Коронавирусът е новият тероризъм: Човешките права "на кино"?

Не може да арестуваш вирус или пък да го цензурираш
7 апр 2020 21:00,
56
Коронавирусът е новият тероризъм: Човешките права "на кино"?
Снимка: БГНЕС

Когато вирусът удари в техните страни, хардлайнерите удариха както знаят.

За президента на Египет, Абдел Фатих ел Сиси, това означаваше да разположи Химическите войски, добре облечени в предпазно облекло и въоръжени с дезинфектант, по улиците на Кайро, в театрично показно за военните сили на страната. Всичко беше излъчно в социалните медии.

Президентът на Русия Владимир Путин пък облече жълтото защитно облекло и посети московска болница, в която се лекуват болни от коронавирус. После изпрати към Италия 15 военни самолета с медицински консумативи, а върху кутиите беше изписано "От Русия с любов".

Реджеп Ердоган прибегна до добре познатата тактика за арестуване на журналисти и направи точно това. Зад решетките се оказаха някои, дръзнали да критикуват усилията му да спре разпространението на вируса. После пък запис на гласа му беше разпространен до телефоните на хората над 50-годишна възраст, в който той обяснява, че всичко е под контрол.

Едва ли някой от тях може да се бори обаче с лидера на Туркменистан, страната, която не е обявила дори и един инфектиран. Гурбангули Бердимухамедов просто се възползва от ситуацията и изрекламира собствената си книга за медицински растения като възможно решение за пандемията. Така или иначе в страната думата "коронавирус" е забранена. Как биха могли да имат инфектирани в това положение!?

В отговор на пандемията с коронавируса, автократите по цял свят прибягват до добре познатите си тактики. Микс от пропаганда, репресия и показни демонстрации на сила са впрегнати, за да се изгради образа на лидер, който държи една ситуация на хаос под контрол.

Още по темата

В непосредствен план, кризата предлага на автократите възможност да предизвикат опонентите си или пък да посегнат към и без друго неограничените си сили, но без риск от цензура или критики от външния свят, който си има собствени проблеми в този момент. В крайна сметка, дори либералните демокрации предприеха строги мерки, като доста стриктно следене на локацията на хората посредством мобилните им телефони.

"Коронавирусът е новият тероризъм", смята Кенет Рот, изпълнителен директор на Хюман Райтс Уоч. Той се бои, че все по-драконовските мерки, които правителствата предприемат в опитите си да спрат пандемията, ще са онова, което ще остане след вируса.

"Това е последният предекст за нарушаване на човешките права, което се страхувам, че ще остане много след края на кризата", посочва той.

COVID-19 дава и потенциални рискове за хардлайнерите начело на някои страни. Египет и Русия например са едва в началото на кривата на вируса. Най-лошото пред тях е след седмици. Ако бъдат ударени по начинът, който виждаме в Европа и САЩ, обичайните им инструменти за действие може би няма да са толкова ефективни.

В крайна сметка, вирусът не може да бъде арестуван, цензуриран или обявен за незаконен. Икономическите последици ще се отразят на системите в основите на много автокрации. Лидерите, които обрисуват себе си като "спасители" ще бъдат доста по-критикувани, ако се окаже, че броят на заразените или починалите е прекалено висок.

Mалцина анализатори прогнозират незабавни катаклизми, особено с нарастването на тревогата в обществото, опустошителната пандемия може да разбуни вярата в лидерите, чийто авторитет се опира на безспорното господство.

"И двата варианта са възможно", смята Стивън Кук, старши сътругник в Съвета за международни отношения към Близкия Изток и Северна Африка. "На някои места може да се окаже, че диктаторството е станало още по-лошо. На други всичко може да се разпадне", смята той.

В някои страни кризата излъсква имиджа на силните лидере. В Обединените арабски емирства, автократично монархии, прибягват до масово тестване. В Сингапур приложение за телефона проследява инфектираните граждани. Нещо, което няколко Западни страни също обмислят да направят.

