Какво означават отрицателните цени на петрола?

От края на февруари цената на бензина всеки ден пада в САЩ
21 апр 2020 09:10, Ния Христова
56
Какво означават отрицателните цени на петрола?
Снимка: Pixabay
Практиката магазините да плащат на купувачите, за да им вземат стоките не се прилага, но при екстремни обстоятелства някои бизнеси го правят, макар и по много ограничен начин.
 
Това, което се случи на петролния пазар обаче е мащабен и безпрецедентен негативен замах. Цената на някои фючърсни договори за американския суров петрол WTI паднаха до -37.63 долара за барел. Блокирането на световната икономика заради пандемията предизвика сривът в търсенето на петрол. Ценовата война сред големите производители, които наводниха пазара с барели и складовете с изчерпан капацитет са сред причините за спада, пишат от Bloomberg TV Bulgaria
 
Защо продавачът плаща на купувача да вземе петрола?
 
На някои производители им излиза по-евтино в дългосрочен план да платят на купувача да вземе петрола, отколкото да спрат производството си или да търсят място за съхранение на барелите. Много се притесняват, че затварянето на кладенците може да им навреди завинаги.
 
Има търговци, които купуват фючърсни договори за петрол като начин да залагат на ценовите движения, като нямат намерение отначало да се ангажират с реални доставки. На гях им се налага да избират между резкия спад в цените и търсене н амясто за съхранение и продажба на загуба. В същото време ескалиращото пренасищане с петрол прави местата, на които той да може да се складира, все по-оскъдни и все по-скъпи.
 
Цялата статия можете да прочетете ТУК 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Готин преди 4 години
Слепци сте. Това означава тотален крах на световната икономика, пазари и финанси. Това означава рецесия и глад в световен мащаб. Всичко е свързано и фалита на един, води до фалита на много други. По тази логика, с никакви пари няма да можете да си купите нищо, защото то няма да да съществува.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Щатите има вече цени на бензин под 0.26$ за литър!
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко това означава, че след края на тази измислена криза с корона вируса всичко ще тръгне на горе, понеже вече няма да има конкуренция. Всичко ще се контролира от няколко големи фирми те ще определят цените. Така ще бъде с магазините, с транспортните фирми, производителите на горивата и тн. Малките формички ще умрат понеже нямат достатъчно пари или ще бъдат изкупени от по големите. Това вече сме случва но все още в малки мащаби.
37
4
 
2
 
! Отговори
По жицата преди 4 години
Владимир Владимирович, влизайте в бункера и мажете вратата отвън с новичок, че скоро Русия тясна ще ви се стори!
36
2
 
1
 
! Отговори
До Ф.С.В. преди 4 години
КЕВР направи официално изявление, че няма да има вдигане на цените.Ясно ли ти е хибридчик?
35
4
 
3
 
! Отговори
Нормален преди 4 години
Означава фалит России
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 2010 г вървя със сака и един български "швед" шофьор на такси, след като отказах да му ползвам услугата, вика, че и без пари щял да ме закара и аз се съгласих, но той размисли. Подобни ако ги помолиш да те закарат на къса дистанция за 2-3 лв отказват, че било малък курса. Не виждам лошо всички балонизирани пазари да издишнат и парите да почнат да имат стойност. За 50 лв не можеше да намериш оператор на лопата и кирка за 4 часа.
33
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Използвайки "луксозния" дизел се надявам в крайна сметка да ми излезе по-евтино, както ми препоръчаха.
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми не използвай луксозен дизел, кво да ти кажа... Или ако си баровец, не пискай.
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дизелът, който използвам, е 2,26 лева днес. Голям спад, няма що. Обикновеният дизел е 1,93 лева, също почти никакво намаление.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
че ако поискаш 1 барел трябва да ти дадат 1 барел и 37 долара отгоре бонус Долара не струва и пукната пара------ Струва към 76 пукнати рубли
29
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
българския потребител не видя същественна разлика в цените на горивата на фона на 70% спадане на цените на барела.-------- От 2,30 на 1,60 са 35% намаление. Това ако не е съществена разлика, не знам кое е. При горивата всичко си е наред и държавата даже има интерес от ниски цени и високо потребление.
28
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не искате руски бензин от Лукойл, скоро може да има Боко ойл - цена х3, ама ще ви се карат, ругаят и ще говорят с грешни ударения. А бензиностанцията ще е направена с ваши пари. Държавна поръчка за 2 милиона, ама излязла 86 милиона, не че нещо...
27
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ печатаха петро-долари тия долари потъваха в джобовете на петролните магнати за да има винаги достатъчно петро-долари САЩ си ги печатаха и изнасяха инфлация към света. Сега по света има излишък от петродолари и долари изобщо. Светът е фалирал и коронавируса ще послужи за оправдание за този фалит.
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това означава, че ако поискаш 1 барел трябва да ти дадат 1 барел и 37 долара отгоре бонус Долара не струва и пукната пара и то много отдавна не можеш да имаш 20 трлн дълг ако щеш да имаш 100 трлн БВП
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече е около 25-26 долара за барел.Прочети заглавието на статията, питай google или кварталния бивш зКпЧ.
24
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Вече е около 25-26 долара за барел"ДрОгаре ще мечтаете за $ 25/26 долара......сега в момента е - $ 36.73.........факт.
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжат!Е сега ходих да заредя гориво и ми взеха парите,не ми платиха те,че им зареждам от тяхното гориво!
22
12
 
3
 
! Отговори
От Русия с любов преди 4 години
Днес цените на А 95 в БГ са сред най-ниските в Европа.Лукойл
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
те цял живот ви лъжат и грабят, та чак сега се сещате.всичко върви по план.изглежда една пандемия ще стигне и ше свърши работа за нов световен ред към едно по светло бъдеще