Не, 5G мрежата няма да ви зарази с COVID-19

С криза или без - конспирациите не спират
Обновена: 2 апр 2020 16:06 | 2 апр 2020 16:06,
99
Не, 5G мрежата няма да ви зарази с COVID-19
Източник: Pixabay.com

Пандемията с коронавируса и всички последици от нея разтревожи и ще продължава да тревожи много хора. Появиха се какви ли не конспиративни теории, сигурно ще се появят и още. Във времена на комуникационен бум това не е особена изненада, а по-скоро показва все по-голямото значение на качеството на източниците, от които избираме да се информираме.

Норвежците така и не използваха българските влакове, за да ни вземат децата, но конспирациите не спират и научени уроци - явно няма. Има една такава обаче, която можем да отпишем и то аргументирано - няма връзка между 5G и болестта COVID-19, макар че статии по тази тема ще продължат да се появяват дълги години след края на пандемията.

Както много други конспиративни теории, връзката на 5G с болестта COVID-19 се прави или от хора, които не са добре информирани, но искат да намерят връзка между неща, които не са свързани, или от хора, които използват страховете на всички ни, за да привлекат трафик към рекламите, публикувани на набързо сглобени, неизвестни досега сайтове. Независимо от причината, силата на социалните медии само усилва ефекта от всички тези теории.

В случая обаче е важно да се обясни от научна и фактологическа гледна точка защо 5G мрежата не може да влияе върху върлуващия в момента коронавирус (или други вируси). 5G е следващото поколение безжична мрежова технология, наследник на 4G. Подобно на 4G, 3G и 2G, 5G мобилните данни се предават по радиовълни - малка част от пълния електромагнитен спектър (в него влизат още микровълни, видима светлина и рентгенови лъчи).

Радиовълните са нейонизиращи, т.е. те не увреждат ДНК в клетките ни. От "другата" страна - йонизиращото лъчение е вид енергия, отделяна от атомите, която пътува под формата на електромагнитни вълни (гама или рентенови лъчи) или частици (неутрони, бета или алфа). Този вид лъчение може да увреди ДНК и това вече е доказано. Но тъй като радиовълните са с ниска честота, 5G "облъчването" е по-малко дори от това, идващо от ежедневното ползване на микровълнова фурна, което впрочем също е безопасно.

Как точно работят 5G вълните? Прости физически закони - милиметровите вълнови сигнали имат ограничение в разстоянието, което могат да изминат, преди да се разсеят и изчезнат. Затова е необходимо да има изградени гъсти мрежи от базови станции, които си препредават сигналите една на друга. Tова важи с особена сила за 5G  - вместо да има една базова станция, която да осигурява километрично покритие на сигнала, милиметровите вълни на 5G изискват повече станции или микро клетки, разположени по-нагъсто. Ако се сещате, тестовете на нашите местни оператори преди години бяха точно така - "имаме 1 клетка в тези градове". А и към днешна дата работеща 5G мрежа в България няма, но установени случаи с коронавируса COVID-19 - над 400.

Тези конспирации не са от вчера. На всеки няколко години (и всяко ново -G) се възраждат. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ и Световната здравна организация минали вече проучвания все още не са установили ясно вредно влияние от нейонизиращото лъчение, което се генерира от смартфони, телевизии и традиционни радио сигнали върху човешкото здраве.

Като оставим настрана очевидните здравни факти, потвърдени от международни институции, мобилните комуникации са едно от основните неща, довели до прогреса на човечеството през последните десетилетия. Дори да не се влезе в конкретика в кои сфери точно, може да се даде само един пример с друга пандемия – испанския грип преди 100 години. Името му идва не от това, че е тръгнал от там (няма достатъчно сигурни данни от къде точно тръгва), а от това, че неутралната в Първата световна война Испания е споделяла информация за болестта. Страни като Германия, Франция, Великобритания и САЩ са цензурирали новините за смъртни случаи. Ако днес нямахме това ниво на мобилни комуникации, едва ли светът щеше да знае какво точно се случва с днешната коронавирус пандемия.