Така се оказчва, че най-старите демокрации в света прибягват до тактиките на тираните - повече правомощия на полицията, забрани за публични събирания, отменени избори, затворени съдилища, затворени граници, засилено следене.

В някои по-бурни страни пък вирусът блокира силата на недоволството. Ливан, Ирак, Алжир и Чили видяха осезаем спад в публичното недоволство в последните седмици, заради рискът от публични събирания. Именно затова може би протестите там няма скоро да възстановят силата и интензитета си.

През това време автократичните лидери капитализират кризата, за да сложат край на вътрешните размирици и да изиграят своите карти. В речта си миналата седмица ел Сиси заклейми критиците си като "лакеи" на забраненото Мюсюлманско братство. Службите му за сигурност изгониха от Египет репортет на The Guardian, който в своя статия поставя под въпрос официалните данни.

Властите в Русия първоначално се опитаха да обвинят за кризата или често пътуващите на Запад руснаци, или пък опиянени от водка обикновени хора, вкарали вируса от ски ваканции.

"Куфар с вируси беше вкаран от Корчевел", заяви кметът на Москва Сергей Собянин. Френският курорт е често посещаван от руснаци.

Дори когато помощите от Русия кацнаха в Италия, Дмитри Кисельов се възползва от повода, за да провъзгласи смъртта на ЕС.

Пандемията обърка дори и техните планове.

На Путин му се наложи да отмени референдум, който щеше да му позволи да остане на власт до 2036 г. Доставка на руска помощ за САЩ в сряда не беше придружена със същите фанфари като тази за Италия, защото случаите в Русия се увеличават.

Доста на юг от там, в Египет, правителството на ел Сиси тихо обяви, че вирусът е убил два генерала от висшия ешелон. Това подхрани спекулациите, че болестта е силно разпространена именно сред кръговете, начело на армията. Преди седмица Египет обяви, че гражданите му, които се връщат от чужбина, ще трябва сами да платят за карантината си, която ще премине в предварително избрани луксозни хотели.

Недоволството в социалните мрежи не закъсня и мнозина призоваха ел Сиси да превърне многобройните си луксозни палати в центрове за карантина. Правителството бързо даде заден и обеща, че разходите за карантина ще бъдат платени.

Трудностите и на ел Сиси, и на Путин, подчертаха някои слабости на управлението им. В много страни с подобна система гражданите вече подозират своите лидери в укриване на мащабите на инфекцията. На места, където институциите имат сериозни недостатъци, лидерите са обградени от малък кръг съветници и подръжници. Това работи, когато трябва да се заглушат опонентите. Но не и когато трябва да се вземат решения, в които насреща стои науката.

"Вирусите не уважават цензурата", обяснява Рот от Хюман Райтс Уоч. "Цензурата спира моментната критика, но може да подхрани здравната криза".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
коронавируса е само началото ... утре ще измислят нещо друго, медиите ще почнат да бълват страх и паника и пак ще ви заключат като скотове.Разбира се за ваше добро ...
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Русия санкции веднага заради 1-2 заразени с новичок и без жертви. За Китай без санкции заради короната и при 80 хиляди жертви вече.
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е човекът. Зомбясахме. Следователно трябва да сме умрели.
21
0
 
12
 
! Отговори
Ех, Борянче... преди 4 години
Пак обогати българския език. Ще си запиша думата "театрично" (вместо "театрално") и ще я употребявам усърдно.А Гурбангули е ***, каквито има малко на този свят, ама ко прайм, ако населението на Туркменистан вземе, че не измре от тоз ужас, ужас, а? Да не лъсне някой и друг глобалистки маймунски дирник?
20
3
 
15
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Света влиза във тоталитаризъм,всеки гражданин ще бъде законно следен кога е напуснал домът си,къде се намира,час по час,секунда по секунда,това ще е чрез 5 джи и чиповете.Нищо вече няма да се върне както преди,за сега ще излизат тестваните,после само ваксинираните,Бил Гейтс е насреща .Най ми е кофти ,че и Русия падна и пое по пътя на заробването на хората
19
9
 
