Не, 5G мрежата няма да ви зарази с COVID-19

С криза или без - конспирациите не спират
Обновена: 2 апр 2020 16:06 | 2 апр 2020 16:06,
99
Не, 5G мрежата няма да ви зарази с COVID-19
Източник: Pixabay.com

Пандемията с коронавируса и всички последици от нея разтревожи и ще продължава да тревожи много хора. Появиха се какви ли не конспиративни теории, сигурно ще се появят и още. Във времена на комуникационен бум това не е особена изненада, а по-скоро показва все по-голямото значение на качеството на източниците, от които избираме да се информираме.

Норвежците така и не използваха българските влакове, за да ни вземат децата, но конспирациите не спират и научени уроци - явно няма. Има една такава обаче, която можем да отпишем и то аргументирано - няма връзка между 5G и болестта COVID-19, макар че статии по тази тема ще продължат да се появяват дълги години след края на пандемията.

Както много други конспиративни теории, връзката на 5G с болестта COVID-19 се прави или от хора, които не са добре информирани, но искат да намерят връзка между неща, които не са свързани, или от хора, които използват страховете на всички ни, за да привлекат трафик към рекламите, публикувани на набързо сглобени, неизвестни досега сайтове. Независимо от причината, силата на социалните медии само усилва ефекта от всички тези теории.

В случая обаче е важно да се обясни от научна и фактологическа гледна точка защо 5G мрежата не може да влияе върху върлуващия в момента коронавирус (или други вируси). 5G е следващото поколение безжична мрежова технология, наследник на 4G. Подобно на 4G, 3G и 2G, 5G мобилните данни се предават по радиовълни - малка част от пълния електромагнитен спектър (в него влизат още микровълни, видима светлина и рентгенови лъчи).

Радиовълните са нейонизиращи, т.е. те не увреждат ДНК в клетките ни. От "другата" страна - йонизиращото лъчение е вид енергия, отделяна от атомите, която пътува под формата на електромагнитни вълни (гама или рентенови лъчи) или частици (неутрони, бета или алфа). Този вид лъчение може да увреди ДНК и това вече е доказано. Но тъй като радиовълните са с ниска честота, 5G "облъчването" е по-малко дори от това, идващо от ежедневното ползване на микровълнова фурна, което впрочем също е безопасно.

Как точно работят 5G вълните? Прости физически закони - милиметровите вълнови сигнали имат ограничение в разстоянието, което могат да изминат, преди да се разсеят и изчезнат. Затова е необходимо да има изградени гъсти мрежи от базови станции, които си препредават сигналите една на друга. Tова важи с особена сила за 5G  - вместо да има една базова станция, която да осигурява километрично покритие на сигнала, милиметровите вълни на 5G изискват повече станции или микро клетки, разположени по-нагъсто. Ако се сещате, тестовете на нашите местни оператори преди години бяха точно така - "имаме 1 клетка в тези градове". А и към днешна дата работеща 5G мрежа в България няма, но установени случаи с коронавируса COVID-19 - над 400.

Тези конспирации не са от вчера. На всеки няколко години (и всяко ново -G) се възраждат. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ и Световната здравна организация минали вече проучвания все още не са установили ясно вредно влияние от нейонизиращото лъчение, което се генерира от смартфони, телевизии и традиционни радио сигнали върху човешкото здраве.

Като оставим настрана очевидните здравни факти, потвърдени от международни институции, мобилните комуникации са едно от основните неща, довели до прогреса на човечеството през последните десетилетия. Дори да не се влезе в конкретика в кои сфери точно, може да се даде само един пример с друга пандемия – испанския грип преди 100 години. Името му идва не от това, че е тръгнал от там (няма достатъчно сигурни данни от къде точно тръгва), а от това, че неутралната в Първата световна война Испания е споделяла информация за болестта. Страни като Германия, Франция, Великобритания и САЩ са цензурирали новините за смъртни случаи. Ако днес нямахме това ниво на мобилни комуникации, едва ли светът щеше да знае какво точно се случва с днешната коронавирус пандемия.

Ето защо колебанията в една страна относно въвеждането на 5G може да я постави в изолация, но не само информационна, а и по отношение плановете за развитие на 5G на Европейския съюз, както и да я изключи от фондовете, предвидени за разгръщането на мрежите от ново поколение. Това няма как да не доведе до загуба на конкурентни предимства на ниво икономика. A в ЕС има хора, които дори мислят още по-напред – евродепутатът Ги Ферхофщад (част от ЕП от 2009 г. и лидер на групата на либералите АЛДЕ от 2009 до 2019 г.) през февруари предложи ЕС да удари сериозно рамо на Nokia и Ericsson. Защо? Защото те са две от трите компании, заедно с Huawei, които работят сериозно в разработката на 5G.

