Лондон се стреми да избегне коронавирус армагедон

Западни издания за борбата с коронавируса
27 мар 2020 11:32, Елка Василева
16
Лондон се стреми да избегне коронавирус армагедон
Снимка: архив, БГНЕС

Лондон, където са повече от половината от заразените в Англия, се стреми да избегне коронавирус армагедон, пише британският в. "Индипендънт".

В експоцентъра в британската столица започна работа по изграждане на временна болница с капацитет от 4000 места. Сега специалисти планират да изградят още такива болници в Обединеното кралство. Според прогнозите пикът на заразата в страната ще бъде достигнат след между 7 и 10 дни, посочва изданието.

Вестникът откроява положителната новина, че британският финансов министър Руши Сунак обеща вчера финансова помощ за самонаетите и хората на свободна практика в страната. Сунак обяви пакет от няколко милиарда британски лири в подкрепа на 3,8-те милиона самонаети, които понесоха финансов удар от кризата с коронавируса. Съгласно схемата тези хора ще получат облагаема сума под формата на грант, като максималното й равнище ще бъде 2500 паунда на месец. Мярката беше приветствана, но се намериха и критици, които казаха, че предвиденото изплащане на сумата през юни със задна дата от три месеца ще бъде прекалено късно за много самонаети и работници на свободна практика.

Като част от британските мерки за борба с коронавируса "Индипендънт" откроява и глобата от 960 лири за хора, които повторно нарушават разпоредбите на властите.

Още по темата
В. "Гардиън" съобщава, че заради заразата от коронавируса британската кралица Елизабет Втора е разговаряла по телефона с премиера Борис Джонсън, вместо да проведат традиционната си седмична среща.

Изданието се спира върху критиките срещу правителството заради това, че е пропуснало да се включи в европейската схема за осигуряване на животоспасяваща медицинска техника, в частност апарати за обдишване. Според британския всекидневник правителството е заявило, че е пропуснало случайно краен срок за включване в схемата. Първоначално то каза, че страната полага собствени усилия в борбата и не е член на ЕС. Заради това Джонсън бе обвинен, че поставя на преден план Брекзит пред правото на хората да дишат свободно. Говорител на правителството поясни, че страната ще обмисли участие в бъдеще в подобни инициативи.

Отвъд океана, в. "Вашингтон пост" пише, че САЩ, които са традиционно лидери по време на кризи, сега са се самоизолирали. През това време съперници на Съединените щати правят жестове на подкрепа за други страни, поразени от коронавируса. Според анализатори САЩ губят традиционната си лидерска роля зад граница в същия момент, в който се борят да възпрат вируса у дома, допълва изданието.

В. "Ню Йорк таймс" обръща внимание на ситуацията и в САЩ, и в ЕС. Изданието цитира Марк Пиерини от центъра Карнеги Юръп, според когото сега може да се зададе един прост въпрос, а именно дали нивото на отговора на ЕС на кризата може да докаже на европейските граждани, че ЕС ще ги защитава и ще покаже солидарност. Отговорът досега е смесен. Първоначалният импулс на важни страни членки като Германия и Австрия беше да се оттеглят зад своите граници, които бяха възстановени в паниката.

Въпреки нарасналите усилия от страна на Брюксел шест страни все още имат забрана за износ на медицинско оборудване, посочва още изданието, като споменава и България редом с Румъния, Полша, Чехия, Словакия и Италия. 12 държави пък издигнаха вътрешни граници и блокираха лесното транспортиране на стоки през блока, добавя вестникът, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
8ми може да ти е смешно но човека е завършил универститети в англия а не във някоя връзкарска рушветчиска република на чалгата явно е чел повече книги от *** връзкари които си избираш да те управляват
14
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
7ми нормалните държави привличат способните хора и правят бизнес , не са като в републиката на чалгата връзкарско крадливо общество единствено способно да присвоява евросубсидии
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руши е чист британец консерватор, замести друг чист британец на поста, Саджид.
12
0
 
1
 
! Отговори
Dedo преди 4 години
Kolko danaci pribira uk ........
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Армагедон е *** дума, както и Рагнарьок... То и САЩ скоро ще стане цензурна дума.
10
1
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Калкулаторке, правилният израз е "коронавирусЕН Армагедон".От статията не става ясно какъв по-конкретно хълм на погублението се опитват да избегнат англичаните.
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ?откъде ги взимат тея пари по 2500 лири на калпак? просто трябва яко да си крал отнякъде?Техноимпексова налапа 70 млн, колко са 2500 лири :)
8
1
 
7
 
! Отговори
руши муши преди 4 години
рушисунак не е ли финансов министър на индия
7
2
 
9
 
! Отговори
? преди 4 години
откъде ги взимат тея пари по 2500 лири на калпак? просто трябва яко да си крал отнякъде?
6
12
 
4
 
! Отговори
Петъци за бъдещето преди 4 години
Господ ги наказа задето замърсиха земята и оплюха Грета Тунберг. Капиталистите и лихварите се бяха засилили да прилапат планетата.
5
6
 
6
 
! Отговори
умишлено преди 4 години
не искат да ползват опита на Япония, Сингапур Южна Корея за да намалят пенсионерите си и облекчат пенсионната система. На капиталиста не му трябват пенсии да му бъркат в джоба. Япония затвори границите си и въведе задължителни маски. Те това го знаят още от 2011 при торс. тогава го спряха защото инкубационния му период беше малък. сега 14-21 и се прехвърли навсякъде.
4
6
 
9
 
! Отговори
Булгар преди 4 години
Тия от отдавна си го търсят. Сега може то да ги намери!
3
3
 
7
 
! Отговори
БГ Пословица: преди 4 години
Сетила се Мара, а поди нея - бара!
2
4
 
18
 
! Отговори
. преди 4 години
Лондон предните две-три седмици си разписа присъдата. Изпълнението предстои.
1
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС и САЩ са център и бунище на зарази, светът ще бойкотира бунището загубите ще са трилиони.