Днес са тук, а утре... Къде са близо 2000 души, изчезнали в Украйна?

Семействата им вярват, че те са станали военни затворници
8 апр 2020 20:15, Нели Христова
135
Днес са тук, а утре... Къде са близо 2000 души, изчезнали в Украйна?
Снимка: БГНЕС

През 2014 година, когато започва конфликтът между Русия и Украйна, започват да изчезват хора. От тогава до днес близо 2000 души са изчезнали по данни на "Червения кръст". Следите на по-голямата част, като тези на Евгений Раев, се губят напълно.

"В продължение на 6 години търся съпруга си Евгений Раев. Той отиде на работа и повече не се върна. Няма никаква официална информация за него. Имаше човек, а сега няма никой", споделя съпругата на Евгений, Мария пред BBC.

"Той работеше на гарата в Донецк. Когато конфликтът започна, той продължи да работи. Мислех си, че може да е задържан докато са проверявали документите му е рано или късно ще го пуснат", разказва Мария. Двамата със съпруга й живеят в територия, контролирана от руската армия.

"Търсих информация навсякъде. Задавах въпроси. Много хора искаха да ми помогнат, но се страхуваха. Страхуваха се, че сепаратистите ще дойдат и за тях", казва през сълзи украинката.

"Семействата на изчезналите хора се чувстват изоставени. Чувстват се така все едно никой не ги чува, никой не ги разбира, че никой и не иска да ги чуе", казва Ана Луговая, представител на "Червения кръст" в Украйна. По думите й, много семейства се надяват именно на нея и нейните колеги да им дадат капчица надежда.

"Може би е в затвора, за да бъде използван в размяна на затворници. Но срещу него няма обвинения и никой не се е свързал с нас", предполага Мария. А по думите на Луговая, когато семействата чуят по новините за поредната размяна на затворници, надеждата, че техните близки ще се върнат в живота им, отново се появява.

"Но когато разберат, че те няма да се върнат, надеждата им умира напълно", допълва Ана.

В продължение на години Мария казва на дъщеря си, че баща й е на работа.

"Отидохме в църквата и свещеникът попита колко е голяма дъщеря ми и когато му отговорих, той каза, че е достатъчно голяма да се изповядва. А тя се разплака и каза: "Не мога да се изповядам, защото мама ме лъже. Тя ми казва, че татко работи, а аз знам, че не е така." Тогава трябваше да й кажа истината. Тя плака, боля я толкова много", разказва Мария. Съвсем наскоро тя се е преместила в територия, която е контролирана от Украйна, но нейното търсене, за да си върне Евгений, продължава.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То от България три милиона изчезнаха за последните 30 години.
62
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе тека гледам едно момче се учи да стреля по комунистите- ами няма нужда да ходи далече като почне от банкянския комунистпи и бая има в герб комунистчетапожелавам му успех
61
15
 
12
 
! Отговори
идват добри времена преди 4 години
Цената на рускините отново ще падне до цената на евтин чорапогащник, както беше по времето на соца.
60
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До rusnakНаправо не се мъчи да четеш въобще други неща освен спусканите от Путин и неговите официози. Вие така или иначе сте с промити мозъци, тъй че няма смисъл или нужда.
59
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 62Ако се стигне до борба, ще стрелям без да се свеня срещу всеки Комунист. Даже се обучавам на стрелбище, за ако такъв момент настъпи. :)
58
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** само санкциите и правата лопата ги респектира.
57
0
 
2
 
! Отговори
Дааа преди 4 години
Духнали ламбата.
56
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До антизападопоклонникСъДбата на Русия се решава от СА защото в момента и ножа и хляба са у нея. Ако Русия не приеме предложението за намаление поне с 3 милиона барела дневно СА е заявила че няма да има споразумение т.е. нефтената война продължава с пълна сила и можем да видим цени под 10 долара за доста дълъг период, което ще е кончената на Русия. Както *** на СССР беше падането цената на нефта около 10 долара в края на 80-те години и ниските цени се запазиха до 2002 година.
55
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До антизападопоклонникХибридката на Путин да стопира производството на шистов нефт в САЩ удари на камък. Ако Русия продължава да упорства и не си намали производството с 30% и износа с 50% е възможно да последва нова ценова война мужду Русия и СА в която Русия при всички положения ще е губещата страна. Ако се стигне до ценова война Тръмп обмисля и петролно ембарго за Русия. При петролно ембарго Русия ще изпадне в положението на Япония през 1941 година което беше повода за нападението на Пърл Х
54
7
 
