Не, 5G мрежата няма да ви зарази с COVID-19

С криза или без - конспирациите не спират
Обновена: 2 апр 2020 16:06 | 2 апр 2020 16:06,
99
Не, 5G мрежата няма да ви зарази с COVID-19
Източник: Pixabay.com

Пандемията с коронавируса и всички последици от нея разтревожи и ще продължава да тревожи много хора. Появиха се какви ли не конспиративни теории, сигурно ще се появят и още. Във времена на комуникационен бум това не е особена изненада, а по-скоро показва все по-голямото значение на качеството на източниците, от които избираме да се информираме.

Норвежците така и не използваха българските влакове, за да ни вземат децата, но конспирациите не спират и научени уроци - явно няма. Има една такава обаче, която можем да отпишем и то аргументирано - няма връзка между 5G и болестта COVID-19, макар че статии по тази тема ще продължат да се появяват дълги години след края на пандемията.

Както много други конспиративни теории, връзката на 5G с болестта COVID-19 се прави или от хора, които не са добре информирани, но искат да намерят връзка между неща, които не са свързани, или от хора, които използват страховете на всички ни, за да привлекат трафик към рекламите, публикувани на набързо сглобени, неизвестни досега сайтове. Независимо от причината, силата на социалните медии само усилва ефекта от всички тези теории.

В случая обаче е важно да се обясни от научна и фактологическа гледна точка защо 5G мрежата не може да влияе върху върлуващия в момента коронавирус (или други вируси). 5G е следващото поколение безжична мрежова технология, наследник на 4G. Подобно на 4G, 3G и 2G, 5G мобилните данни се предават по радиовълни - малка част от пълния електромагнитен спектър (в него влизат още микровълни, видима светлина и рентгенови лъчи).

Радиовълните са нейонизиращи, т.е. те не увреждат ДНК в клетките ни. От "другата" страна - йонизиращото лъчение е вид енергия, отделяна от атомите, която пътува под формата на електромагнитни вълни (гама или рентенови лъчи) или частици (неутрони, бета или алфа). Този вид лъчение може да увреди ДНК и това вече е доказано. Но тъй като радиовълните са с ниска честота, 5G "облъчването" е по-малко дори от това, идващо от ежедневното ползване на микровълнова фурна, което впрочем също е безопасно.

Как точно работят 5G вълните? Прости физически закони - милиметровите вълнови сигнали имат ограничение в разстоянието, което могат да изминат, преди да се разсеят и изчезнат. Затова е необходимо да има изградени гъсти мрежи от базови станции, които си препредават сигналите една на друга. Tова важи с особена сила за 5G  - вместо да има една базова станция, която да осигурява километрично покритие на сигнала, милиметровите вълни на 5G изискват повече станции или микро клетки, разположени по-нагъсто. Ако се сещате, тестовете на нашите местни оператори преди години бяха точно така - "имаме 1 клетка в тези градове". А и към днешна дата работеща 5G мрежа в България няма, но установени случаи с коронавируса COVID-19 - над 400.

Тези конспирации не са от вчера. На всеки няколко години (и всяко ново -G) се възраждат. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ и Световната здравна организация минали вече проучвания все още не са установили ясно вредно влияние от нейонизиращото лъчение, което се генерира от смартфони, телевизии и традиционни радио сигнали върху човешкото здраве.

Като оставим настрана очевидните здравни факти, потвърдени от международни институции, мобилните комуникации са едно от основните неща, довели до прогреса на човечеството през последните десетилетия. Дори да не се влезе в конкретика в кои сфери точно, може да се даде само един пример с друга пандемия – испанския грип преди 100 години. Името му идва не от това, че е тръгнал от там (няма достатъчно сигурни данни от къде точно тръгва), а от това, че неутралната в Първата световна война Испания е споделяла информация за болестта. Страни като Германия, Франция, Великобритания и САЩ са цензурирали новините за смъртни случаи. Ако днес нямахме това ниво на мобилни комуникации, едва ли светът щеше да знае какво точно се случва с днешната коронавирус пандемия.

Ето защо колебанията в една страна относно въвеждането на 5G може да я постави в изолация, но не само информационна, а и по отношение плановете за развитие на 5G на Европейския съюз, както и да я изключи от фондовете, предвидени за разгръщането на мрежите от ново поколение. Това няма как да не доведе до загуба на конкурентни предимства на ниво икономика. A в ЕС има хора, които дори мислят още по-напред – евродепутатът Ги Ферхофщад (част от ЕП от 2009 г. и лидер на групата на либералите АЛДЕ от 2009 до 2019 г.) през февруари предложи ЕС да удари сериозно рамо на Nokia и Ericsson. Защо? Защото те са две от трите компании, заедно с Huawei, които работят сериозно в разработката на 5G.

И спете спокойно. 6G чука на вратата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
2
 
! Отговори
Киро Х преди 4 години
Точно така. Няма да ви зарази, но ще ви убие, заради щетите, които нанася на белия дроб.
89
0
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Аланкулу...не знам кой си къв си....ама си скъсай дипломата, ако имаш такава...
88
1
 
7
 
! Отговори
. преди 4 години
"Рутер и антена не са едно и също господине. Вашата радиостанция от преди 50 години не може да се сравни със съвременните високочестотни вълни.' Да, нали? Едно времешните мегахерци не са като сегашните мегахерци...Обяснете господине на нас лаиците разликата.
87
2
 
11
 
! Отговори
еха преди 4 години
платена статия, а?
86
2
 
17
 
! Отговори
Мими преди 4 години
Мартин Иванов, не знам кой си, какъв си, какво си завършил, но ми е ясно, че си едно от недоносчетата на онази нагла госпожа- Мара-Габриел! В България не живеят само неграмотни! Има и четящи хора!
85
3
 
