Доц. Мангъров: Всички ще изкараме вируса, но в 99% няма да умрем

Той обяви, че си е правил бърз тест и той е бил отрицателен
30 мар 2020 20:05, Нели Христова
139
Доц. Мангъров: Всички ще изкараме вируса, но в 99% няма да умрем
Снимка: БГНЕС

"Нямам никакъв търговски интерес към т. нар. бързи тестове. Декларирам го официално. С инфекциозни болести се занимавам от 38 години". Това каза доц. Атанас Мангъров, част от Медицинския съвет към кабинета пред bTV.

По думите му един заразен започва да отделя вирусите в околната среда 4-5 дни преди да се появят клиничните симптоми и ги отделя до 20-30 дни след симптомите. „Такива клинични симптоми има при 20% от случаите, при всички останали, когато те са заразени отделят вируси, без да знаят. Този тип болни могат да се уловят или с PCR или с имунно-флуоресцентни тестове(бързи тестове)“, каза Мангъров.

Експертът заяви, че е изключително важно да се намерят следи от вируса в кръвта на заразените пациенти. Това се установява с тестове за антитела и може да се установи в кой ден от инфекцията е даден пациент.

"За да контролираме един епидемиологически процес, ние трябва да го изследваме. Ние трябва да сме наясно какво се случва. Когато не направим изследване, ние ще откриваме вторични и третични случаи – хора, които са заразени от хора, които не сме открили. Сега изолирам всички вкупом, което не е добре", добави експертът.

 Заповедта на Ананиев трябва да се спазва, но личното ми мнение е, че маските не са много надеждни= Хиляди пъти беше казано, че тези маски нямат особен ефект, освен психологически. Те създават измамно чувство, че човек е защитен, а това не е така - все едно да си сложите метални решетки на прозореца и да се надявате комарите и мухите да не влизат в стаята. Но заповедта трябва да се спазва".

"Бързият ми тест за вируса е отрицателен", съобщи още самият той.

"Нека хората се успокоят, така или иначе всички ще го изкараме коронавируса - допълни доц. Мангъров. - В 99 на сто от случаите няма да умрем. Шансът е съпоставим с този да преживеем обикновен грип".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
20
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
На война най-голямата опасност за живота на войниците не е противника,а собствените им командващи.
105
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато епидемията се остави на самотек, става взривообразно разпространение на болестта - в резултат хиляди хора падат тежко болни, болничната система се претоварва и не може да поеме толкова болни. Лечението става тото - един го лекуват, девет други ги оставят да умрат. Доцентът да не ни разтяга балсуджуци, а да каже с какво лекуват тежко болните, че с парацетамол това не става.Тук трябват мефлохим, лопинавир/ритонавир, имуноадюванти, тъканен активатор на плазминогена, кръвна плазма и т.н.
104
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е единственият човек който ви казва истината, а вие плюете по него, сякаш никой от вас не е боледувал от грип.
103
3
 
12
 
! Отговори
Мерки преди 4 години
Освен взетите мерки до сега и това, че си стоим вкъщи всички, или поне повечето, да се започне ПЪЛНА ДЕЗИНФЕКЦИЯ НАВЪН, освен градски транспорт и подлези, дезинфекция на улиците и на всички публични места, НАВСЯКЪДЕ! Само стоенето вкъщи и миенето на ръце не са достатъчни!И не се хвалете с резултатите досега, много е рано, много време има докато се докаже, че опасността от биологичното оръжие е отминала или поне овладяна!
102
5
 
15
 
! Отговори
Академик Многознаев преди 4 години
Ужасно е това нещо от сутрин до вечер да те заливат с различни теории. И ако друг път можем да обвиним журналистите, че търсят под вола теле, сега се дърлят доценти и професори. За хроничните заболявания поне статистика има колкото щеш - вече разбрахме, че не е баш грип като грип и съответно хората, страдащи от "съпътстващи" заболявания нямат особени шансове. При положение, че 10% от населението има ХОББ и поне 15% имат сърдечно-съдови проблеми, ако "всички" го изкараме, дали 99% ще оцелеят?
101
4
 
