Фирми на ЛиЛана спечелили проекти за 2,25 млн. лева

В един от офисите на фирмите й е намерена подслушвателна техника
30 апр 2020 07:18,
29

5 проекта за 2,25 млн. лв. са спечелили фирмите на ЛиЛана по програмата “Иновации и конкурентоспособност” за стартиращи предприятия, които се разследват от прокуратурата. По 4 от тях доставчикът на софтуера е английската компания “Телерайз лимитед”.

Най-любопитният проект е на “Новатор груп”. Той е за разработване на интелигентна информационна система за ранно оповестяване на земетресения. Общата сума на проекта е 433 хил. лв., а европейската субсидия - 389 хил. лв. Когато “Нованор груп” кандидатства по проекта, съдружници са ЛиЛана и арестуваният като лидер на престъпната група за злоупотреби с евросубсидии Мартин Димитров, пише "24 часа".

Договорът е подписан на 11 май 2017 г., а 4 дни по-рано ЛиЛана е напуснала дружеството. На нейно място влиза Тони Шиби - млада дама, която работи и в друга тяхна компания - “Телетол”. Тони Шиби контактуваше с Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) при споровете с институцията за продажбата на електронни винетки. ЛиЛана и Мартин Димитров имат и обвинение, че са заплашвали ръководството на АПИ.

Още по темата

Проектът е изпълняван в офис на компанията в Плевен. С 90% от сумата по договора “Нованор груп” е купила софтуера AlarmQuake от “Телерайз лимитед”. Продуктът следи сеизмологичните процеси и явления. Същата компания “Телерийз лимитед” доставя програмни продукти за фирми на ЛиЛана и партньора ѝ Мартин Димитров и по договорите за проекти като подобряване на управленския капацитет по отговорностите за околната среда, за бийтбокс обучение и за идентифициране на проблеми по пътната мрежа, който е финансиран с най-много евросредства - 966 хил. лв. Според прокуратурата чуждестранната фирма е отдала софтуера на българска компания, която пък го давала под наем у нас. Продуктите обаче били изписвани като закупени и съответно е получавана субсидия за тях.

ЛиЛана отбеляза рождения си ден в ареста във вторник.

В сряда от прокуратурата съобщиха, че следователи са попаднали на интересна находка по време на обиск в един от офисите на певицата в Студентски град. Намерен е куфар със специална апаратура. Назначена е експертиза, която трябва да покаже дали техниката позволява незаконно подслушване и проследяване.

Един от уредите е произведен от голяма международна компания. Продуктът се рекламира като защита срещу подслушвателни устройства, монтирани в помещения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хем намерили куфар със специална араратура как интересна находка хем не могат да я определят дали е за подслушване и проследяване дали е за защита срещу подслушвателни устройства монтирани в помещения,но защо само в тях как околна среда по предмет на предназначение и обучение по програмата,за което е написано в самите инструкции описание за предназначение с техническите параметри и модулите внедрени за определяне на целта,която може по характеристики да се окаже с приложение за коронавирусите.
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 4 май 2017 започна поредния мандат на Бойко Борисов като премиер на България и на 11 май 2017 е подписан договора. Доста показателно!
18
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И всичко това се случило по време на Служебния кабинет назначен от Радеффф.....Иначе знае само да критикува, а когато той управлява то не се Краде, не....
17
15
 
7
 
! Отговори
Миле преди 3 години
Браво на Лили. Могла направила. Всички мрънкащи биха го направили ако имат възможност. На мен ми е интересно Шиби от къде произлиза
16
2
 
7
 
! Отговори
Тони Шибириби преди 3 години
Прокарвам всякакви програми и други работи стига да падат долари и евра
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не особено умно завоалирани мераци за дестабилизиране на държавата. Това е чер вената нишка, , а подробностите са все някакви, по принцип. Ей, какви умни ***!
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като е напуснала фирмата 4 дни преди подписване на договора, обвинението за какво е?
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълна лудница комединното предаване.1/1! И после респект към държавата .......
12
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А 500 000 лв,които служебното правителство на радев е дало на брат и. Че и са наградени двамата от радев през 2018, имаше снимки онзи ден в марица?
11
11
 
8
 
! Отговори
Nerazbiram преди 3 години
За тези съм сигурен, че са си работили в предвлите на позволеното, но явно и те са не удобни вече. Живеем в масов гроб с управляващ цирк
10
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е един цирк, мафия оплетена в свински черва. Нашите купуват от вашите, разделяме с нашите, спечелват нашите и вашите и парите ги няма, нито качеството на услугата нито нищо.Мафияяяяяяя
9
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу диктатурата на ченгетата!
8
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А колко са спечелили фирмите на герберастите? МИЛЯРДИ. Какво направи по въпроса главният адвокат на гроб? НИЩО. Това ще направи и новият главен адвокат с каскета! Преследват се само определени хора, други не се закачат.
7
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво стана с къщите за гости които пак бяха с евро пари?
6
10
 
2
 
! Отговори
Хахахах преди 3 години
Нали знаете вица за оная на Слънчака?Заспала на плажа с отворен порт ш на сутринта се събудила с 5-6 лийкса
5
8
 
8
 
! Отговори
Винету преди 3 години
#чаобойче
4
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И това ли е провинението им ? Или са се намесили там ,където има други наместени ! Аз ги слушах веднъж по една телевизия как те се обявяват против един търг до който не ги допускат ....
3
5
 
23
 
! Отговори
aaa преди 3 години
Двамата с брат и,се оказаха много надеждни и перспективни IT специалисти. Вчера имаше статия ,в която беше обяснено, че бъдещето на българския IT сеkтор е в тях.Не трябва да ги закачат.Да ги пускат веднага!!!!!
2
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май не за това е арестувана а защото е подала сигнал до Европа за незаконни действия на държавата ?
1
22
 
11
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Свобода за ЛиЛана ! Съд за Суджуците!