21
 
! Отговори
Цветомир Лазаров преди 4 години
Високо честотното излъчване е вредно за човешкото здраве, даже са разработвани оръжия на този принцип! Преди години съм работил в такава среда, даваха ми вредни и получавах 45 дни платен годишен отпуск, ако не е вредно защо ще го правят? Господина да прочете още малко, и тогава да пише!
84
2
 
3
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До 15/15електричество и електромагнитни вълни не са едно и също господин българин. Малко са ви стари познанията...
83
1
 
3
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Рутер и антена не са едно и също господине. Вашата радиостанция от преди 50 години не може да се сравни със съвременните високочестотни вълни.
82
2
 
21
 
! Отговори
Sisi преди 4 години
В Дания има заведен иск против 5G от граждани, в Холандия предстои изслушване за налагане на мораториум, в Хага на 21.04.2020, в Брюксел го забраниха!!
81
0
 
14
 
! Отговори
Даниела Симеонова преди 4 години
До Петков Точно така, г- н Петков. Освен това статията е неграмотно написана. Пише, че РАДИОВЪЛНИТЕ СА НЕЙОНИЗИРАЩИ, Т.Е. НЕ УВРЕЖДАТ ДНК В КЛЕТКИТЕ НИ. А нейонизиращи означава НЕЗАГРЯВАЩИ. Защо не се напсиса че много учени са излезли със статии за вредата от 5ж. Като например проф. Мартин Пол от САЩ, написал специален доклад за Европейския парламент за 5ж. В този доклад пише за необратимите увреждания на човешката нервна система от 5ж- нервни и нервно- психични
80
1
 
22
 
! Отговори
Анна преди 4 години
Ама какво ви става на всички медии. Яка пропаганда за това колко е окей 5G.Направо си напишете, че сте платени и да не се занимаваме повече.Хайде проверете си информацията преди да спамите с *** статийки.Когато облечете една истина с името "конспирация" целта е една - да я направите да изглежда като лъжа. Слава на Бог,че има достатъчно будни българи, които няма да оставим драскачи и платени медии да хвърлят прах в очите.Вие Мартин Иванов - корифей на журналистиката имате също семейство!
79
2
 
26
 
! Отговори
Петков преди 4 години
Заглавието е супер глупаво. Кой нормален човек би си помислил че тази система заразява? Не ви е срам! Допитайте се до инжинери и те ще ви обяснят ,че излъчването не е като предишните системи 2, 3 и 4 . И убиват имунитета на човека ,а и на животни. От там вирус като този изведнъж става непреодолим от организма и това е връзката с коронавируса , никаква друга . Баси *** дето е този автор.
78
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
248 учени от 42 държави срещу 5G ! (+ Видео и книги )https://emfscientist.org/?fbclid=IwAR0mgr5oCyFkGB9lW4Te4ugPgLJzt2CpmM0qo2qF06iiHaek3KiCoXpQXow
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новини на китайската радиоуправляваща мрежа Според доклади, българското правителство планира да пусне спектър на готовност 5G през второто тримесечие на 2020 г.Иван Димитров, председателят на Българската комисия за регулиране на комуникациите (КРС), заяви, че ресурсите на радиочестотния спектър 700MHz и 3600MHz могат да бъдат освободени. В допълнение, съответните служби предлагат намаляване на таксите с 30-50%, за да се ускори внедряването на 5G, а крайната цена ще бъде определена въз основа на това дали предложението е прието след гласуване в кабинета. Димитров каза: Нашата философия е д
76
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е конспирация сега ще ви докажа. 5г мрежата е кръстена на 5. 5 + 14 = 19 вируса беше през 2019 а сега сме 2020 19 +1 =20 случайност не мисла
75
0
 
5
 
! Отговори
Стефата преди 4 години
До АнонименА Вие как точно разбрахте истината? :)
74
2
 
14
 
! Отговори
до 73 преди 4 години
Различните модели радиостанциии работеха в различни честотни обхвати.Имаше и такива с антени подобни на днешните мобилни оператори,но с по висока мощност.Осигуряваха многоканална свръзка и сигналът от антените беше насочен като светлинен лъч.Това почти изключва възможността за подслушване-поне през 80-те години беше така!ЮДа не ти казвам как след няколко дни виждаш посред лято опаднали зелени листа по пътя на сигнала!Впечатляваща гледка си беше.Е ние избягвахме да стоим пред работеща антена.
73
1
 
24
 
! Отговори
Мръсното Майче преди 4 години
До АнонименАз пък познавам пеленгаторите и мога да ви кажа, че всички са облицовани в метал за да предпачват персонала от лъчението. На съседния блок Мен - тел изградиха ретранслатор. Първоначално месеци наред в квартала имахме тежък главобол вследствие силата на излъчването. След много писане по институции гадо.ве.те намалиха силата на сигнала и всичко си дойде на мястото. Не напразно се нарича електро магнитно замърсяване. Така, че имунната ви система се скапва вследствие на облъчването.
72
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой го каза това че 5 G мрежата ще ви зарази. Не тя не заразява тя ви унищожава Имунната системе защото ви облъчва с Микровълни. Все едно да пуснете Микровълновата печка при отворена вратичка. Защо откакто монтираха операторите антенните клетките онколкогичните заболявания се повишиха главоломно. Попитайте някой който работи в тази свера.
71
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До българинКато си бил радист, би трябвало да знаеш, че вълните там са мнооого дълги. Не ти споря правото. Проблемът е с много късите вълни, милиметровите, защото в един момент стават резонантни на молекулата на водата. То така работи и микровълновата. мощността е важна, ама честотата е по-важна.