И спете спокойно. 6G чука на вратата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
5
 
! Отговори
До ВЛК преди 4 години
Вземете направете един конгрес на различните интернет "учени" и ютуб гурата , за да се разберете. Едните твърдят, че заразява, обърквало рнк на прилепите (а днк?) другите, че нещо там вибрациите. Обърквате хората, които искат да се просветят.Интересна ще е аргументацията. Виж това клипче. А ти виж какво е писано в тази фб група.Ако направите нещо такова пуснете билети. Много хора ще идат да се забавляват.
49
0
 
10
 
! Отговори
Йово преди 4 години
Коронавируса също не убива, той само подпомага останалите съпътстващи болести да умъртвят човека!
48
8
 
5
 
! Отговори
@45 преди 4 години
Абе човек, в България няма 5g, в Европа има на 2 места - във Франция (на око от картата, може и да е Швейварияа) и в Испания. В по 1 град. Няма как да обясниш епидемията с 5g по никакъв начин!
47
0
 
15
 
! Отговори
Да преди 4 години
Аз не знам за един човек, дето да мисли, че 5g зарява с covid. Всички, включителните хилядите учени по света, които имат изнесени писмени простести до всякакви институции говорят как ни нападат организма, клетките и ни правят уязвими към всякакви неща.
46
2
 
21
 
! Отговори
Просто физика. преди 4 години
5G са високочестотни вълни,а те не заобикалят препятствия.Сградите ги поглъщат и правят радиосянка.Това се компенсира с повече антени.Стотици може би хиляди спрямо сега.Ще ни пържат яко.Големите фенове може да си сложат ръката в микровълнова фурна.Малко е пресилено ,но се доближава.Тука е по рафинирано,но имунната система отива на кино.И защо е това?Колко по бърз ще е нета от сега?Незначително.
45
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пуфкайте , пафкайте, ще живеете с 5г. Както живеете с идеята, че Земята е геоид. Че ХАРП контролира, климата, прави семетресения, бърка в мозъка....изберете си версия. Кемтрейлс ви трови, а рептили управляват планетата. Бъдете много просветени във фб групички те си и без абсолютно никакво значение в живота
44
0
 
24
 
! Отговори
Bлк преди 4 години
А кой казва, че заразява. Тя унищожава имунната ни система. Честотите на вибрациите унищожава вибрациите на нашите клетки. От нея не се умира, но ЗАРАДИ НЕЯ СЕ УМИРА.
43
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"И микровелето не е безопасно! Дори има предупреждение, да не се ползва за сушене на домашни любимци." Неееееееееее. Ще се гръмна! Ама верно ли са ви предупредили да не си сушите домашните любимци ВЪВ микровълновата? Абе хора, вземете се в ръце! Не можеш да сложиш нещо живо в микровълновата (или пък във фурната). 5g мрежи има в няколко града по света, няма как те да причинят епидемия заляла цялата планета. Просто няма.
42
0
 
18
 
! Отговори
37 преди 4 години
Разликата между 4g & 5g не била голяма? Ти май си роден вчера, защото всички разбират на първо време, че разликата между двете е огромна.
41
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много забавно е, че според почитателите на конспирациите в България вече имало 5 г тук. Даже конкретно място при НДК. То в развитите държави още няма изградена пълноценна 5г мрежа и има спорове кой да я прави, но ние вече имаме. Изпреварихме света. И даже някакви се хвалят, че разрушавали антени. Бъдете спокойни. До 10г. в цял свят ще има 5г. Ще си го ползвате и ще забравите колко е лошо.
40
3
 
13
 
! Отговори
35 преди 4 години
5g стартира във Вухан, в същият месец, в който стартира новият вирус. Тези лъжи на друг ще ги разправяш.
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не, не *** на вратата. Нито 5г нито 6г. Скоро време ще си задаваме въпроса, от кои услуги може да се лишим, за да запазим и пренасочим пари към физическо оцеляване. И едни от първите ограничения, ще са за мобилни услуги, интернет и др.Така мисля. И при свит пазар, едва ли ще ви е до поредното G.А за влиянието на милиметрите вълни, може да се спори. И микровелето не е безопасно! Дори има предупреждение, да не се ползва за сушене на домашни любимци.
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като някой каже "вижте Еди кое си клипче в ютуб" става ясно, че само по някаква случайност не се намира в някой развъдник чакайки да се озове на масата на Никулден. По същия начин кълве на всичко, което му пуснат.
37
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Твърде дълга статия, за да се обясни нещо изключително просто. Комерсиални 5G клетки има изключително малко. И разпространението на тези 5g мрежи не отговаря по никакъв начин на разпространението на вируса, освен че ги има в Китай. Така че дишайте спокойно деца, разликата между 5g и 4g не е толкова голяма,ако технологията беше американска, щяха да ви облъчват денонощно колко е хубаво, ама понеже е китайска и ви пускат партенки, че едва ли не е създала епидемията. Глупости на търкалета.
36
4
 
32
 
! Отговори
Инженер преди 4 години
Изобщо не са конспиративни. 5 G мрежите са изключително опасни за всички живи същества! И всички притеснения на хората са основателни!
35
8
 
2
 
! Отговори
До не е така преди 4 години
И това е така щото някой го е драснал някъде и значи е вярно!? 5г е нова технология. В Китай стартира в края на октомври 2019 и то само в Пекин, Шанхай и Шанджън. Никакви 100 000 кули. Другите глупости за промяната на рнк на прилепите и т.н просто говорят сами за себе си за страшна интелигентност
34
2
 
6
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
Вижте в ютуб канала на Дейвид Айк видеото от преди един два часа. Прави чудовищни разкрития за връзката между двете неща. A must watch. :)
33
1
 
3
 
! Отговори
защо преди 4 години
То и от глобализацията по- добро нямаше, пък границите затворени, КППта пред всеки град....Парите, търсете парите. Човеци/ консуматори/ много.
32
2
 
7
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
Вижте в ютуб канала на Дейвид Ако видеото от преди един два часа. Прави чудовищни разкрития за връзката между двете неща. A must watch. :)
31
9
 
5
 
! Отговори
Тиква преди 4 години
5G има още един ефект, сваля и всички ниско летящи крави. Като зенитно оръдие е. :)Леле, колко технически неграмотни хора има и как лесно се манипулират!