Кой ще вземе кредити? Държавата бягала от отговорност в кризата

Прехвърляла отговорността за ситуацията на бизнеса
20
Кой ще вземе кредити? Държавата бягала от отговорност в кризата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нови 400 милиона лева ще мобилизира Фондът на фондове, който работи към Министерството на финансите, за борба с кризата.

Предвижда се Фондът да предостави банкови гаранции за 170 милиона лева.

Още по темата

С тях търговските банки ще могат да отпуснат нови кредити в размер до 850 милиона лева в рамките на настоящата година, които да послужат предимно за оборотни средства под формата на дългосрочни заеми до 10 години.

Малкият стартиращ бизнес, засегнат от пандемията, ще може да получи до 50 хиляди лева кредит при облекчени условия и по-ниски лихви. Предвиденият ресурс за тази мярка е 24 милиона лева, но има възможност да бъде увеличен.

"Новото е, че се деблокира един сравнително по-голям ресурс, осигуряват се допълнителни гаранции. Идеята е, че с тези 170 милиона лева нови гаранции за банките ще се индуцира една много по-голяма кредитна маса", коментира финансистът Емил Хърсев пред bTV.

По думите му обаче липсват капиталови инструменти и това се случва навсякъде в Европа, не само у нас.

"Държавата избягва риска и отговорността за състоянието на тази криза и го прехвърля върху бизнеса, с което прави мечешка услуга. Никога не е късно тези инструменти да се приложат в бъдеще", каза Хърсев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
0
 
! Отговори
ЩЩЩОУ? преди 4 години
Ако държавата взема ...кредити.....ще питат - защо? Ако не ги взема отново въпрос -Защо? Последно какво искаме?
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герберска работа
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно вярно е, че няма да може да се получи кредит при така поставените условия! Или това ще бъде за една нищожно малка част от хората /бизнеса. Същото важи и за обявената еднократна парична помощ от 375 лева! Времето им изтича , а това типче -Влади Горанов , трябва да бъде осъден за геноцид срещу собствения си народ.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кредити, кредити, кредити...никой нормален не ще кредити, които не знае как ще връща. Но пък има едни ненормални, дето ще ги получат и после няма да ги връщат.
12
0
 
22
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Така са поставени условията, че да не може почти никой да изтегли!Сиреч пак я няма държавата когато трябва да помогне и за това хората ще се опитват да крадат и прецакват същата държава кояро не помага в труден момент!!!
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е направено до невъзможност,дасе случи.Както Картофка освободи бабите от тротоарна вниска,но така гонаправи,сякаш освободи бизнеса отданъци.После ,смешката фонд на фонд.Има хора ,които имат много повече отнадутата терминология.Тук иде реч ,да се отклони вниманието от Беберето надоган,щото той там ще се разполага,аманякой го издъни.Няма нищо да се даде,и нещо може да се покрие.Мазалото етотално.Гледаме мача,но някой щезапочнат да изнемогват физически,анякой ще трябва да ги подкр
10
2
 
2
 
! Отговори
До Ако не знаете преди 4 години
Знаем, тия са КАПИТАЛИСТИ, защото пишат със заключени капси. Такива истерични субекти ги подминаваме директно с пръст надолу.
9
2
 
25
 
! Отговори
Стойчо преди 4 години
Държавата България е на перфектно африканско ниво. Тя е първата евро-африканска държава.
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Парите ще отидат в колекторски стартапи. Все пак трябва някой да събира необезпечените заеми от по 4500 лв.
7
0
 
25
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
А мярката 60/40 оттече в канала. Отдавна всички са освободени от работа.
6
7
 
31
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ЩЕ ЗАТЪНЕ В ЗАЕМИ ДО УШИТЕ И ОТНОВО ЗАСЛУГАТА Е НА БОЙКО БОРИСОВ КОЙТО ФАЛИРА И ЗАКРИ 50 БОЛНИЦИ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ СИ 3 МАНДАТА ЩОТО НЕ ИМ ПЛАЩА ДЪЛЖИМОТО ОТ ДЪРЖАВАТАВИРУСА БОРИСОВ ЗА ДА НЕ ЛЪСНЕ, ЧЕ Е СЪСИПАЛ БОЛНИЦИТЕ СЪСИПА НАСЕЛЕНИЕТО С КАРАНТИНАТА ТЕЗИ КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА БОРИСОВ НА ПОСЛЕДНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ПРЕЗ 2017-ТА СА ЧИСТО ЗЛО!
5
0
 
9
 
! Отговори
К1 преди 4 години
До тук само разкази по картинка. Дайте да видим условията или пак е бъдещо пожелателно! Не ли по добре държавата ,чрез ББР и/или ДКК да придобие акции или дялове от стриктуро определящи предприятия по региони и в национален мащаб ,а дребня бизнес сам ще възкръсне.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГРАД КОЗЛОДУЙ"И това се случва навсякъде в Европа, не само у нас"Не си разбрал за какво става дума в статията. Хърсев само казва, че прехвърлянето на дълг върху физическите и юридически лица не е много добър инструмент за стимулиране на икономиката в момента, но дори той знае, че това е един инструмент за такава, затова и казва, че може да се използва в бъдеще. Няма нищо общо с прословутите 4500 лева.
3
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***, внимавайте с въпросите, че генерала мрази да го клатят, стабилността му де.
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накрая ще останат само банките!
1
3
 
23
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
теглете кредити балъцичси мутрите колектори туйчакат да ви смъкнат 100 кожи