Ето защо колебанията в една страна относно въвеждането на 5G може да я постави в изолация, но не само информационна, а и по отношение плановете за развитие на 5G на Европейския съюз, както и да я изключи от фондовете, предвидени за разгръщането на мрежите от ново поколение. Това няма как да не доведе до загуба на конкурентни предимства на ниво икономика. A в ЕС има хора, които дори мислят още по-напред – евродепутатът Ги Ферхофщад (част от ЕП от 2009 г. и лидер на групата на либералите АЛДЕ от 2009 до 2019 г.) през февруари предложи ЕС да удари сериозно рамо на Nokia и Ericsson. Защо? Защото те са две от трите компании, заедно с Huawei, които работят сериозно в разработката на 5G.

И спете спокойно. 6G чука на вратата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
10
 
! Отговори
Тъпомер преди 4 години
То и вируса беше конспирация,господа радисти и т.н.,амаааааа.
69
5
 
6
 
! Отговори
българин преди 4 години
В казармата бях радист на радиостанция.Работил съм с няколко модела радиостанции.Дотук съм жив и здрав.Да ви кажа,че най мощната беше 1000 вата.Ако вземеш луминисцентна лампа и я приближиш до антената свети без да е включена.С глим лампа става същото.Дори се хванах на бас с шофьорите,че лампа може да свети и без да е включена никъде.И така за 2 години ползата ми беше,че и до ден днешен всички електроуреди си ги поправям сам.Най мощният излъчвател всъщност е микровълновата ви печка,а не рутера.
68
1
 
3
 
! Отговори
15/15 преди 4 години
До Аз Ха ха ха. Кой бил ходил на училище. Физиката не се учи само в училище а с практика. Има доста неща във физиката, които няма да прочетеш никъде. Искам само да ми отговориш на един въпрос.Какво е ЕЛЕКТРИЧЕСТВО ?
67
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пушенето е личен избор. Когато някой пуши той вреди само на себе си. 5G не ти дава право на избор.
66
0
 
10
 
! Отговори
Непопулярно мнение преди 4 години
До До 64Не, разнасях вестници. Виждам колко ти е голям. Прочел си две страници и вече всичко ти е ясно. А колкото до училището, аз съм ходил на такова, когато там се преподаваха реални знания. Нека да не занимаваме хората с глупости. Чети още. Наистина. Има още какво да разбереш по темата. Аз също съм против излишната флатъртърска паника. Считам, че знанието решава проблеми. Но с 5G нещата още не са ОК. Може да станат, но в момента още не са.
65
3
 
3
 
! Отговори
До 64 преди 4 години
Няма какво да си ги мерим моя е по-голям;) В радиото какво работи репортер ли
64
2
 
6
 
! Отговори
До 61 преди 4 години
Не съм казал че са безвредни, а че не са по-вредни от всички останали технологии. По отношение на високите честоти - за това казах да се има предвид за България не за САЩ или Китай. За България честотата е по ниска от тази на половината WiFi рутери дето си джъткаме вкъщи. Wifi работи на 2.4 и 5GHz. 5G ще е на 3.5GHz. В САЩ е на 26 GHz. Разликата е от земята до небето. Много е лесно човек да говори без да знае.
63
0
 
21
 
! Отговори
ХАХАХА преди 4 години
Били умрели повече хора от цигари в сравнение с 5G.... ами то 5G току що го въвеждат като за начало. И ако мислиш, че някога ще започнат да ти водят статистика за смъртни случаи повлияни от 5G по-добре да се върнеш да пасеш овцете. Влагат трилиони в кули, гнезда и сателити, никой няма да му каже на Бай *** истината.
62
1
 
4
 
! Отговори
Непопулярно мнение преди 4 години
До АзДа попитам и всички....____________________-В милиметровия обхват ще работят до 80 Ghz.-В другия обхват (между 700 MHz и 6 GHz) се е използвала, но до 4-5 GHz.-Разликата е преди всичко в латенцията при трансфер и в честотите на излъчване, които позволяват по-широка лента.Аре, малко съм прочел. Работил съм и в радио и съм запознат с излъчванията от антени. Да не си ги мерим, а?
61
3
 
