Българин в Германия си направил даркнет бункер, спипаха го

Чрез сървърите му са направени транзакции за милиони евро
8 апр 2020 09:08,
22
Българин в Германия си направил даркнет бункер, спипаха го
Снимка: Pixabay

Осем души, сред които българин, са обвинени в Германия във връзка с разбит миналата година даркнет компютърен център, който се помещавал в бивш военен бункер край р. Мозел, съобщи прокуратурата в град Кобленц, цитирана от ДПА.

Те са обвинени, че са предоставяли сървърите си на уебсайтове, чрез които престъпници от целия свят са правили незаконни трансакции на стойност милиони евро. Предполага се, че основният играч е 60-годишен нидерландски гражданин, който придобил бункера в края на 2013 г. и после постепенно го преустроил.

Стотиците хиляди сделки, които преминавали през сървърите в бункера, са включвали всичко - от наркотрафик, детска порнография и фалшиви пари до крадени данни, поръчки за убийства и кибератаки, съобщиха разследващите. Компютърният център е закрит през септември 2019 г. при голяма операция, подготвяна около пет години.

Иззети са над 400 сървъра. Все още се анализират уликите от компютърните данни и може да последват още обвинения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Доби, номер 19, здраво ти работи фантазията. Разсмя ме от сърце! Такива като теб са създатели на т.н. конспиративни теории. Бъди здрав!
17
5
 
20
 
! Отговори
Доби преди 4 години
А някой следи ли случая от самото начало? Много странни неща има. Например ,че банкера,с 5 етажа под земята , с площ около 15 хектара и сгради за 500 човека е купен за 350 000 евро от военните в Германия. Холандецът е имал същия бункер в Холандия и там са го напъдили, а немците го приели с отворени обятия. Знаели са за тъмното му минало, но.......Мислите ли ,че такова нещо може да се случи без чадър? Същата помия, само дето обикновения германец си мисли ,че държавата им е по-добра.
16
9
 
10
 
! Отговори
4 преди 4 години
До До 4Не живеят в Париж и Лондон. Живеят в някое панелно гето или в селата около някой голям град и работят някаква примитивна работа докато гледат новините от "братята" Руснаци, които им обясняват че са бедни заради други. В Северна Корея със сигурност не са били, а в Русия може само като част от някой "спонсориран" прект. Сигурен съм, че много биха искали да живеят на посочените от тях места, но нямат шанс и те затова така злобеят. Когато живеех в Париж плащах 1100 евро за боксониера
15
5
 
4
 
! Отговори
kaputt преди 4 години
До отСидней.АвстралияТоест това че си е наврял сървърите в някакъв бункер и предоставил достъп на неясни лица това не буди никакво съмнение към него, !?
14
6
 
15
 
! Отговори
2 преди 4 години
До .За разлика от теб аз съм живял в Комунизма и даже и той не е мизерия като в Северна Корея. Личи ти, че си някое пъпчиво хлапе, което си няма идея за какво говори. Живеели сме били в Северна Корея, хаха, пуберче.
13
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
9 - Сидней е прав, даркнет разчита на пиър то пиър връзки, обикновенно всеки участник се превръща във възел (node) от мрежата, т.н. сървъри за които говорят са сигурно изходни възли (exit nodes) на които им се виждат реалните IP-та, пак някой писал без да разбира и думичка.
12
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е има си хас българин да не е намесен в нещо такова ... Ит програмисчета сме мамо
11
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Конкуренцията на Гугъл и Фейсбък отива в затвора, това е демократично.
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Северна Корея никой не кара западни коли и няма даркнет бункери.
9
5
 
15
 
! Отговори
отСидней.Австралия преди 4 години
Пффхахаха Пак не било компютри а компоти. Единствения който разполага с ключа е самия потребител на дарк нета, така че няма как да осъдят човека защото целия трафик може да го разкриптират само енд поинт-а. Човека е бил посредник на нещо което той самия не може да знае какво се обменя. До сега не съм чул за осъден без доказателства, изключение в Северна кореа, там доказателствата са формалност
8
6
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
Всички като Анонимен 2 са едни и същи.9люят по лошата демокрация и величаят с.корея и Русия, докато живеят я в Париж, я в Лондон...карат запафни коли, носят западби дрехи, твхника...и т.н.И никой от тях, никога бе е стъпвал в Русия или Кореа.
7
8
 
23
 
! Отговори
zeus преди 4 години
400 сървъра бачкали 5 години, преди да се усети някой, че консумацията там е поне 200 киловата, колкото едно селце? Според мен това си е било център на ЦРУ, който вече си е свършил работата и го закриват.
6
9
 
4
 
! Отговори
. преди 4 години
@ 4 , Ние сме в Северна Корея бе лунатик, а ако искаш да си мекошав либераст,марш към Норвегия, там масовите убийци на деца ги гледат в хотелски стаи, а търговията с деца е държавна афера, не че ще ти пуснат отгледания в панел *** облечен в анцунг, ама ще е много модерно, много 21 век да си опитал , така ще си най-далече от Северна Корея г..пак !
5
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може ли ляйно без муха и далавера без българин?! Нация техническа българска, все по тънките занаяти налитат.
4
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Ми, заминавай за Северна Корея, но нещо ме кара да мисля, че "фалшивата" система доста повече ти допада.
3
8
 
9
 
! Отговори
Миро: преди 4 години
А бе,мили журналисти,защо му ходите на интервюто на тази ТИКВА?КАТО ОТИДОХТЕ,ЧУХТЕ ЛИ ЕДНА УМНА ПРИКАЗКА? "АЗ СЕ РАДВАМ,ЧЕ МЕ СРАВНЯВАТЕ С ГОЛЕМИТЕ ИКОНОМИКИ"...
2
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е при фалшивата система наречена демокрация във Северна Корея подобно нещо не може да се случи.
1
9
 
7
 
! Отговори
. преди 4 години
50 лазарника пандиз и няма да има дарк нет служители.