Пожарите в Чернобил застрашиха само дивия живот там

В зоната има около 100 изчезващи вида
22 апр 2020 10:37, Нели Христова
8
Пожарите в Чернобил застрашиха само дивия живот там
Снимка: БГНЕС

"Това може да ви изглежда като сцена от страшен филм или кошмар. Но не е сън. Това е реалността"

Преди няколко дни избухна пожар в зоната, забранена за достъп, край централата Чернобил. Нивата на радиация обаче останаха нормални. Това, което огънят засегна най-тежко бе дивият живот, който процъфтява в отсъствието на хората.

"Зоната край Чернобил е уникална в Европа, не само защото е около избухналата ядрена електроцентрала, но и защото е най-голямата изоставена зона в Европа. Там почти няма човешка намеса в дивия живот. В тези 30 години след избухването на централата, тя се е превърнала във важна зона за съхраняване на дивия живот не само в Украйна, но и в цяла Европа", обяснява Джим Смит, професор в университета в Портсмут.

По думите му, в зоната около Чернобил има над 100 различни животински вида, които падат в Червената книга за редки видове в Украйна. Заради пожарите обаче около 200 квадратни километра от зоната изгарят напълно.

"Поставих камера за наблюдение тук преди две седмици, преди да се подпали всичко", казва Денис Вишневски пред BBC. Той изучава природата около централата. Много от камерите му не са оцелели в пожара.

"Големи части от земята са изгорели, а това значително ограничава ресурсите от храна за животните тук", обяснява Вишневски. Той обаче е сигурен, че растенията ще се възстановят бързо. Разбира се, не е ясно какво точно ще порасне обратно и дали редки растителни видове не са били напълно унищожени в огъня.

"Най-големият проблем е гората. Ще отнеме поне 10 години тя да започне да се възстановява.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
бай Сиверт преди 3 години
Стойността, която е показана на снимката е точно колкото в космоса. Ако искате да летите до Марс е все едно да идете да живеете до тоя пожар за 1 година. Ще поемете същото облъчване.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено че имаше дни с радиационен фон над нашата страна (и то по време на дъжд), но това се скри от управляващите.. Разровете се малко и ще намерите дори видео материали...
4
6
 
3
 
! Отговори
Хдлвшг преди 3 години
Ей ги комунистите крият истината за Радиация в Чернобил. Генерал Годжи е подкупен да им играе по свирката.
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой правеше филм за Чернобил наскоро, един хубав горски пожар от някой журналист на ББС ще всее достатъчно паника сред обществото и ще покачи интереса към филма. Следвайте парите и ще разберете коя е импеpията на злото. Кой казваше, че коронавируса не е опасен, а сега събират труповете в найлонови чували.
2
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно така се очаква да кажат от САЩ, точно те са и запалили пожара за да отровят Русия с токсични облаци.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горските пожари са естествен процес - не я мислете нито гората, нито животните. Ще се оправят идеално без намесата на човека!