16
 
! Отговори
Трол преди 4 години
Ще го призная, като се изправи пред италианските, испанските и т.н. медии и заяви нещата, които твърди!
100
12
 
28
 
! Отговори
Спешни мерки трябват преди 4 години
Маханете ги некадърния и отявлено глупав Ананиев и фурашката Мутафчийски и ги сменете с този специалист и такива като него. Иначе затъваме в безумие
99
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Определянето на смъртността е трудно, заради 2 фактора, които му влияят в противоположна посока:1. Реалният брой на заразените е по-голям от официалният брой. Това значи, че смъртността е по-ниска, от колкото я виждаме.2. Умиращите днес са се заразили преди 2 седмици, така че отразяват броят на заразените преди 2 седмици, който е значително по-малък при експоненциалната скорост на растеж, който този вирус има. Това значи, че смъртността е по-висока, от колкото я виждаме.
98
6
 
19
 
! Отговори
dasdsad преди 4 години
Доцент Мангъров, моля, обяснете им на баламурниците в правителството, че това изискване за маските е пълно безумие. Както и забраните да живеем. Ние ще изкараме този вирус и вътре, и вън. Така както всяка зима караме грип.
97
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОЗИ НЕ СТАВА И ЗА КОНСКИ ДОКТОР МОЖЕ БИ НЯКОЙ СЛЕД МЕСЕЦИ ЩЕ МУ ПОТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ .НЕ ТРЯБВА ДА НОСИМ МАСКИ А ПОЛЗАТА ОТ РЪКАВИЦИТЕ СА ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАРАЗИМ С ГЪБИЧКИ . В СЪВЕСТТА МУ ЩЕ ТЕЖАТ ДЕСЕТКИ УМРЕЛИ,ПОСЛУШАЛИ ГО И СЕ ЗАРАЗИЛИ ОТ ДРУГИ КОИТО СЪЩО ГО ПОСЛУШАЛИ ЗАРАЗЕНИ И НЕ ЗНАЕЩИ
96
11
 
18
 
! Отговори
Зап. Парк преди 4 години
Да ви гледам сеира.Днеска ходих да тичам 10 км в парка.Още съм здрав и на се задъхвам много.Чудя се дали съм изкарал грипа или не?
95
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то си е баш война ще слушаш Генерали ...като садиш моркови да неслушаш бояджията я
94
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добър вечер, бе , хипопотук Някои ще поумрете, а някои ще живееме
93
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, сега като фалираха фирмите кой ще плаща данъци и осигуровки да издържа калинки и тунеядци депутати? Май сами си отрязаха клона...колко *** може да си ...безгранично.
92
0
 
13
 
! Отговори
39 преди 4 години
Светът ще свърши - глупаците НЕ
91
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двете личности под 80 и 82, Вие учили ли сте аритметика дами или господа. Може и да сте учили, но не сте нищо научили. Смъртноста за сега е голяма над 40 %. Това е моментна "снимка". Утре ще е друга. Защото ще се включват нови променливи. Смъртността ще зависи от напредъка на медицината; напредъка на фармацията; мутациите на вируса; здравен статус на населението; засегнати възрастови групи; климатични условия; дисциплина на населението; от по малко "дървени" философи и дърдорковци. Сложно е!?
90
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При пик смъртност може да скочи до 30 % повече и от Италия. Сега Испания може да вземе първо място пред Италия,а после САЩ.
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Желанията в списъка за Дядо Мраз.
88
5
 
3
 
! Отговори
39 преди 4 години
39Не желая аз да съм в 0.001%
87
8
 
5
 
! Отговори
Журналист от Днес бг преди 4 години
по т.ъ.п е дори и от мен и грета тумберг