8
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 4 години
Е й, какво общо има ултиматума на оранжевия перчем с твърдението, че сътбата на Русия ще се рещава от Саудитка Арабия? Междувпрочем САЩ внасят петрол основно от Саудитка Арабия, а не от Русия. Пък и намаляват хората, които вярват, че руската икономика е изцяло зависима от износа на петрол. Повечето региони в Русия не са и виждали от тези, така да кажем - петролни пари!
53
7
 
16
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
"..живеят в територия, контролирана от руската армия.", беше достатъчно да не го чета.
52
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 61 Много млади хора.И днес не знаят че в Украйна управляваха фашистите по него време! Тези хора,За да запазят властта си.Избиха маса хора от населението си,Което беше против "управлението"им и против това.Украйна да е със САЩ! В Украйна живеят милионо руснаци! Именно Те гласуваха Крим да е ПАК Руски!Бил е И пак е И ще бъде руски!Та това са 2държави били заедно векове! Какво очаквате вие? Дайте калашници и пратете българина да се"бие"с Русия!-:)И виждайки НАТО и Русия.Срещу кого ще стреля!-:)
51
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До антизападопоклонникМного е просто. Оранжевия перчем е дал ултиматум на СА, Русия и ОПЕК да намалят производството на нефт минимум с 10 милиона барела и да се споразумеят помежду си утре кой с колко милиона ще си намали производството за да се стабилизират цените поне на 45 долара. В същото време перчема е казал че той няма да намаля производството защото е нетен вносител на петрол и ако не се споразумеят САЩ ще наложат високи мита на внасяния петрол което ще защити американския добив.
50
11
 
25
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
Каква е тази територия от Украйна, контролирана от руската армия ако може да бъде пояснено!? Такава територия няма. Има Крим, който е руски, но от там хора не изчезват. А от Донецк и от целия Донбас - да. Но това е украинска територия все още, тъй че украинските власти са отговорни. Какво намесвате руснаците. Те ли изгориха хората в Одеса на 2 май 2014 или озверелите ултранационалисти на Украйна?
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не се разбра къде са.
48
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 53 Путин може и да го "оправят"!Но Русия Никой не може да я оправи!Личи ти че си малък дечо!-:)Защото ако беше твърде зрял човек.Щеше да знаеш че руснаците са националисти!-:)И това да я няма Русия! Е равносилно На това Даго няма цял свят!Та за това пишеш глупости! -:) Ходи да спиш и не се бутай между шамарите! За 30 г Американеца И през ум не му мина да"прецапа"Русия както Ирак,Либия и да не изброявам! -:) Русия се е развивала и не е спирала да се развива във военното дело дечо!Затова яима!
47
9
 
17
 
! Отговори
V преди 4 години
А гарата на колко километра е от фронтовата линия ? Щом са от Донецк значи украинската армия ги е убила. Няма сепаратистите да убиват свои при това част от важна инфраструктура каквато са гарите. Гарите и летищата са сред първите цели на артелерията. На колко километра се намират от фронтовата линия ???
46
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Буквално всяка статия която разкрива все повече и повече страни на Джуджето и неговия режим, бива озаглавена "измислица", "платена", всеки човек, който дръзне да каже нещо срещу същия е наречен "предател" особено ако довчера Путин си е въртял бизнеса с него, или му е вършел мръсната работа, или са били заедно в кюпа. Сега и Украинците станаха "предатели", "озверели хора" и т.н. Българските русофили наскоро обявиха и вицето на РФ за "предател". Българските комунисти на които се смеят и руснаците
45
7
 
7
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 4 години
До анонимен 53,Как по-точно сътбата на Русия ще се решава от Саудитска Арабия, ако може да разясниш? Иначе и аз не съм за Путин!
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 52 Оцеляха от прехода 2-та Маргина, Маджо, Очите( на косъм беше горкия)...щото се покриха из по чужбина.