5
 
! Отговори
:) преди 4 години
Айдеее, конспираторите се намесиха.
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Реалните данни са, че заразаните в България са над 12 милиона, смъртните случаи са над 4 милиона!! В световен мащаб починалите от вируса са над 5 милярда!! По медиите лъжат за реалния мащаб на заразата!!
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха ха, Туркменистан имат здрав ген, а тези на острова всички са роднини по първа линия.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно така корона вируса е новия тероризим,и трябва международно разследване кой терорист пусна този вирус. Ако се вгледаш кой какво говори прави веднага ти става ясно кой го пусна ,и защо,и защо всички лидери мълчат,и наднационлните организации също. Нито един от тях не пита кой,и не иска разследване. След като му се размине на терориста утре уж плъхове,комари, и други такива твари ще донесат ебола,чума,и кой зане какво още имат по лабораториите.
15
0
 
14
 
! Отговори
Тъпомер преди 4 години
Колко мазна публикация,с измамно заглавие,а всъщност плюят срещу Русия,и едва ли не нашия режим не е режим,поредната поръчана статия.
14
0
 
20
 
! Отговори
Бутилка с урина преди 4 години
Статията е типичен пример за сугестивен информационен тероризъм. Заглавието няма нищо общо със съдържанието. На публиката грубо се внушава, че избрани авторитарни според авторите управници са терористи, защото се пречкат под носа на американските или - по избор - еврейски интереси.Чак пък толкоз не сме наивни...
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Великото изравняванеТова ще заглавието на роман и филм направен по негов сценарий.
12
0
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Светът се оказа много...малък за Вируса,а аз до сега го мислех за мнооого по...голям.Явно съм бил...невежа.
11
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано светът да се пренареди по един по-добър начин !
10
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Погледнато реално корона вируса направи супер неща - спря замърсяването, спря неконтролираната емиграция, спря правата на разни маргинали (малцинства, гейове т.н), спря всякакъв несъществен бизнес. Направо супер вирус, мискя че даже ми харесва...
9
1
 
16
 
! Отговори
дмо преди 4 години
Кви права бе? Видяхте сега какви са ви правата:1. Имате право да НЕ излизате от вас2. Имате право да умрете у вас3. Това е! Същите 'права' навсякъде- днеска имаш, утре нямаш! Демокрация ама като в Либия и Иран, че и Северна Корея. По усмотрение на вождовете които са пр-сти като гъби и не могат да мислят за себе си а чакат някой да им каже как да постъпят, че да не им падне рейтинга.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо е смешно как това което се случва се третира от някои хора. Преди векове подобни масови болести са смятани за божие наказание тъй като не е имало никакво друго обяснение.И независимо че сега ние имаме, придаваме някаква по - съвременна версия на същата глупост, само че при нас е по - смешно,защото хората тогава са имали оправдание - били са невежи Ами да вземем и да го накажем тоя терорист. Хайде де, нали вече сме напреднали дотолкова че да се справим? Май сами сме си виновни
7
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В страните които са с диктаторски и авторитарни режими кризата ще се използва за още по-брутално разчистване на противниците на режима, в демократичните страни ще се търси решение където при максимално малко ограничаване на правата на гражданите да се постигне максимално голям ефект (както винаги е било). Нищо ново, винаги е било така, едно и също нещо се използва по различен начин от демокрации и диктатури, тъй че правилния контекст на статията трябва да е ова, а не че се ограничават права.
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не корона вирусът е терориста.Световните господари,техните подчинени правителства и платените им медии са терориста!
5
2
 
7
 
! Отговори
Нямате вече парички? преди 4 години
Потрайте до следващите избори.Тогава ще вземете пак, от нЕколко места, хитреци !