Кораб с български моряци е нападнат от пирати, има заложници

МВнР проверява информацията
Обновена: 20 апр 2020 17:17 | 20 апр 2020 16:41, Анисия Иванова
49
Кораб с български моряци е нападнат от пирати, има заложници
Снимка: БГНЕС

Кораб с български моряци на борда е бил нападнат от пирати според специализирания сайт Maritime Bulletin.

Информацията е постъпила от британската консултантска компания Dryad Global, съобщава Bulgaria ON AIR.

Става въпрос за контейнеровоз, който плава под португалски флаг, а управляващата му компания е германска. Корабът е бил нападнат от пирати на 19 април, докато е бил в пристанище Котону, Бенин.

При приближаването на силите на реда лодката на пиратите се е отдалечила, те обаче са останали на борда. 11 души от екипажа са успели да се скрият в специално предвидено помещениe, където моряците да се укриват при пиратски атаки, но няколко души от екипажа взети са заложници. Освен българи, има и руснаци.

Българското посолство в Абуджа, Нигерия, проверява информация за атакуван от пирати контейнеровоз, в който има и български моряци, съобщиха от МВнР.

Най-близкото българско посолство е това в Абуджа, но там все още не е постъпвала подобна информация.

Временно управляващият и консул Георги Йовчевски е получил указания да провери информацията. След получаването на отговори от властите в Бенин, от МВнР уверяват, че ще дадат повече информация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
0
 
! Отговори
Циганина преди 3 години
Да ви напълнят задниците с черен мазут дано
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка правова държава трябва да направи спешно всички възможно за спасяване на всеки един от нейните граждани изпозлвайки всички средства които международното право и дава. Дано Господ се намеси и спаси мояряците от вероятно силямските терорирти които са ги отвлекли и взели за заложници т.тк както за назистите комунистсие исламситите и други слуги на дявола и врагове на Бога създадения от Бог скъпоценен дар на живота нищо не значи, а само тяхното лично обогатяване.
40
0
 
3
 
! Отговори
С вода може преди 3 години
да се прогонят всякакви натрапници. С мощна струя вода стомана се реже, тези по корабите защо не си поставят водни оръдия? Те не минават за оръжие. Една яка струя и пиратите ще хвърчат обратно във водата.
39
2
 
1
 
! Отговори
Хи Хи преди 3 години
А бе представете си че отидат до мястото къдетомчаст от екипажа се е затворил и кажат аконне отяорите и не се предадете ще почнем да избиваме заложници.
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя пък, ако въоръжат търговските кораби с оръжие, да изключим бумажтината, която ще изпишат, представяш ли си какво сражения ще настанът и кой от кого по големи патлаци ще извади.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук за разлика от песента е: "Всичко е пари, приятели." Имаш застраховка със съответни клаузи и задължения и не те барат, нямаш ли, си посочен с пръст и винаги виновен. Затова се бориш с всички средства да си защитен преди да влезеш в тази зона, ако не искаш може да напуснеш, но оставаш без работа въпреки презумпцията, че нямат право да те уволнят. Няма да те потърсят втори път.
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
съпругът ми е главен механик на газовоз на кораб.когато минаваха през Оманския залив се качваха платени английски въоръжени наемници от фирмата менажираща кораба за да го пазят от лодките на африканците.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва търговските кораби да са въоръжени.Неколко остановки харпунДве три гатлинг установки. На въртящи кули..Хеликоптер с ракети. И стрелци с БаретНяма да имат ядове.
34
4
 
0
 
! Отговори
Ами преди 3 години
В териториалните води под 12 мили от брега наистина нямат право да вадят оръжие ОСВЕН АКО НЕ СА НАПАДНАТИ
33
3
 
3
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Големи експерти се извъдихте, бе :)Търговски кораб има право даже на автоматично лично стрелково оръжие, т.е. на картечница, но да стреля от тринога на палубата, без да е монтирана на бронирана или въртяща бойна кула. Корабът е територия на страната на флага, нахлуването е нападение на страната, има право на оръжие и защита ама няма желаещи да стрелят. Има ограничение на броя на оръжията, мунициите и стрелците но са РАЗРЕШЕНИ
32
2
 
3
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
До АмиНе се стреля защото оръжията са забранени на кораб бе БУНАК с международни конвенции ама как да разбереш като си явно ограничен . Разршен е в международни води а не в териториални , след като не разбираш мълчи БРЕ
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В случая корабът е бил в териториалните води на Бенин и вероятно на котва в границите на порта. В такъв случай поддържането на нивото на сигурност на порта е задача на бреговата охрана на Бенин. Възможнистите на екипажа са ограничени до повдигане .Нападението сигурно е било с цел грабеж, а не отвличане на кораба и вземане на заложници.Пиратите сигурно,са се качили през нощта, и въпреки че на кораба се поддържа антипиратска вахта, не всички ит екипажа са успяли да се укрият свиеврененно
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук коментират хора, които са виждали кораб само на картинка и са влизали в морето най-много до шамандурата, а за океан да не говорим.Проблемът с пиратите е от много години и въпреки усилията все още не е безопасно почти никъде, особено източното и западното крайнрежие на Африка, целият Индийски океан, Аденския залив ,Малака и т.н.Има десетки нападнати и отвлечвни кораби, заложници, убити моряци. Въпреки засилените мерки с охранители на борда, конвои, охранявани от военни кораби и др.,
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка корабна компания и всеки кораб имат задължително процедури на действие при пиратско нападение. На търговските кораби е забранено оръжие на борда. Затова почти всички кораби в рисковите от пирати райони вземат въоръжена охрана от командоси, обикновено частни фирми. Ако пиратите успеят да се качат на борда, целта на екипажа е да не се допусне вземането на заложници. Това позволява на спасителната група да употребява оръжие за справяне с пиратите, докато екипажът е в сигурност.
28
10
 
5
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Защо от палубата на кораба не стрелят по атакуващата лодка на пиратите?Защото повечето моряци са страхливци и треперят за кожите си. Пиратите имат избор да умрат от глад или от куршум и рискуват да нападнат кораб. Морякът получава поне 1000 долара заплата офицери и специалисти по 2-3 до 5к и ако започнат да стрелят могат да получат куршум. Всеки вика "Защо точно аз да стрелям" по-добре да се скрия и така. Трябва специално въоръжена и обучена охрана да има но пък тя е скъпа.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Френсис Дрейк ще се обърне в гроба, ако разбере за тези обречени аматьори.
26
2
 
7
 
! Отговори
ХХХ преди 3 години
С българите проблем нямат пиратите ....проблема е че имало и руснаци ! На БГ-богопомазаните собственици им е през оная работа .....
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо от палубата на кораба не стрелят по атакуващата лодка на пиратите?
24
4
 
6
 
! Отговори
Гена преди 3 години
Дано пиратите да не прихванат вируса ако моряците са от София!
23
10
 
14
 
! Отговори
пожелание преди 3 години
Този континент трябва са се засипе с атомни бомби ,и след 100 год. да се засели с бели хора !