Таджикистан забранява кръщаването със славянски фамилии

Таджиците не може да имат окончания -ов, -ев, -ева
29 апр 2020 22:22,
141
Таджикистан забранява кръщаването със славянски фамилии
Снимка: БГНЕС

Таджикските депутати приеха днес закон, който забранява на гражданите да регистрират деца със славянско окончание на фамилното име: -ов, -ев, -ева и други, предаде ТАСС, цитиран от БНР.

Още по темата


Правосъдният министър Музафар Ашурион уточни, че забраната не засяга тези, които вече имат такива фамилии, както и представители на националните малцинства.

Основната цел на законопроекта, който трябва да бъде приет и от горната камара на парламента, и да бъде подписан от президента, е децата да бъдат кръщавани в съответствие със списък с национални таджикски имена.

Сред първите, които подеха тази инициатива с имената в Таджикистан, бе именно президентът Емомали Рахмон, който смени фамилното си име през 2007 г. Преди това то бе Рахмонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
0
 
! Отговори
, (нерегистриран) преди 3 години
Името не прави нищо. Кой както иска тва да прави. Турците имат една поговорка. Зормен гюзелик олмаз. В превод. Насила хубост не става. Българи, турци, най добре една религия, една вяра и то мюсюлманска. Те са мнозинство, а и след като пораснат сами се оправят в живота. Строители са и са си ок. Не чакат от никого нищо. За тях сега стана хубаво. Работохолици, а при капитализма станаха от 30 г някои капиталисти, единни са, вземат ги на работа, а българина аут. А и много смесени бракове. Много знаеш
81
1
 
3
 
! Отговори
EEM преди 3 години
До коментар 98Ако Османската империя беше забранила българските имена преди 600 години нямаше да го има проблема в главата ти.
80
0
 
3
 
! Отговори
до 91 преди 3 години
"че планинските таджики от Памир са многи сходни с българите.Те не са се смесвани с тюрко монголите,както в другите части на Таджикистан,имат нашите физически белези,абсолютно еднакви носии,шевици ,СХОДНИ думи,много прилики антропологически" Съгласен съм. Българската думичка *** ,таджикска думичка К ер.Таджиците гастарбайтери и българите гастарбайтери са.Таджиците много *** и...
79
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилно. Ако България беше забранила турските имена преди 100 години много от проблемите ни сега нямаше да ги има. И нямаше да го има спомена за взривения вагон за майки с деца.
78
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Национализмът в тази средноазиатска държава е голям, но работи против тях. Руснаците там са интелигенцията им и масово се изселват в Русия. В тамошната преса вече плачат,че им липсват инженери, учители и лекари. Да не говорим,че около 40% от доходите на държавата са пари, изпращани от Русия от работещи в нея таджикистанци.
77
6
 
7
 
! Отговори
А защо това преди 3 години
не се въведе у нас, да не се кръщават деца с неславянско име, както си беше преди 89 година? Именно имената правят разделенията в една държава. Защо на нашите турчеещи се, до скоро имената им завършваха на ов и ва, а сега се потурчиха? Това умишлено се направи и един ден това ще избие като цирей!
76
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАми не знам какви мюсулмани са таджиките,но си спазват зороастрийските персийски обичаи и говорят на персийски,вероятно са ислямизирани неотдавна.
75
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 128Това ,че таджиите са перси и говорят диалект на фарси не значи ,че не са мюселмани!
74
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТаджиките говорят на персийски,те не са мюсулмани
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ариите са отишли в Индия в планините,и после са се изнесли на Запад.От където са минавали,са се заселвали за постоянно,и така до Афганистан.После защо са се изнесли от там,не е много ясно дори и за самите историци в Афганистан.От там пък са дръпнали на Север повечето.Но някои са заобиколили Каспийско и са тръгнали към Бисфора.През цялото време са воювали едни с други,и са се делили.Папа Йоан Павел 2-ри казва че няма народ като българският,да е оставил толкова много държави след себе си.
72
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Между другото имаше един документален филм за Таджикистан от 2008 г. по историята на прабългарите и се устаниви ,че планинските таджики от Памир са многи сходни с българите.Те не са се смесвани с тюрко монголите,както в другите части на Таджикистан,имат нашите физически белези,абсолютно еднакви носии,шевици ,сходни думи,много прилики антропологически.
71
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето какво става ако НЕ изгонш и не изтребиш Ислямските башибозуци... Тия взимат власта в дъравата ти, и ти им ставаш РОБ. Да умират всички араби, сирийци и турци - Ислямски змии..
70
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реално до 19 век езикът и писмеността ни са били еднакви.-------Глупости. Даже в 13 и 14 век езиците вече са се различавали. Освен това българските фамилни имена са били без "-ов" накрая.
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не му пука на дюдюка какво забранява.Големият Батьо казва как ще става.
68
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
може да забранява каквото си иска.
67
6
 
0
 
! Отговори
НЕРОН ЦВAЙ преди 3 години
Свещеннaтa Римскa Империя е основaнa от Имперaтор ОТОНТaйнaтa история нa името ОТОН е че товa името нa Руския Римски Иперaтор НЕРОН ВТОРИ
66
4
 
5
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Правилно. Всяка страна, държаща на традициите, бъдещето и приемствеността си би постъпила така. Ако зависеше от мен, бих забранил в България етническите българки да носят мъжки фамилии. Като примерно 'Едикоя си -Макариев'. Или Катя Костов. Времето на неолибералния марксизъм привършва и ако има нещо полезно от вируса, то това е, че ще усили този процес. Въпреки квиченето на казионните брюкселски зелки, като наша Росица Банова-Плевнелиев.
65
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е,че и българи и руснаци са смесица между славяни и прабългари.Реално до 19 век езикът и писмеността ни са били еднакви.В турските регистри на населението в Османската империя на много места не пише българско население,а славянско.Ние говорим славянски език,ние сме създали Славянската азбука.Половината фамилии на българи и руснаци са общи.Манталитета ни е подобен.Таджиките обаче са по-близо до турците,като искат да махат -ов и -ев,тяхна си работа.
64
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До JAGUARES DE CORDOBAПотърсете помощ
63
7
 
4
 
! Отговори
JAGUARES DE CORDOBA преди 3 години
до 105:добре сме ама бива да стягате багажа в посока Китай и Монголия че родата ви чака да пийните така по Сибирски