6
 
! Отговори
българин преди 4 години
Добре,нека да има 5 G ,но и техниката да не е китайска.Дотук поне 10 свредла за перфоратор китайски съм изхвърлил,защото са криви и мятат!Колко мърляв трябва да е китайският работник който е успял да ги направи криви?Тия едно свредло за перфоратор не могат да направят,та камо ли нещо по сложно!Оттук нататък нищо китайско не трябва да купуваме!
60
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Специално за пушачитеПафкайте си цигарките и да не ви дреме за 5G. Ако ви дремеше за здравето нямаше да пушите. От цигарите умират и са умрели повече хора
59
0
 
16
 
! Отговори
Непопулярно мнение преди 4 години
До Аз5G работи на високи честоти, които лесно се губят в атмосферата и плътни повърхности. Затова клетките се слагат на по-малко разстояние и ниско до земята. Излъчването е по-силно, за да имат обхват. Електромагнитното излъчване доказано вреди на мозъка, защото взаимодейства с водата, а тя е огромна част от него. Доказано е че под електромагнитно излъчване ДНК може да мутира. Това води до отслабване на имунната система и мутиране на вирусите. Кое не съм разбрал или пропуснал в училище?
58
7
 
6
 
! Отговори
Асдфг преди 4 години
По послени изследвания на група учени където има 5G на хората им расте опашка като на гущер, а от чешмите тече алкохол. Кучетата са почнали да говорят, а кравите дават директно кисело мляко ;) За опашката не се притеснявам обаче толкоз алкохол ще си повредя черния дроб ;)
57
15
 
4
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Да попитам и всички всяващи излишен смут:- Знаете ли на каква честота ще работи технологията в България? Не в Китай, не в САЩ не в Япония! - Знаете ли тази честота до сега не се ли е използвала за друг мобилен стандарт? Ако да как не сме измрели до сега? - Знаете ли каква е разликата от технологична гледна точка между 4G и 5G и кое изобщо и дали прави тези разлики опасни?Аре малко почетете и ако не разбирате се допитвайте до хора които разбират и се занимават с това не да пишем глупости.
56
1
 
18
 
! Отговори
Австрия преди 4 години
Бях чел онлайн пост на един Австриец от Инсбрук, където първи са пуснали 5g мрежата в страната. Човека каза, че много хора в неговият кръг са се оплаквали от редица здравословни проблеми по едно и също време. Може би е пласебо, дайте да питаме автора на статията.
55
18
 
3
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Изводите след преглед на коментарите: 1. Масово са проспани уроците по физика от училище. 2. Коментирате тема по която масово нямате никакви познания и информацията е на ниво форум БГ мама.3. Всяко нещо което не познавате ви плаши неистово. Някога и електричеството е приемано така. 4. Масово не осъзнават че всеки ден поне по един час си поставят устройство на 5мм от мозъка което излъчва. И чатят по 5 часа.И не 5G сигурно не е полезно но не е по вредно от всеки друг от мобилните стандарти
54
2
 
27
 
! Отговори
явеев преди 4 години
За съжаление 5G е много по-лошо от COVID19
53
1
 
18
 
! Отговори
49 преди 4 години
Информацията ти не е вярна. Пиши 5g availability around the world. Трябва някой да си играе доста време да ти изкара за всеки континент, държава и градове. Ето ти малко факти - активно 5g има в Китай, САЩ, Иран, Япония, Южна Корея, Италия, Испания, Великобритания, Германия, Швейцария, Австрия и прочие... няма как да спомена всички.Сега ти ми кажи кои са най-засегнатите държави, а аз ще те изчакам. Нивото на развитие и медицина излгежда не ни помога, ти кажи защо. Лъжи, лъжи, лъжи...
52
1
 
27
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 4 години
5G мрежата може и да не заразява директно с Ковид, но така срива имунитета, че не от Ковид, ами от хрема може да почине човек!Да ползваш 5G е все едно да си пъхнеш главата в микровълновата и да я пуснеш на мах!
51
2
 
3
 
! Отговори
До 44 преди 4 години
Явно не си чел достатъчно.Случая е емблематичен. Развива се в САЩ и е по съдебно дело заведено от възрастна американка срещу производител на микровълнова фурна. След процеса, производителя изрично предупреждава в упътване то, да не се ползва за сушене на домашни любимци.