е 4 милиарда и 800 милиона само в строителството", каза той пред БНР.

Станчев смята, че във всички мерки оттук нататък всяка една политика трябва да бъда равна към всички, защото всички са засегнати от кризата.

Според него основният проблем на всяко разпределение в икономиката е дали отива при онези, които се нуждаят или към онези, които са по-организирани.

"Иначе се получава, че всеки дърпа чергата към себе си и се помага не на тези, които са най-много в нужда, а на тези, които са най-добре организирани, най-високо могат да говорят, имат право на първа брачна нощ с правителството", каза той.

Икономистът не вижда да са обхванати най-рисковите групи.

"Това в момента го няма. Очевидно е, че някои хора от ромски махали са по-бедни от боянските махали, но което получават ромските махали, е полицейско присъствие. Ясно е кои са рисковите групи", коментира Станчев.

"Онова, което трябва да се направи, е да се даде дългосрочна перспектива и мерките - тези, които вече са започнали, да се разпределят във времето. В момента аз не виждам приоритизиране и разполагане във времето на мерки, не виждам много голяма прозрачност", заяви той.

Според него трябва да се работи спокойно, бързо и умно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе най-хубаво си беше когато "работехме много но хляба не стигаше" и за това нападхме мандрите и ядехме само сирене и кашкавал. Ама то яде ли се само сирене и кашкавал 45 години?
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А къде бяхте досега Всеки ден болни а други болести вече започвам да мисля друго значи ковид19 нее по важен от стави и вени вече мисля че чумата сее.върнала като психоза да зема даси диря психиатър ли всеки ден.дарения тия дарения къде отиват 100,200,милион ета докога влезли днес едиколкоси утре пак доколкото знам само влизат а що не казват точна броика на излекуваните единия ден.5 другия ден 8 даите точно какво става икак
19
0
 
14
 
! Отговори
Това преди 4 години
на снимката Багдад ли е??? Хаха каква архитвктура имаме инапе 150 хиляди евро апартамента. Как ще ви дойде акъла най накрая
18
3
 
9
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
ТИЯ ЗАГУБИ НЕ МОГАТ ДА СЕ СРАВНЯВАТ СЪС 75 ГОДИНИ ЗАГУБЕНО ВРЕМЕ
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 18Стига с тези атакистки глупости и тъпотии от телевизия Алфа.
16
1
 
12
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
И ГЕРБ се разпада ! Няма шашми и далавери,няма ГЕРБ !!!
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво пречи, поне докато трае извънредното положение, да се изплащат само 60% от заплатите на онези, чието месечно възнаграждение идва от държавния бюджет.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ей хораТрябва да се направи така, както ти предлагаш, но на държавни и общински службички се настаняват само свои хора, затова там съкращенията са трудно осъществими. Същото важи и за учрежденията на бюджетна издръжка, каквато е БАН, за която е писано по-долу.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1.Незабавни мащабни съкращения в административния персонал /40-60%/. Промяна в КТ и ЗДСл за да се извършат още следващите дни. 2.Спиране възнагражденията на общинските съветници /над 10 000 000 лева получават на месец/.3. Спиране от утре на всички процедури по възлагане на обществени поръчки с евросредства и пренасочването им към здравеопазване и социална защита.
12
2
 
14
 
! Отговори
До Сега преди 4 години
Ако не дай Боже се наложи да удължат извънредното положение, сигурно ще започнат да уволняват и тези, които са на заплати от бюджета.Може и да съкратят някои от онези, дето са с по-слаби връзки, но за едно нещо можеш да бъдеш сигурен - хрантутниците от БАН пак ще оцелеят, защото там нищо не е помръднало от времето на соца. Циментирали са се, почти нищо не вършат или работят допълнително някъде другаде, но в самата БАН ще те назначат и ще направиш кариера, само ако си на свако и бако момчето.
11
2
 
18
 
! Отговори
Ей хора преди 4 години
Хората в частния бизнес страдат,уволняват,затварят,безпаричие и тн.не трябвали и държавата да съкрати свой служители а на оставащите да намали заплатите за да се спаси икономиката и бюджета?!
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредният икономист..... 2 минутки слава.
9
1
 
15
 
! Отговори
За съжаление преди 4 години
По рано от година няма да се възстанови нормалния живот,така че се гответе за трудни не виждани до сега времена....
8
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сегане уволняват служители, защото: 1. са послушни2. са гласоподаватели3. са роднини на някой по-горе в йерархията
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи е време да се маха "извънредното положение", за да не стигне до медицинския феномен - лекарството да убие болния много преди болестта!
6
1
 
26
 
! Отговори
Сега преди 4 години
Не може само частният бизнес да страда,защо не се уволняват държавни служители,министерства и агенции се пръскат от служители който само са в тежест на бюджета,нужни са веднага уволнения за да се спасят пари.
5
2
 
7
 
! Отговори
140 преди 4 години
Дни ли смятате никой да не ходи на работа, ами нали за толкоз дни хората може да загубят трудови навици както се изразяват либералите, които няма как да загубят нещо, което са нямали.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тва при 7 млрд резерв, другите 3 къде са?
3
2
 
26
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Нещо много объркахте понятията, едно е загуба, друго е пропуснати ползи, трето е държавен резерв и той няма нищо общо с бизнеса. Ясно ми е, че сега се краде най-лесно, ама имайте малко срам.
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Питайте Черепа, той ще ви отпусне малко финансова помощ срещу скромните 7777 на месец.