Основните стоки не поскъпвали, а някои дори поевтинявали

Потреблението е по-слабо, складовете са препълнени
42
Основните стоки не поскъпвали, а някои дори поевтинявали
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Към този момент по магазините не се забелязва чувствително поскъпване на стоките. Дари напротив – за някои от тях се вижда дори и поевтиняване, защото предлагането е по-голямо от търсенето, съобщи пред bTV Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийска стокова борса.

Още по темата

"Потреблението като цяло е доста по-слабо. Ресторантите и заведенията за обществено хранене не работят, а те са основните консуматори на хранителни продукти. Тъй като в момента тях ги няма на пазара като купувачи, предлагането вече е много по-голямо, отколкото търсенето на стоки и затова цените вървят надолу", обясни Симов.
По думите му това, че някои стоки изчезват от рафтовете на магазините, не означава, че са изчезнали и от складовете.

"Производството в България върви доста добре, а и вносът е много силен. Няма основание за притеснения, че нещо ще изчезне от магазините", поясни Васил Симов.

През последните месеци се отчита рязко поевтиняване на захарта. Това обаче се дължи на световни тенденции, а не е вследствие на консумацията и коронавируса.

"Това няма как да не се отрази и на цената у нас. След като не сме производители на захар и внасяме суровината, нормално е цената да е малко по-ниска", обясни изпълнителният директор на Софийската стокова борса.

По отношение на хлебната пшеница също се отчита поевтиняване от началото на годината на борсите в световен мащаб.

"Ако погледнем последните една-две седмици, има леко покачване на цените. Ако се върнем година по-назад, сега цените са почти същите или малко по-високи. Това дава основание да си правим съответните изводи за брашното и хляба", коментира Симов.

"Пикът в края на годината беше изненадващ. От Нова година насам твърдо и с много стабилни темпове цената върви надолу и е поевтиняло с повече от 20%", обясни Симов.

"Бяхме свикнали с една цена около 60 долара за барел. Сега виждаме, че тя е около 29 долара и падна дори до 23-24 долара за барел. Това е вследствие на световните процеси – търговски войни, по-слабо предлагане на пазара. Съответно цената върви надолу", коментира Васил Симов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
идете да видите сиренето колко е поскъпнало а това че скоростните кутии за трактори са поевтинели не ме топли
14
1
 
22
 
! Отговори
уморих се от лъжи преди 4 години
Кое е поевтиняло или останало на същата цена? Веднъж седмично излизам да купя храна и всеки път се слисвам от повишенията! В частност, малките бг производители съвсем са скъсали синджира и праскат безумни цени. Имах доброто желание да подпомогна родния дребен бизнес, но щом те не ни жалят, и аз не давам пет пари за тях - от утре ще следвам промоциите във веригите. На зли кучета, по-голям прът.
13
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
елате да видите какво става в малките населени места,цените растат с всеки ден...
12
2
 
24
 
! Отговори
anonymous преди 4 години
Какво лъжете бе, ние да сме слепи или ***! За колко пари се продадхоте?! Идва още по-голяма инфлация и още по-голямо поскъпване...
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези *** не престават да лъжат!!! лъжа след лъжа!!!
10
3
 
22
 
! Отговори
АБЕ, ПАК ГЛУПОСТИ.. преди 4 години
ЦЕНИТЕ ПАДАТ. ЩОТО НЕМА КОЙ ДА КУПУВА!ХОРАТА СЕ ИЗПОКРИХА И ТЪРГОВИЯТА УМРЯ.ИНАК ТОВА, КОЕТО НЕ СЕ ПРОДАДЕ---ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗХВЪРЛИ...!
9
1
 
18
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Ти не си добре със здравето.
8
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е вярно. Лошото е, че ще поскъпват повече.
7
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз на джоба ли си да вярвам или на тоя лъжец?Освен това,стоките на борсата може да не са поскъпнали,но в магазините са с по 40-50% по-високи.
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе да.
5
1
 
20
 
! Отговори
ФИНАНСИСТ преди 4 години
A ДОЛАРА ВЕЧЕ Е НАД 1.80 ЛВ.
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се спряхте с лъжите и кражбите, дори и в това положение!
3
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ресторантите не работят ли?! Моите 2 заведения доставят по над 3000 поръчки на ден до дома или до вратата на заведението. Не работят селските кръчми на Иван бияча от Люлин с 10-годишното BMW и златната верига и подобни ***.
2
10
 
30
 
! Отговори
Boko bo преди 4 години
И Гьобелс би завидял на тази пропаганда. Всички работят за Тиквата и господарите му. Значи всичко трябва да се измете. БСП, ГЕРБ .... абе всички тия са част от проблемът.
1
30
 
30
 
! Отговори
Шойгу преди 4 години
За високите цени на храните питайте Румен Радев Ветото