Глобален спад в замърсяването на въздуха заради пандемията

В основата е намаляването на трафика и спирането на индустрията
58
Глобален спад в замърсяването на въздуха заради пандемията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Намаляването на трафика, спирането на индустрията и другите икономически дейности рязко понижи в пъти нивата на азотен диоксид, като това даде възможност да погледнем как би изглеждал света без толкова усилено замърсяване на въздуха. Това показват Сателитни снимки от Европейската космическа агенция.

Според експерти внезапното спиране на икономически дейности представлява „най-мащабният експеримент досега“ по отношение на намаляването на индустриалните емисии, пише "Труд".

Данни от спътника на Sentainel-5P на ESA показват, че през последните шест седмици нивата на азотен диоксид (NO2) в градовете и индустриалните клъстери в Азия и Европа са в пъти по-ниски в сравнение със същия период на миналата година.

Азотният диоксид се произвежда от автомобилни двигатели, електроцентрали и други промишлени процеси и се смята, че обостря респираторни заболявания като астма.

Макар и да не е парников газ, замърсителят произхожда от същите дейности и индустриални сектори, които са отговорни за голям дял от въглеродните емисии в света и водят до глобално затопляне.

Пол Монкс, професор по замърсяване на въздуха в университета в Лестър, прогнозира, че ще има важни уроци, които човечеството сега трябва да научи. „В момента по невнимание провеждаме най-мащабния експеримент, виждан някога“, каза той. „Ето идеален пример за това какъв може да бъде нашият свят в бъдеще, ако успеем да преминем към нисковъглеродна икономика?”.

„Изглежда напълно вероятно намаляването на замърсяването на въздуха да бъде от полза за най-уязвимите хора, например тези, страдащи от астма“, каза той. „Това може да намали разпространението на болестта. Високото ниво на замърсяване на въздуха засилва поемането на вируси, защото то понижава имунитета”.

Освен чисто здравословните ефекти на чистия въздух, той може да послужи и като тласък за развитието на селското стопанство, защото замърсяването прекъсва и намалява растежа на растенията.

Световната здравна организация описва NO2 като „токсичен газ, който причинява значително възпаление на дихателните пътища“ при концентрации над 200 микрограма на кубичен метър. Частиците от замърсяване също могат да бъдат добра среда за развитие на патогени, както и да изострят съществуващи хронични заболявания.

СЗО сега проучва дали частиците на замърсяване във въздуха могат да спомогнат за по-бързото разпространение на коронавируса.

Един от най-големите спадове на нивата на замърсяване може да се забележи над град Ухан, в централен Китай, който беше поставен под строга карантина в края на януари. Градът с 11 милиона души служи като основен логистичен център и е седалище на стотици фабрики, доставящи части за автомобили и друг хардуер за световни марки автомобили.

Според НАСА нивата на азотния диоксид в източен и централен Китай са били с 10 до 30 процента по-ниски от нормалните.

Нивата на NO2 спаднаха драстично и в Южна Корея, която дълго време се бори с високите емисии заради големия си набор от електроцентрали, работещи на въглища, но и заради близките промишлени съоръжения в Китай.

Промените над Северна Италия са особено поразителни, тъй като димът от гъсто разположените фабрики се вижда дори от Алпите в края на долината По, което прави това място най-замърсените в Западна Европа.

Откакто страната е под карантина от 9 март, обаче, нивата на NO2 в Милано и други части на Северна Италия паднаха с около 40 процента. „Това е напълно безпрецедентно“, каза Винсент-Анри Пеух, директор на атмосферната агенция “Коперник”. „В миналото сме виждали големи промени от ден или повече заради времето. Но никога не съм виждал такова нещо”, допълва Пеух.


