Човечеството с първи опити да колонизира Марс

Това ще стане сравнително скоро, обясни специалист
13 апр 2020 23:41, Петя Славова
109
Човечеството с първи опити да колонизира Марс
Снимка: БГНЕС

Човечеството ще направи първите опити да колонизира Марс сравнително скоро, но заселването на Червената планета от хората е въпрос на много далечно бъдеще. Това заяви Максим Литвак, ръководител на лабораторията за неутронна и гама спектроскопия в отдела за ядрена планетология към Института за космически изследвания на Руската академия на науките.

"Вероятно хората ще направят първите си опити да колонизират Марс сравнително скоро. Но приспособяването на Марс за живот от страна на човешката раса е в много далечното бъдеще. Със съществуващите технологии това е невъзможно по принцип, така че сега можем само да фантазираме по този въпрос", каза той, цитиран от БГНЕС.

Ученият обаче смята, че е време човечеството да излезе от своята "черупка". "В крайна сметка е важно да разберем колко дълго можем да живеем и да се развиваме извън "люлката си" – Земята и дали човечеството е в състояние да се адаптира към всички условия", каза той.

Според Литвак човечеството трябва да "тренира", за да живее на други планети на Луната. "Шедьовърът на руската лунна програма ще бъде построяването на постоянна база на лунната повърхност. На междинните етапи трябва да работим много добре с автоматични станции и роботи, за да създадем всички условия за това", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те от НАСА още 1999-та година казаха, че до 2025-та година ще има човек кацнал на Марс. Съмнява ме че през следващите 5 години ще могат да пратят човек на Марс, като те даже до Луната се чудят как да отидат, а тя е на един к. у.р място- 400 000 км, Марс е на 220 000 000 км.