Бързите кредити: Не е възможен мораториум при плащанията им

АОНК прогнозират засилено търсене на заеми заради кризата
7 апр 2020 13:45, Анисия Иванова
71
Бързите кредити: Не е възможен мораториум при плащанията им
Снимка: БГНЕС

Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК) счита за правилно решението на ЕБО и БНБ мораториумът върху плащанията по кредити във връзка с COVID-19 да не се отнася за сектора на бързите кредити. Това коментира адвокат Николай Цветанов, председател на АОНК.

Бързите потребителски кредити са изключени от мярката, гласувана от Европейския банков орган (ЕБО) и приета с решение на Българската народна банка (БНБ) на 3 април 2020 г. Указанията на ЕБО и БНБ за промени в графика на плащанията в рамките на извънредното положение се отнасят единствено за търговските банки.

"Повечето заеми, които членовете на АОНК предоставят, са едномесечни. Връщането на един заем дава възможност сумата да бъде отпусната повторно на друг нуждаещ се да получи бърз кредит. В случай на мораториум за бранша, това означава да се отпускат финансови средства безплатно, без ангажимент за навременно връщане и съответно възможност за последващо използване на същата тази сума в полза на друг клиент.

По този начин ще бъде мигновено изтеглен целият капитал на финансовите институции и те няма да могат да извършват дейността си. Заради тази специфика на бързото кредитиране мораториумът не може да бъде приложен към дейността на фирмите за бързи кредити, след първата “вълна“ на отпуснати средства те просто няма да имат достатъчен ресурс да финансират всеки следващ желаещ, отново безплатно и безсрочно“, обясни Цветанов.

От АОНК прогнозират също така засилено търсене на бързи потребителски кредити в периода на икономическата криза. В безпрецедентната кризисна ситуация тегленето на бърз кредит ще бъде един от достъпните финансови инструменти за справяне с неотложни нужди като например битовите сметки всеки месец.

„Асоциацията обединява компании, които се придържат към прозрачни етични и бизнес стандарти, и неведнъж е разяснявала прилагането на добри европейски практики, свързани с кредитиране от небанкови финансови институции. Ние ще продължим да сме на разположение на потребителите в тази трудна за всички ситуация“, каза още Николай Цветанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами това са фирми на политици, управляват ги подставени лица!Има ли учудени??? Не!!И всички партии са вътре в играта!!!
39
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е вярно! Фирми за бързи кредити има по целият свят и то много отдавна. Това не българско изобретение. Измилено е много много отдавна. Преди стотици години.
38
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само в България го има това безобразие наречено бързи кредити! Навсякъде по света банките стимулират хората да теглят потребителски кредити и то с почти символични лихви, тук в България обаче нашите мошеници се чудят как да те излъжат с проценти от порядъка на 5 -6!Последния им хит е "плаваща лихва", уж малък процент и после го ядеш на три ката!
37
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фирмите на политиците вземат кредити от банките при 1% лихва и ги раздават като бързи кредити на народа при 50% лихва.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лотарията си вземаха от Божко и бързите кредити да затворят и всички безработни на полето
35
0
 
3
 
! Отговори
До 31 преди 4 години
Готина теория,аз също съм мислил в тази посока.Какво би станало ако се знае,че предстои огромно по мащабите на Земята бедствие и малцина имат някакъв малък шанс за оцеляване.Как биха процедирали управляващите?Дали пък не биха отклонили максимално вниманието на масите докато си спасят кожата.Представете си обратното,казват след месец всички умирате,можем да спасим 100хил.души и вие не сте сред тях,какво ще последва след това-тотална разруха.А би било възможно група учени да мислят по план Б.
34
1
 
1
 
! Отговори
Шюкри преди 4 години
Cикe Cикe ще си плащате
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе мафиотско-мошеническа държава.....кво да говорим повече!Ако Герб мислиха за хората, на коляно щяха да приемат закон и да забранят бързите кредити и да вкарат собствениците им в затвора!
32
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука един писа че щял да гласува все за ГЕРБ ако се справели с Фирмите за бързи кредити и с ЧСИ-тата.Фирми за бързи кредити има само в България и държавата им е доставила пълен конфорт да развиват и процъфтяват дейността си.Даже държавата чрез ББР им отпуска огромни заеми,на фирми без капитал и официални обороти.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега много хора ще си изгубят имотите.. Бързите кредити ще им ги вземат..
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кои са тези Умници дето ще теглят бърз кредит с космически лихви. По добре да теглят 1500 лв безлихвен заем. А най добрее управниците да дават поне минимални доходи хората да имат поне пари за хляб на децата си. Защото управниците са милионери и няма да усетят кризата имат спестявания за поне десет такива кризи. Особено Другаря МинистАр ПръдЦедател и Първи Секретар на БКП. А и онази Импексова дето на 20 години стана Милионерка. Времее за Винкелите и да ги пратим там където им е мястото.
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди години фирмите за бързи кредити бяха забранени.Да се види КОЙ позволи да работят тези фирми и ще се разбере кой обслужват
28
4
 
5
 
! Отговори
Армагедон преди 4 години
Спокойно теглете кредити ако ви отпускат. Няма да има нужда да ги връщате. Астероид ще удари земята до три седмици и ще настане денят *** Страшният съд. Покайте се за греховете си. Ще се спасят само праведните и световните господари, които са изградили сигурни подземни убежища. За това и пуснаха вируса да не им се пречкате и да могат да се укрият.
27
2
 
9
 
! Отговори
Разяснения 3 преди 4 години
А когато дори и фирмите за бързи кредити не отпускат нов кредит на много задлъжняло лице,тогава идват на помощ лихварите.Разберете хора за да има предлагане на дадена услуга,то задължително трябва да има търсене.Имам съседи,толкова задлъжняли (за всякакви глупости),че ходят от врата на врата да искат пари,които ще ги върнат...
26
1
 
4
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Ако рекетьорството не беше пресечено, сега щяхме да имаме срастване на организираната престъпност и силовите структури с цел защита и изнудване на частниците, каквото е положението в Русия. Миналата седмица арестуваха двама московски генерала от МВД за участие в подобни схеми.Сериалът "Невски" премина в реалността
25
2
 
5
 
! Отговори
Разяснения 2 преди 4 години
И точно тук търсенето среща предлагането.Мислите ли си,че всички взели бърз кредит си го изплащат? Абсолютно не,има вероятно поне 20% от кредитополучателите,които спират обслужването,някои дори напускат страната.Именно заради този % нередовни платци вероятно се крие и високото ГПР.Финансовата култура липсва при голяма част от населението,но пък искат последен модел телефон,екскурзиика,нова кола(или не толкова нова) с идея да живеят на кредит и после да го мислят.
24
2
 
7
 
! Отговори
българин преди 4 години
Защо не си отговорите,какъв е профила на "търсещия" бърз кредит?Ще ви кажа-това са мързеливци,безхаберници,прахосници и роми/в огромната част/.
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕ ТЕГЛЕТЕ кредити от фирмите за бързите кредити. Те като нямат клиенти, ще си фалират по естествен път.
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия са поредното доказателство, че у нас мафията си има държава.
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом от Народното събрание допускат тези мошенически фирми, значи са обвързани с тях! Всеизвестно е че се изнудват хора, но няма воля за унищожаването на тези бързи кредити!