Битката за Арктика вече се води между Русия и САЩ

30% от световните залежи на газ са там
28 апр 2020 21:50,
55

Русия обвини САЩ, че провокират конфронтация в Арктика, за да постигнат хегемония в регион, където Москва е вложила много средства. Обвинението дойде, след като миналата седмица САЩ обявиха икономическа помощ от 12,1 млн. долара за Гренландия.
Още по темата

"Темата за Арктика я наблюдаваме последните 10 години. Има няколко фактора, които се отразяват сериозно в тази конкурентна борба. Оказва се, че е възможно целогодишно да бъде използван т.нар. северен морски път. В това направление и двете държави изградиха стратегии", обясни експертът по международна сигурност Димитър Гърдев в "Денят ON AIR".

По думите му в Арктика се намират 30% от световните залежи на газ и 15% от залежите на нефт, а това прави региона апетитен.

Той допълни, че Китай също залага на сътрудничеството си с Руската федерация, тъй като северният морски път е най-прекият, по който китайските стоки могат да стигнат до Европа.

"И двете държави продължават военното си присъствие в Арктика", заяви Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

Миналия месец Китай обяви, че планира да построи собствен ледоразбивач с ядрен потенциал, който да промени статуса на страната като "почти Арктическа", а във Вашингтон се водят дискусии за съставянето на собствена стратегия за Арктика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Експертът твърди, че Северният морски път е най-прекият, по който китайските стоки могат да стигнат до Европа. В тази формулировка е заложена малка неточност. Аз бих казал, че Северният морски път е най-прекият ВодеН път, по който китайските стоки могат да стигнат до Европа, защото най-прекият път, по който китайските стоки могат да стигнат до Европа е Великата Руска Транссибирска магистрала - от Далечния Изток до Калининград и от там в ЕС. Този път на коприната вече се експлоатира от РФ.
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво му обясняваш на този, той е знае, нито прави разлика кое е крак и кое ръка, ти за Арктика и Антарктика му говориш...
32
2
 
7
 
! Отговори
Изненадан? преди 3 години
До АнонименАрктика и Антарктида са две различни места.
31
4
 
3
 
! Отговори
Кънчо Путкодеров преди 3 години
Да живее Митьо Пищова !
30
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това изобщо не ни интересува,интересува ни,в България да се върне демокрацията и БСП да се върне на власт,че много терор понесе населението ни през последните диктаторски години на управление!Нали си имаме научна станция на Антарктида,какво повече искате?Населението се самоубива от глад в България,те с Антарктика седнали да ни занимават!
29
12
 
22
 
! Отговори
Хашиш ат Амстердам преди 3 години
Нека не се лъжем Сащ не са никакъв противник на Китай а негов васал.Сащ е пълен с китайци освен това никъде не е казано че Сащ е родина на бели хора цивилизация или нещо такова напротив там е сбирщайн от всякакви и белите намаляват.Сащ са финансирали китайската лабораториа в Ухан откъдето тръгна вируса.
28
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 44Проблемът не е че е отворила една огромна уста, всички световни играчи го правят. Проблемът е, че след като налапа нещо Русия сее само икономическа мизерия и разхищение. В ръцете на способни държави ресурсите движат света напред. В ръцете на Русия ресурсите служат на страната да оцелява и сее авторитаризъм. Това е фундаментален цивилизационен конфликт.
27
7
 
15
 
! Отговори
Арктиканец преди 3 години
САЩ поне финансира Греландия която си има право да иска достъп до Арктика, какво прави там Китай той няма изобщо излаз на север! Все едно ние да искаме част от тортата Арктика!
26
34
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия не и ли стигат огромните природни ресурси, които има и без това?ОТВОРИЛА Е ЕДНА ОГРОМНА УСТА ДА НАЛАПА ЦЕЛИЯ СВЯТ
25
7
 
14
 
! Отговори
луд козар преди 3 години
до 13 "Не че имат технологии да добият нефт в АртикаПак ще опрат до западни фирми" НАПРИМЕР Българските ....ХАААААААААААААА..
24
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бате ГойкоЗащото "преди" въпреки, че имаше някакво споразумение за неизползване на ресурсите там за комерсиални цели, руснаците си бяха въобразили, че тва си е "тяхно". Даже имаше едни пародии, с подводници "завладяващи" Северния полюс и руски мужици забиващи флагчета. Жалко, че никой не им беше обяснил, че с препикаване не става тая работа.
23
4
 
18
 
! Отговори
Бате Гойко преди 3 години
"Битката за Арктика вече се води между Русия и САЩ"Защо "вече"? Преди да не би да сме участвали и ние?
22
14
 
16
 
! Отговори
Тиква преди 3 години
Гледам по коментари, доста има заблудени и КравароАрогантни Образи, когато ме питаха във Вашингтон от къде съм, казах България, Къде е това, до Румъния, пак не знаят, Турция, Не, казах до Италия, Аааа, Знаем къде. хе-хе-хе.
21
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
американските ненаситни прасета няма да мирясат докато не изконсумират всички природни ресурси на планетата и не осерат цялата земя и космоса с промишлени отпадъци,а пияната мечка-*** гризка огризките на западната цивилизация и нищо друго не и остава освен да се крие в арктика,така че когато чичо сам стъпи на нейна територия сблъсъка е неизбежен
20
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РУСИЯ СЪЩО ДА ИЗПРАТИ НА ИСЛАНДИЯ 12.1 МИЛИОНА РУБЛИ ПОМОЩ. ТОЕСТ ОКОЛО 90 ДОЛАРА.
19
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците пак ще разчитат на природни ресурси за да съществуват: нищо ново.
18
5
 
9
 
! Отговори
до 18 преди 3 години
"Хартфорд" и "Кънектикът" точно си заседнаха, https://youtube/watch?time_continue=127&v=HD57AtT3OhY&feature=emb_title
17
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПОРЕДНИЯ РУСОФИЛСКИ ХАМСТЕР ХАХАХА
16
20
 
7
 
! Отговори
За 14 преди 3 години
Не точноИзплуваха съсвсем близо до базата на Блядистанци в Мурманск без да ги усетят :)
15
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Руснаците поне са свикнали на такъв климат."Мдаа да спят върху печките......мъкааа.