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тука горим от *** до дърва, а колите са повече от половина по-малко по улиците, но замарсяването си е същото, само че с фпч.
49
1
 
4
 
! Отговори
бай Миле преди 1 месец
Само в СФ въздухът си е все така мръсен... но нека обвиняват колите ( нали заради това пак вдигнаха данъците! )...
48
0
 
1
 
! Отговори
до Джони преди 1 месец
Не, не е доволна. Спомни си когато беше на срещата в Давос. Лидерите описваха всевъзможни мерки за намаляването на вредните емисии. Накрая тя каза "Това не е достатъчно". Не каза защо, не каза и какво всъщност трябва да бъде направено, защото и тя самата не знае. Но каквото и да бъде направено, тя винаги ще каже "Това не е достатъчно".
47
0
 
6
 
! Отговори
Джони преди 1 месец
доволна ли е оная офца грета?
46
1
 
5
 
! Отговори
Стоимен шоу преди 1 месец
Защо богатите не могат без пари,а защото са алчни ха ха ха ха
45
1
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Сега разбрах,защо ми се присъниха марсианци нощес..А то атмосферата се изчистила,и ето го резултата.
44
5
 
11
 
! Отговори
Скептик преди 1 месец
Нали един вулкан да изригне (като исландския) и ще имате замърсяване колкото целота промишлена дейност за 100 години.
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статията звучи обнадеждаващо. Както при човека, за да развие своя потенциал и да се прибори с недъзи те си, трябва да излезе от зоната си на комфорт. Всичко тече, всичко се мени. Време е да развием и духовните си качества. И първото най - важно е да пазим природата чиста.
42
0
 
6
 
! Отговори
Глобален смях преди 1 месец
Глобално изпразнени джобове.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всъщност имаше две студени нощи и в България със наднормено замърсяване с фини прахови частици, когато нямаше вятър и не валеше дъжд или сняг. Азотният двуокис е колкото миналата година.
40
2
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Можело значи... Но държавите с ценностите ще го наваксат след като отминат карантините.
39
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България въздухът си е същият. Нямаме промишленост, която да спираме. Останаха само фините прахови частици от печките в студените безветрени и безвалежни дни. Откакто коронавирусът дойде в България, такива дни няма и въздухът си е чист, но това няма нищо общо с коронавирусът. Замърсяването с азотен диоксид, за което е новината, е непознато за България.
38
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този вирус е тръгнал от Грета и еко-терорягите ,
37
13
 
15
 
! Отговори
SS преди 1 месец
Не мога да разбера,защо те смятат за престъпник,ако не спазваш карантината,а не те смятат за еко терорист когато караш 20год си таралясник?
36
7
 
6
 
! Отговори
БПФ преди 1 месец
До Анонимен 35

Прочети какво написах в другите постове. Не е ли по-разумно тогава да приканим 80% от населението да се самоубие, та поне да умрат бързо, без да се мъчат - за да угодим на климатическите терористи, начело с гнъсната и нагла грета?
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Грета да почерпи
34
0
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 месец
Много ценна и полезна публикация на г-жа Цветанова, благодаря. В задачата се пита само, "как човечеството да постигне ниско въглеродни и без отпадъчни технологии"?
33
9
 
9
 
! Отговори
БПФ преди 1 месец
До БПФ

...за месец-два - а ЗАВИНАГИ !!! И, обърнете внимание, сега поне имате енергия. Имате ток, топлина, можете да се качите на колата и да отидете някъде, ако се налага. Климатическите терористи искат да ви оставят именно без ЕНЕРГИЯ. Икономиката тогава ще спре именно заради това. Но освен работа няма да имате също топлина и светлина.

Разбирате ли защо климатическите терористи трябва да бъдат третирани именно като терористи? Те искат да унищожат цивилизацията !!!
32
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой вчера питаше къде е Грета ? - отговорът е по целият свят и във въздуха и във водата и навсякъде.
Нищо вече няма да бъде като преди , ще изчезнат колите с двигатели с вътрешно горене и всичко което замърсява.
Иначе нямаме шанс за оцеляване.
31
5
 
7
 
! Отговори
БПФ преди 1 месец
"Според експерти внезапното спиране на икономически дейности представлява „най-мащабният експеримент досега“

Да, това е чудесен експеримент и идва точно на място. Наблюдавайте какво ще се случи с вас и с човечеството като цяло в ситуация на спряла икономика. Масова безработица, глад сред хората останали без препитание, ако тоя ужас се проточи и резервите свършат - все по-тежък недостиг на основни продукти.
Ако икономиката спре, за да се угоди на климатическите терористи, ТОВА ви чака и то не..